ROPÖRTAJ

“Hayalim, Batman Üniversitesini Markalaştırmak”

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir Sonsöz Web Tv'de canlı yayın konuğumuzdu.

“Hayalim, Batman Üniversitesini Markalaştırmak”
13-04-2022 11:21
13-04-2022 20:49
BATMAN

Sonsöz Web Tv’de

Özel Gündem Programında canlı yayın için son hazırlıkları yapıyoruz.

Son kez küpelerimi kontrol ediyorum ki yayında modum düşmesin.

Konuğumuz Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, güler yüzüyle giriyor yayın odasına.

Bir tarafına ben,

Bir tarafına yazarımız Recep Kavuş,

“Motor” diyor reji.

Başlıyoruz.

Akademik kariyeri epey güçlü olmasına rağmen şahsıyla ilgili sorulara yanıt verirken mütevazı kelimeler kovalayıp durdu Sayın Demir.

Oysa Batman Üniversitesini anlatırken yere çok da sağlam basan cümleler kurdu.

Batman’a atandığı 8 Şubat 2021 tarihinden bu yana çok yoğun bir tempoyla çalıştığı şüphesiz ortada.

Kısa, orta ve uzun vadeli hedefler çizmiş üniversitenin yol haritasına.

“Kiminin tohumunu ekip meyve aldık, kiminin tohumunu ise toprağa verdik bizden sonra bunun meyvesini alacaksınız” mesajına ve

“Büyükbabamın, babamın mezarları burda. Ben de burada defnedileceğim” sözlerine bakacak olursak,

Batman’a vefa borcu ile hareket ettiği belli.

Batman Üniversitesi ile ilgili hayali de netti;

Marka üniversite yapmak..

Boğaziçi, ODTÜ gibi…

İçimden dedim ki;

Sizin de hayallerinizin de yolu açık olsun Sayın Demir…

 

- Doğup büyüdüğünüz yerde görev yapan bir rektör olarak Batman’daki yıllarınızdan kısaca bahseder misiniz?

“Batman doğumluyum. Çocukluğum, gençliğim Batman’da geçti. Sınavı kazanınca il dışında okudum. Babamı yakın zamanda kaybettim. Babam ve büyük babam, buraya defnedildi. Benim de çocuklarıma vasiyetim, beni Batman’a defnetmeleridir. Hayatı tanımaya ve insanlarla iletişime geçmeye başladığım yer Batman. Yediğimiz meyvenin lezzetini Batman’da tattık. Birçok anımı Batman’da yaşadım. Batman bu anlamda kişiliğimizin ve çocukluk anılarımızın oluştuğu yer. Benim çocukluğum Karşıyaka Mahallesinde geçti. Annemin köyüne yakın yerde dünyaya geldim. Zorluklarla büyüdük. Hepimizin bir hikâyesi varır mutlaka, mühim olan bu zorlukların üstesinden gelmek ve başarabilmektir. Mühim olan istikamettir, bu istikamette ilerleyebilmektir. Çocukluk yıllarım TPAO sitesinde geçti. Sonrasında Pınarbaşı Mahallesinde ikamet ettik. Sınava girdiğim günlerde Anadolu Lisesi olmadığı için Diyarbakır’da yatılı olarak okudum. Üniversite yıllarım Ankara’da geçti. Allah nasip etti ve memleketimizin bize kazandırdıklarıyla, kendi memleketimize hizmet verme gayreti içine girdik. Bakın bir yere gittiğimizde artık İdris Demir olarak anılmanın ötesinde bir Batmanlı olarak anılıyoruz. İkinci yüksek lisansımı İngiltere’de yaparken, Norveç, Irak, İran, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelerde de temsil ettiğim şey bir birey değil, yaşadığım ülke v doğup büyüdüğüm memleketti”

“TOHUMUNU EKTİĞİMİZ ÇALIŞMALAR VAR”

- 393 gün önce 8 Şubat 2021 tarihinde Batman’da göreve başladınız. Çok yoğun bir tempoyla alışıyorsunuz. 24 saatiniz nasıl geçiyor?

“Çok yoğun çalışıyoruz. 24 saat yetmiyor. Çalışmak bir ibadettir. Verebileceğimiz, sunabileceğimiz, ne kadar katkı varsa maksimumunu verme gayreti içerisindeyiz. Yapmayı başardıklarımız var, tohumunu ektiğimiz, meyveye dönen… Ancak tohumunu ekip de henüz meyveye dönmeyen çalışmalarımız da var. Biz adım adım, emin adımlarla elimizdeki yetki ve imkânlar çerçevesinde belirli bir aşamaya kadar memleketimizin üniversitesine 393 gündür hizmet ediyoruz. Neticede hepimizin bir görev süresi var. Amacımız, bu süre içerisinde yapabildiklerimizin maksimumunu yapıp, tohumunu ekip, bir kısım çalışmaların temelini atıp, gelen kişilerinde üzerine atmasına ön ayak olmaya çalışmaktır”

“ÜNİVERSİTENİN DOLULUK ORANI YÜZDE 80”

-Üniversitemizin 13 bine yakın öğrencisi var. Bu sayıyı nasıl arttırabiliriz?

“İki aşamada koordineli ilerlemek istiyoruz. Hem nicelik olarak öğrenci sayımızı arttırmak istiyoruz hem nitelik olarak kalitemizi arttırmak istiyoruz. Bunda belirli ölçüde yol aldık. Biz Batman Üniversitesi Öğrencilerinin bilimsel bilgi dağarcığına 3 kelime, 5 kelime, 100 kelime daha ilave etmek istiyoruz ki KPSS’ye girdiğinde 2 puan daha fazla alabilsin, daha üst seviyeye çıksın. Ondan sonraki aşama, mülakatta benim öğrencilerim kendilerine güvenen, öz güveni yüksek bireyler olarak mülakata girebilsin ve karşılarına çıkan sorulara cevap verebilsin. Bizim ön lisans, lisans, tezli ve tezsiz yüksek lisans, doktora ve uluslar arası öğrencilerle birlikte 14 bine yakın öğrenci sayımız var. Çok reel hareket ediyoruz. Öğrenci sayımızı arttırabilmenin yolu, program açmaktır. 1 yılda senatomuz bu konuda o kadar yoğun çalıştı ki haftada 2 sefer toplandığı oldu. Öğrenci alabileceğimiz programları açtık. Şu anda üniversitenin doluluk oranı yüzde 80’lerde”

“MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İÇİN YÖK’E BAŞVURU YAPTIK”

-Siz Batman’ı ve Batman Üniversitesini cazip kılmak için ne gibi değişimler yaptınız? Batman Üniversitesinde öğrenciye ne tür bir avantaj sunuluyor?

“Göreve geldiğimde ilk duyduğum şey, Batman bir enerji kenti ve petrol kenti olmasına rağmen, Batman’da petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümü, öğrenci alamadığı için kapanmış olduğuydu. Mühendislik Fakültesi yüzde 100 İngilizce programı açmak için çalışma yürüttük ama bu bir günde olacak bir şey değil tabi. YÖK’ün yüzde 100 İngilizce program yeterlilikleri nelerdir? Doktorası o bölümde olan en az 4 öğretim elemanına ihtiyaç var. Biz baktık Batman Üniversitesinin kadrosunda ben göreve geldiğimde yabancı dil de ders verme yeterliliğine sahip olan, YÖK’ün belirlediği kriterlere göre 1 öğretim üyemiz vardı. 3 öğretim elemanı daha Batmana gelip petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümü yüzde 100 İngilizce programına dahil oldu. Bu çerçevede YÖK’e Batman Üniversitesi mühendislik-mimarlık fakültesinin petrol ve doğalgaz mühendisli bölümünün artık yüzde 100 İngilizce ders verebilme kapasitesine sahip olduğunu YÖK’e belgeledik. Batman Üniversitesinin müracaatı YÖK’ün sisteminde kayıtlıdır. Buna karar verecek olan merci YÖK’tür. Geçen sene göreve geldiğimde Batman Üniversitesinde görevli bir İngilizce öğretim görevlisi haftada 34–36 saat derse giriyordu. Batman Üniversitesi olarak 7 İngilizce öğretim elemanı daha kazandırdık”

“TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İÇİN BAŞVURU YAPTIK”

-Batman Üniversitesinde yeni bölümler açtırmak için girişimleriniz oldu mu?

“Batman Üniversitesinin açmayı önerdiği programlar arasında Beşiri Organize Sanayi, Hasankeyf Meslek Yüksek Okulu, Kozluk Meslek Yüksek Okulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Teknik Bilimler, Fen-Edebiyat Bölümünde açmayı önerdiğimiz programlar, Güzel Sanatlar, İdari ve İktisadi Bilimler, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Sağlık Bilimleri, Turizm ve Lisansüstü Programlar var.  Mühendislik Fakültesi ve Mühendislik-Mimarlık Bölümü içerisinde Beşiri Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösterecek bir Tekstil Mühendisliği Bölümü açmak için dosya hazırladık. Bunu YÖK’ün sistemine biz yükledik”

“TIP FAKÜLTESİ TALEBİ İÇİN RAKAMLARI DERLEDİK”

-Üzerinde ok sık duruyorsunuz. Tıp Fakültesi Batman için neden gerekli?

“Batman’ın hasta sayısı, dışarıya sevk sayısı, bölgelerdeki hasta sayısı, buraya gelen sevk sayısı, 1. 2. ve 3. basamak hastalar ve bunların tıp fakültelerine sevk oranlarını çıkardık. Sağlık turizminde Irak, İran, Suriye ve diğer coğrafyalardan alabileceğimiz gelen hasta sayılarını ve önceki yılların rakamlarını ortaya koyduk. Tıp Fakültesi olan illerin nüfus sayılarını ortaya koyduk. ÖSYM ile irtibata geçtik. Yıllara göre Batman’da üniversite sınavına girip tıp fakültesini kazanan öğrenci sayılarını derledik. 2021 senesinde Batman’da tıp fakültesini kazanan 260 gencimiz var ve bu rakam çok önemli. Tüm bu verilerle muhataplarımızı ikna etme yoluna gittik. Ben İdris Demir olarak elimden geleni yapıyorum ama bunun kararı benim yetkimin sınırları dışındadır”

“DİŞ FAKÜLTESİ BİNAMIZIN PROJESİ, CUMHURBAŞKANLIĞINDA…”

- Diş Fakültesi, YÖK tarafından onaylandı. Süreç nasıl ilerleyecek?

“Bir bölümün öğrenci alabilmesi için kriterlerin sağlanması lazım. Önce öğretim üyesi alınması gerekiyor. Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi kadrosu için itibariyle 3 öğretim üyemiz var. En az 8 öğretim üyesi olmalı. Bu sayıya ulaşmayı amaçlıyoruz. Batman Üniversitesi Senatosunda karar aldık, 2022–2023 Diş Fakültesine 20 öğrenci alalım, kimliğinde Batman Üniversitesi yazacak ancak derslik tamamlanıncaya kadar Diyarbakır Dicle Üniversitesinde eğitim görecekler. Aldığımız bu kararı Dicle Üniversitesine gönderdik. Dicle Üniversitesi Senatosu da bu kararı kabul etti. İki üniversitenin ortak senato kararı, YÖK’ün sisteminde bekliyor. Diş Hekimliği Fakültesi Mayıs Ayında kuruldu. Haziran Ayında bir sonraki yılın yatırım planı açıklandığı için Diş Fakültesi Binasının yapımı bu plana giremedi. Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Strateji Daire Başkanlığımızla görüştük. Dosyamız Cumhurbaşkanlığı Strateji Daire Başkanlığının onayından geçti. Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Binası Projesi şuanda Cumhurbaşkanlığında onayda beklemektedir”

“ÖĞRENCİLERİMİZE İŞ FIRSATI SUNACAK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ”

-Kurumlarla peş peşe işbirliği protokolleri imzaladınız. Bu protokollerden örnek verebilir misiniz?

“Makine ve Alternatif Enerji Kaynakları Bölümleri önceden önerilmiş. Biz bu sene bunlara 30’ar öğrenci almak için müracaatımızı yaptık. Yeni önerdiğimiz Tekstil makinelerinin bakım ve onarımıyla ilgili Endüstriyel Bakım Onarım Bölümü var. Endüstriyel Tasarım Bölümü var. Bu bölümleri Batman Üniversitesi olarak Beşiri Organize Sanayi Meslek Yüksek Okulu bünyesine istedik. Büro Yönetimi, Dış Ticaret Bölümlerini istedik. DİKA projesiyle nitelikli iş gücü yetiştirilmesini sağlayacağız. Batman’da 960 evladımız eğitim alacak ve elindeki belgeyle işe girme imkanına sahip olacak. İŞKUR ile çalışmalarımızı yürüttük. Aynı zamanda TEKSİAD ile görüşmelerimizi yürüttük. Batman Üniversitesinin nitelikli iş gücü, nitelikli istihdam projesinde eğitim alan kişiler, TEKSİAD’a bağlı firmalarda istihdam edilebilecek. TÜPRAŞ ile işbirliğimiz var. Özellikle kız öğrencilerimizin, genç beyinlerde inovasyon ve kadın gücü girişimciliği üzerine eğitim alması hedefleniyor. Üniversite olarak misyonumuzu kendi öğrencilerimizle sınırlı tutmuyoruz. Batman Milli Eğitim Müdürlüğü, Valilik ve Belediye ile yaptığımız protokol kapsamında öğretim elemanlarımız, lise ve ortaokullarda gönüllü olarak derse giriyor. Yine Milli Eğitimle Öğretmen Akademisi Buluşmaları gerçekleştirdik. Milli Eğitimle iş birliğimizin en temel çıktılarından biri de TÜBİTAK ortaokul finallerinin Batman’da yapılması oldu”

“OTURACAĞIM KONAĞI BELEDİYEYE VEREREK, ÜNİVERSİTEYE KAPALI ALAN YAPMALARINI İSTEDİM”

- Oturacağınız konağı belediyeye tahsis ettiniz. Belediyeden buna karşılık ne talep ettiniz?

“Evet, bu konağı belediye maksadına hasıl şekilde çok güzel projelendirip, karşılığında Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsünde bir fakülte binası yapımına başladı, Eylül Ayında teslim alacağız. Üniversitede kapalı alan sorunumuz var. Bu yüzden Batı Raman Kampüsünde İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte Binamızda İslami Bilimler Fakültesi de bulunuyor. Fen-Edebiyat Fakültesi Binamızda Lisans Üstü Eğitim Enstitüsü, Turizm Fakültemiz, Yabancı Diller Yüksek Okulu var. Göreve geldiğimden bu yana 3 fakülte kurduk. Yeni Meslek Yüksek Okulu kurmayı amaçlıyoruz. Bilgiyi Enerjiye Dönüştüren Üniversite sloganıyla yola çıktık. Enerji Koordinasyon Merkezi kurduk. Bunun için de yere ihtiyacımız var. Elimizdeki kaynakları maksimum şekilde değerlendirme gayreti içerisindeyiz”

“SEMPOZYUM SONRASI LABORATUAR PROTOKOLÜ İMZALADIK”

-Üniversitede çok sık sempozyumlar düzenleniyor. Bunların geri dönüşümü oluyor mu?

“30 Haziran ve 1-2 Temmuz’da Batman Enerji Zirvesi yapacağız. Batman Bilişim Kongremizde 16 firma, stant kurmuştu. 3 bini aşkın ziyaretçi geldi. Cumhurbaşkanlığı Siber Koza Takımının Üyelerinden Selçuk Bayraktar’ı da ağırladık. Bir siber koza laboratuarı kurulması protokolünü imzaladık. Yer tahsisi yaptık. Öğrencilerimiz burada siber güvenlik eğitimi alacak”

“ARTIK SADECE KAMPÜSÜN İÇİNDE KALAN BİR ÜNİVERSİTE DEĞİLİZ”

- Üniversitenin kütüphane ve sosyal etkinliklerle ilgili çalışmaları ne durumda?

“Batman Üniversitesinin iki yerleşkesi var. Merkez ve Batı Raman Yerleşkemiz. Ana kütüphanemiz Batı Raman’da. 2021 Şubattan 2022 Nisana kadar kaynak sayımızda bir artış var. Kütüphane kullanımında artış var. Herkes şehir merkezinde olmak istiyor ancak şehir merkezindeki kampusumuz alan itibariyle çok küçük, iki bina ve birkaç prefabrik binadan ibaret. Biz Batı Raman Kampüsündeki sosyal faaliyetleri, öğrencilerin vakit geçirebileceği, alışveriş yapabileceği yerleri, kültürel faaliyetlerde bulunabileceği ve sportif faaliyetlerini yapabileceği alanları arttırmayı amaçlıyoruz. Kampüsü yeşillendirmek için 1 yılda 9 bin adet fidan diktik. Fıstık fidanı diktik çünkü 8–10 sene sonra fıstık ağaçlarının geliriyle öğrencimize burs vermek istedik. Kampüsün kapalı yemekhanesini açtık.  Batman Belediyesinin desteğiyle ücretsiz yemek uygulamasına geçtik. Bu uygulamayla kütüphane kullanımı daha da arttı. Ekim Ayında güvenlik kapısından geçen kişi sayısı 5 Bin 542 iken, ücretsiz yemek uygulamasından sonra 11 bin 140 kişiye çıktı. Ekim Ayında 404 kitap veya kaynak alınmışken, Kasım 829 kaynak kitap alınmış. Şu anda Ramazan Ayı nedeniyle öğlen yemeklerini iftar yemeklerine dönüştürdük. Merkez Kampüsümüzde Pazartesi Gününden itibaren açık havada film gösterimi olacak. Batman Belediyesi öğrencilerimize salep ikram edecek. Spor kompleksi için Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığına dosya sunduk, gelecek yanıtı bekliyoruz. Sadece kampüsün içerisinde kalan bir üniversite değiliz artık. Öğrencilerimizi Organize Sanayi Bölgesinde direk uygulamayı görebilecekleri yerlere yönlendiriyoruz. Kendi otobüsümüzle inşaat bölümü öğrencilerimizi inşaatların olduğu yerlere götürüyoruz. Buralarda pratik edinmelerini istiyoruz. Bir sene önce Batı Raman Kampüsüne 20 dakikada bir otobüs geliyordu. Şuanda 8 dakikada bir geliyor. Özellikle ders başladığı zaman büyük bir yığılma var. Bu dönemlerde ek seferlerle sisteme alınıyor. Bu sene 2 hafta boyunca bahar şenlikleri yapmak istiyoruz. Öğrencilerimizde kampüs kültürü oluşsun istiyoruz. Evrensel bilgiyi üreten bir merkez haline gelmeyi amaçlıyoruz ama bu evrensel bilgiyi yerelde kendi Batmanlı Hemşerilerimizin istifadesine sunmayı amaçlıyoruz”

“HALKA AÇIK KURSLAR DÜZENLİYORUZ”

-Üniversitede açılan kurslar var. Biraz da bundan bahsedelim istiyorum?

“Evet, Sürekli Eğitim Merkezimizde kurslar açtık. Bütün Batmanlılar yararlanabilir. 7-13 yaş arası çocuklar için oyunla eğitim verilen İngilizce kursumuzu açtık. Batman Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, kâr amacı güden bir kuruluş olmadığı için verilen eğitimler de karşılanabilir ücretlerle oluyor. Nitelikli iş gücü ve istihdam projemiz, bütün şehirle bütünleşecek olan bir çalışma. Hiçbir yerde olmayan kamu ihale eğitimlerimiz var. Yaratıcı drama eğitimlerimiz var. Bunlar tüm halka açık. Üniversitelerin üç temel görevi vardır, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet. Biz de bunları yapıyoruz. Araştırma geliştirme adına ciddi projelerimiz var. Mesela akıllı petrol pompası tasarımı. Üretimdeki kayıpların yüzde 20’sinin önüne geçecek bir sistemdi ve bu başladı. Petrol pompalarının dizaynıyla ilgili bir proje yürüttük. Değerlendirme aşamasında. Yine ısı yalıtımı ile alakalı materyal üzerine bir çalışmamız var. Batman Üniversitesinin şuan için yazıyor olduğu ve sisteme yükleyecek olduğu Avrupa Ufuk Projesi var. Bu da tarımdaki enerji kullanımıyla alakalı”

“ZİRAAT FAKÜLTESİ TALEBİMİZ REDDEDİLDİ”

-Batman Üniversitesinde Ziraat Fakültesi açma talebiniz oldu mu peki?

“YÖK kabul etmedi. Diyarbakır’da var, Siirt’te var. Doluluk oranları yüzde 100 olmadığı için Batman’ın başvurusu reddedildi. Batman Üniversitesinde bir de Konservatuar Bölümü kurmayı çok amaçladık. Dosyayı hazırlayıp, YÖK’e sunduk ama Diyarbakır ve Mardin’de olması ve yüzde 100 dolu olmamalarından dolayı sıcak bakmadılar. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi içerisinde olacak Tarımsal Teknolojiler Bölümü hazırlığımız var”

“ÖĞRENCİLERİMİZE DİLEK KARTLARI DAĞITTIK”

“Biz daha önce hiç yapılmamış bir şey yaptık. Rektör-Öğrenci Buluşması yaptık. Öğrencilerimizle direk bir araya geldik. Öğrencilerimize dilek kartlarını verdik. Her biri yazdılar ve biz bunları değerlendirmeye aldık. Yapabildiklerimizi ve hayata geçirebildiklerimizi, kısa, orta ve uzun vadede yapabileceklerimizi belirledik. Aşama aşama ilerleyeceğiz”

“EN BÜYÜK HAYALİM, MARKA BİR BATMAN ÜNİVERSİTESİ”

- Batman Üniversitesiyle ilgili en büyük hayaliniz nedir?

“Bir marka üniversite olması. Bir ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi Üniversiteler gibi…  Batman Üniversitesi de hem Türkiye de hem uluslararası alanda marka bir üniversite olmayı hak ediyor”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA