HASANKEYF

HASANKEYF-2 KÖPRÜSÜ'NÜN İKİ YAKASI BİRLEŞTİ

Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde yapımı süren ve Türkiye'nin en uzun köprülerinden biri olacak Hasankeyf-2 Köprüsü'nün iki yakası birleşti

HASANKEYF-2 KÖPRÜSÜ'NÜN İKİ YAKASI BİRLEŞTİ
18-08-2019 14:09

 

Hasankeyf ilçesinde yapımı devam eden ve bölünmüÅŸ yoldan oluÅŸan köprü üzerinde yaya geçiÅŸi de yer alacak. 
Ayakları 42 metre derinliÄŸe kazılan fore kazıklar üzerine inÅŸa edilen ve 6 yıldır aralıksız süren çalışmaların ardından 14 ayağı tamamlanan köprünün inÅŸasında sona gelindi. 
850 milyon liralık bütçeyle yapılan bin 80 metre uzunluÄŸunda, 26 metre geniÅŸliÄŸinde ve 105 metre yüksekliÄŸindeki köprünün her bir kolonu, bin 800 ton demir ve 10 bin metreküp beton kullanılarak inÅŸa edildi. 
Tek ÅŸeridi birleÅŸen Hasankeyf-2 Köprüsü, tek yönlü olarak eylül ayının sonunda hizmete açılacak.  Köprünün diÄŸer yönü ise kalan 20 metrelik bölümünün ve diÄŸer çalışmaların tamamlanmasıyla yıl sonunda hizmete girecek.  
Hasankeyf Kaymakamı Haluk Koç,  yaptığı açıklamada, köprü ve tünelin hem Batman'ın hem de Türkiye'nin Orta DoÄŸu'ya açılan kapısı olacağını söyledi. 
"Tarihi Hasankeyf ilçesinin Orta DoÄŸu'ya ve Mezopotamya'ya açılan köprüde son aÅŸamadayız. Åžu an itibarıyla köprüde son 20 metreye ulaÅŸtık. En son baÄŸlantılar yapıldıktan sonra, dengeli konsolların birleÅŸtirilmesi, halatların çekilmesiyle birlikte eylül ayı sonunda ulaşıma açacağız." diyen Koç, köprünün ilçe turizmi açısından da önemli olduÄŸunu belirtti.
Koç, turistleri köprü üzerinden konforlu bir ÅŸekilde ÅŸehre ulaÅŸtıracaklarını vurgulayarak ÅŸu bilgileri aktardı:
"Bu köprü sadece iki yakayı bir araya getiren deÄŸil özellikle Türkiye'nin Ä°ran ve Irak ile olan ticari iliÅŸkilerinde taşımacılıkta da önemli bir yere sahip olacak. GercüÅŸ istikametine gittiÄŸimizde hızla devam eden iki adet tüp tünelimiz var. Bu tüp tünellerin de yıl sonuna doÄŸru bitmesini bekliyoruz. Böylece burada güvenli, bölünmüÅŸ bir yoldan ulaşımı hızla saÄŸlamayı hedefliyoruz. Suyun dolmasıyla birlikte burada bir göl olacak. Köprümüz göl manzarasına akabinde de tarihi eserlerimizin de görülebildiÄŸi bir manzaraya sahip olacak. Sabırsızlıkla o günleri bekliyoruz."  

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA