GÃœNDEM

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması bu akşam başlıyor!

Cumartesi ve pazar günlerini tamamen kapsayacak 56 saatlik sokağa çıkma kısıtlaması bu akşam saat 21.00'de başlıyor. Peki kısıtlama sırasında marketler açık olacak mı, alışveriş yapılabilecek mi? Ulaşım nasıl sağlanacak? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları.

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması bu akşam başlıyor!
04-12-2020 19:19


Koronavirüs tedbirleri kapsamında hafta sonu kısıtlamaları bugün saat 21.00'de baÅŸlayıp cumartesi ve pazar gününü kapsayacak. 56 saat sürecek kısıtlama 7 Aralık Pazartesi sabah 05.00'te sona erecek.

Peki sokaÄŸa çıkma yasağı sırasında nereler açık olacak, ulaşım nasıl yapılacak?

Ä°ÅŸte Ä°çiÅŸleri Bakanlığı genelgesinin tüm detayları:

SokaÄŸa çıkma kısıtlamasının olduÄŸu cumartesi ve pazar günleri market, bakkal, manav, kasap, kuruyemiÅŸçiler, gazete bayileri 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak.

Yasağın uygulanacağı hafta sonu ekmek fırınları-unlu mamul ruhsatlı işyerleri ile bu işyerlerinin ekmek satan bayileri hizmet verecek.

Fırın ve unlu mamul ruhsatlı iÅŸyerlerine ait ekmek dağıtım araçlarıyla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapılabilecek. Ama daha önceki yasaklarda olduÄŸu gibi ekmek dağıtım araçlarıyla sokak aralarında satış yapılmayacak.

Ä°KAMETLERE EN YAKIN YERDEN ALIÅžVERÄ°Åž YAPILABÄ°LECEK

65 yaÅŸ ve üzeri ile 20 yaÅŸ altındakiler hariç, zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için, araç kullanmamak ÅŸartıyla, ikâmetlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap, kuruyemiÅŸçiler ve fırına gidip gelebilecek. Bayilerden gazetelerini alabilecek.

Lokanta ve restoranlar, 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek.

TOPLU TAÅžIMA VE SEYAHAT NASIL OLACAK?

Åžehirlerarası seyahatler ancak toplu ulaşım araçları (uçak, otobüs, tren, gemi) ile yapılabilecek. Özel araçla ÅŸehirlerarası seyahat, izne tabi olacak.

Farklı mazereti bulunan kiÅŸiler toplu ulaşım araçlarıyla veya Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'na ait e-BaÅŸvuru ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da valilik-kaymakamlıklara doÄŸrudan baÅŸvuru yoluyla izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecek.

Ä°ÅŸiyle ilgili nedenini belgeleyen toplu ulaşım araçlarının görevlileri ile ÅŸehirlerarası seyahat edeceÄŸini bilet, rezervasyon koduyla ibraz eden kiÅŸiler sokaÄŸa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

Ganyan, Ä°ddia ve Milli Piyango bayilerinde içeriye müÅŸteri kabul etmeksizin sadece kupon-ganyan yatırma iÅŸlemi yapılacak.

KÄ°MLER SOKAÄžA ÇIKMA KISITLAMASI KAPSAMININ DIÅžINDA?

- Gazete, dergi, radyo ve televizyon kuruluÅŸları, gazete basım matbaaları, bu yerlerde çalışanlar ile gazete dağıtıcıları.

- Otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi 'özel gereksinimi' olanlar ile bunların veli-vasi veya refakatçileri.

- Mahkeme kararı çerçevesinde çocukları ile ÅŸahsi münasebet tesis edecekler (mahkeme kararını ibraz etmeleri ÅŸartıyla).

- Seyircisiz oynanabilecek profesyonel spor müsabakalarındaki sporcu, yönetici ve bu müsabakalardaki diÄŸer görevliler.

- Ä°nÅŸaat alanında bulunan ÅŸantiyede konaklayarak yapımı devam eden büyük inÅŸaatlarda çalışanlar.

- Tedavi olduÄŸu hastaneden taburcu olan kiÅŸiler, doktor raporu ile sevk olan ve-veya daha önceden alınmış doktor randevusu-kontrolü olanlar.

- Kendisi veya eÅŸinin, vefat eden birinci derece yakınının cenazesine katılmak için veya cenaze nakil iÅŸlemine refakat edecek olanlar (en fazla 4 kiÅŸi).

- BulunduÄŸu ÅŸehre son 5 gün içerisinde gelen ve ikâmet ettiÄŸi yerleÅŸim yerlerine dönmek isteyenler (5 gün içinde geldiÄŸini yolculuk bileti, geldiÄŸi araç plakası, seyahatini gösteren baÅŸkaca belge, bilgi ile ibraz edenler).

- Ä°badethanelerdeki din görevlileri, cemevlerinde görevli olanlar.

- Hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri ile bu yerlerin görevlileri, gönüllü çalışanları.

- Hayvan Besleme Grubu üyeleri ile sokak hayvanlarını besleyecek olanlar, ikametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkanlar.

KORONAVÄ°RÜSTEN NASIL KORUNABÄ°LÄ°RÄ°Z?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA