HALKIN SESİ

“İYİLİĞİN DÜŞMANI”

“İYİLİĞİN DÜŞMANI”

“İYİLİĞİN DÜŞMANI”
19-11-2021 07:31
19-11-2021 15:32
BATMAN

Bu hafta birkaç önemli olay oldu. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu  bölgelerine daha fazla turist getirmeye çalışan bir arkadaşımla güzel bir sohbet ettik.

Zengin arkeolojik mirası için ülkeyi ziyaret etmek için farklı demografik toplulukların ilgisinin nasıl olduğunu anlattı. İhtiyaç duyduğu yardım ve destek için bana güvenmesini söyledim. Ayrıca kültürel varlıkların korunması ve korunması hakkında daha fazla bilgi toplamak için bir Sanat ve Miras çevrimiçi kursuna kaydoldum. Bu, sanki dünden bir sahnedeymişiz gibi uzak "gelecek nesiller"in değil, her gün sokak ortasında oyun oynarken ya da okuldan eve dönerken gördüğümüz çocuklara mirastır.

Doğru şeyleri daha iyi yapmak, bir vagonun bir trenden, yeni açılmış bir parktan veya yürüyüş alanından raydan çıkmasını engelleyebilir ve geleceğini veya onarılan yolun kalıcılığını garanti edecek sabit ve tutarlı bir bakım planına sahip olabilir. Tüm sorunların hemen çözülmesi gerekmez, ancak birilerini sorundan haberdar etmek için.

Geçenlerde Batman Parkı yakınında araba sürerken, ben ve arkadaşım arkamızda bir ambulansın yaklaştığını ve yüksek sesle korna çaldığını fark ettik. Arkamızda başka bir araba ambulansın önünde boş boş gidiyordu. Sürücünün duruma nasıl yaklaşılacağı konusunda nasıl meditasyon yapabildiğine inanamadık. O sırada araba yanımızdaydı ve arkadaşım, ambulansı engellememek için şoföre bağırmak için camını indirdi. Sonunda hareket etti. Arkadaşıma söyledim; Bu durumu, acil tıbbi müdahale gerektiren ambulansta ailemden biri gibi hayal ediyorum. Cevabı beni şaşırttı: fark etmez, herhangi bir kişi, bir çocuk, bir yaşlı adam olabilir, kim olduğu önemli değil, öncelikler hemen ele alınmalı.

Daha kişisel bir düzeyde, fiziksel rahatsızlıklarımız, buzlu çay ve küçük bir şemsiye eşliğinde sıcak simitlerin tadını çıkarmak için Antalya'ya veya Ege kıyılarına tatile gitmiyor. Bir dişin bizi ne zaman rahatsız ettiğini, bir haftaya yakın bir baş ağrısının ne zaman sürdüğünü ve gece üç kez uyandığımızda nefes alamadığımız için uykumuzu böldüğümüzde çok iyi biliriz. Düşündüğümüz zamana daha fazla dayanabiliriz, ancak bedenlerimiz ataletimizin tercih ettiği entropisini sürdürür. Dertlerimizi, dertlerimizi paylaşalım.

İyiliğin düşmanı her zaman işleri daha iyi yapacaktır. Çünkü çoğu zaman ne yapacağımızı ve ne zaman yapacağımızı biliyoruz. Bilgi, birileriyle paylaşma fırsatına sahip olacağımız için sorumluluk getirir. Tabii ki, müşteriler fark etmeyecek ve şikayet etmeyecekleri için çorbasını doğru şekilde terbiye etmeye özen göstermeyecek tembel şef olabiliriz. Bu hafta daha yüksek fiyata mercimek çorbası gördünüz mü? Ondan dehşete mi düştün? Kocana evde söylemenin ötesine geç. Nedenini anlamaya çalışın ve pazar yöneticisine söyleyin. Ya bu bir etiketleme hatasıysa? Sormazsanız bilemezsiniz ve bedeli ne olursa olsun ödemeye devam edersiniz. Ama düşünmeyin: bu sadece bir çorba. Sadece insanların yürüdüğü bir park. Bu sadece bir okul, az ağaç olması ve yeterli rekreasyon alanı olmaması önemli değil.

Pek çok kitapçının ve konferansın olduğu harika bir kitap fuarı geçirdik, destek olalım ve yetenekli yazarların neler söyleyeceklerini görelim. sıkıcı mıydı? Nedenini söyle, geliştirelim. Beğendin mi? Bu konuda paylaşın. Yakınlarda Ahmet Güneştekin'in resim sergisi var, önerisini tartışalım. Tiyatro Rituel'de yeni oyunlar var bakalım nelermiş. Her zaman daha iyisini yapmak için zaman vardır.

Ramsés Luquis Ortega

29-October-2021

Batman, Turkey

 

“The enemy of good”

This week, a couple of significant things happened. I had a nice chat with a friend who is trying to bring more tourists to the southeastern regions of Turkey. He told me how there is interest in different demographic communities to visit the country for its rich archeological legacy. I told him to count on me for the help and support as he needs. I also enrolled on an Arts and Heritage online course to gather more knowledge on preservation and protection of cultural assets. This is the legacy for not remote “future generations” as if we are on a scene from Dune, but to the children we see everyday playing on the middle of the streets or coming home from school.

Doing the right things better may prevent a wagon to derail from aa train, a newly inaugurated park or walking area to have a steady and consistent maintenance plan that would assure its future or the permanency of the repaired road. Not all problems are due to be fixed immediately, but to make someone aware of the problem.

While driving near Batman Park recently, me and my friend noticed an ambulance behind us approaching and blaring its horn loudly. Behind us, another car was idly driving in front of the ambulance. We could not believe how the driver could meditate on how to approach the situation. By that time, the car was next to us and my friend lowered his window to shout at the driver to pull away from blocking the ambulance. Eventually, he moved. I told my friend; I imagine this situation as if it was a member of my family on that ambulance requiring urgent medical attention. His response baffled me: it does not matter, it could be any person, a child, an old man, it does not matter who, priorities should be addressed immediately.

On a much personal level, our physical ailments do not go on vacation to Antalya or the Aegean coast to enjoy hot simits with iced tea and a little umbrella. We are well aware when a tooth is bothering us, when a headache is lasting almost a week and when we wake up three times at night interrupting our sleep because we cannot breathe well. We may endure more time we think, yet our bodies continue its entropy favored by our inertia. Let’s share our troubles and worries.

The enemy of good will always be doing things better. Because many times we know what to do and when to do it. Knowledge brings responsibility as we will have an opportunity to share it with someone. Of course, we can be the lazy chef who will not care to have his soup correctly seasoned because the customers will not notice and will not complain. Did you see a lentils soup at a higher price this week? Were you appalled by it? Go beyond telling your husband at home. Try to understand why and tell the market manager. What if…it was a labeling mistake? If you don’t ask, you will not know and continue paying at whatever it is priced. But, don’t think: it’s just a soup. It’s just a park where people walk. It’s just a school, it does not matter if it has few trees and not enough recreation areas.

We had a great book fair with many book sellers and conferences, let’s support and see what talented writers have to say. Was it boring? Tell me why, let us improve it. Did you like it? Share about it. We have an art exhibition by Ahmet Gunestekin nearby, let’s discuss his proposal. There’s a new plays at Tiyatro Rituel next week, let’s see what its about.  There’s always time to do better.

Ramsés Luquis Ortega

29-October-2021

Batman, Turkey

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA