HALKIN SESİ

Engelliler, toplumsal yaşama karışmak istiyor

Batman’da engelli bireyler, son dönemlerde yapılan çalışmaları değerlendirirken “Yapılanlar memnuniyet verici ancak yeterli değil” dedi.

Engelliler, toplumsal yaşama karışmak istiyor
09-05-2024 15:33
09-05-2024 15:34
BATMAN

Herkes için erişilebilir çevrenin lütuf değil anayasal hak olduğunu belirten Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Nasreddin Kaya “Bu yıl 10  -16 Nisan Engelliler Haftasında  engellilerin, yaşlıların, bebekli ailelerin hayata eşit, adil, bağımsız ve güven içinde katılabilmeleri için belediye başkanlarından, mimarlardan, İnşaat mühendislerinden, peyzaj mimarlarından, şehir plancılarından, müteahhitlerden, denetim ve ruhsat yetkililerinden erişilebilirlik sözü istiyoruz. Geniş tanımıyla herkes için tasarım / evrensel tasarım anlamına gelen erişilebilirlik, engelliler, yaşlılar ve bebekli ebeveynler başta olmak üzere herkesin başka birinin desteğine ihtiyaç duymadan konutlarda, toplu ulaşım araçlarında, eğitim kurumlarında, sağlık merkezlerinde, kamu binalarında, yaya yollarında, yeşil alanlarda, sosyal ve kültürel tesislerde, spor tesislerinde, gastronomi ve konaklama işletmelerinde yani hayatın her alanında tüm insanlarla birlikte, eşit, adil, bağımsız ve güven içinde hareket edebilmesini sağlamaktır.  Otomobil, motosiklet, minibüs, panelvan ve diğer motorlu araç sürücülerini, motorsuz ulaşım aracı olarak bisiklet ve scooter kullananlar, yaya yürüyüşüne ayrılmış olan ve yaya trafiğini düzenleyen yaya yollarını kullanmamalı, yaya yolu üzerine, rampa önüne ve engelliler için ayrılmış yerlere park etmemelidir. Herkes, erişilebilir yaşam hakkına saygı göstermelidir” dedi.

ENGELLİLER İŞ İSTİYOR

Batman'da yaşayan engelli vatandaş   Burhan Tunç, engellilerin en önemli sorunlarının iş olduğunu belirterek kamuda olduğu gibi özel sektörde de engelli kotası uygulanmasını istiyor.

“ENGELLİLER İŞ BULMAKTA ZORLANIYOR”

Engellilerin özel sektörde iş bulmakta zorlandığını belirten Tunç “Özel sektörde işçi alımı olduğunda form doldurarak iş başvurusu yapan engellilere siz gidin biz sizi ararız diyorlar. Engellilerden iş bulamayanların çoğunluğunu tekerlekli sandalyeye mahkûm engelliler oluşturuyor. Engellilere ön yargıyla yaklaşıyorlar ama bizler de normal insanlar gibi rahatlıkla çalışacaklarına inanıyorum. Halka hizmet ederken, engellilere de iş imkânlarının sağlanmasını talep ediyoruz. Engellilerin de toplumun bir parçası olduğu kabul edilerek daha rahat bir yaşam sürmeleri için çalışılması gerekir. Halk arasında dışlanan ve ikinci sınıf vatandaş olarak görülen engelliler kurumlardan  de beklediğimiz ilgiyi göremiyor” dedi.

Engelli Hasan Hüseyin Uçak da “Batman'da yeni kurulan engelli şarj istasyonları çok güzel bir hizmet olmuş. Tüm yetkililere çok teşekkür ediyorum. Sadece şarj istasyonları değil engellilerin iş istihdamı içinde çalışmalar yapılsın. Engelli bireyler istihdam edilsin. Batman'da yapılacak olan engelsiz yaşam merkezinin bir an önce hizmete açılması için çalışmaların hızlandırılmasını istiyorum. Şehirdeki mimari engellerin en aza indirilmesi gerekiyor" dedi.

Röportaj : Alican Atak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA