ROPÖRTAJ

KIZILAY, EMİN ELLERDE

İhtiyaç sahiplerine “kimsin, neredensin, hangi millettensin, hangi inanca mensupsun?” diye sormadan yardım elini uzatan Kızılay’ı, Sabahattin Tezdiğ ile konuştuk.

KIZILAY,  EMİN ELLERDE
22-02-2018 18:11

 

Sayın Tezdiğ…
Yardım” kelimesi geçtiğinde aklıma ilk gelen isimlerden biri.
Gazetemize yardım talebi ile gelen ihtiyaç sahibi aileleri gönül rahatlığı ile teslim ederim Sayın Tezdiğ’e.
Çünkü bilirim ki
Zamanım yok” demeyecek,
“Elimde battaniye, zekât, kurban eti konservesi kalmadı” demeyecek.
 Yapılabilecek bütün yardımları yapacak, hiçbir şeyden kaçınmayacak.
Ankara Genel Merkez çatısı altında çalışıyor şimdi.
Sorumluluk alanı ve yoğunluğu arttı.
Ama bu, halen böyledir.
Bir “alo” ile ihtiyaç sahibi ailenin adresine yardım yığan biridir.
Bunda Batman Şube Başkanı Ali Tezdiğ’in etkisini de inkâr etmemek gerekir tabi.
Anlayacağınız Kızılay, emin ellerde.
Bakın Kızılay, hem Batman’da hem Türkiye’de hem de sınırların teee ötesinde neler yapıyor, nasıl ve hangi şiarla çalışıyor…
Dolu dolu bir söyleşi oldu, keyifli okumalar…

“İLİKLERİME KADAR BATMANLIYIM”
-Gerçi sizi tanımayan yok artık ama okurlarımız için kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
1979 Batman Tılmerç doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Batman’da tamamladım, İşletme Bölümünden mezun oldum, iliklerime kadar Batmanlı olduğunu hissediyorum, Batman hassasiyeti olan biriyim, Kızılay’a ve memleketine gönül vermiş bir Batmanlıyım”
“ELİME 3 DOSYA VERİLİP ‘ŞUBE BAŞKANISIN’ DEDİLER”
-Türk Kızılayı ile yolunuz nasıl kesişti?
2009 yılıydı. Dönemin Genel Başkanının teklifi ile Batman’da Şube Başkanı oldum. Görevi devraldığımda, içinde teftiş raporu ve karar defterleri olan 3 mavi dosya verilmişti bana. Şube yoktu. İlk işim, Kızılay’a Batman’da bir şube açıp, iktisadi işletme tarzında gelir sağlamak oldu. İlk şubeyi, Kültür Mahallesinde bahçeli bir binanın içinde açtım. 5–6 ay burada hizmet verdim. Şu anda şubemiz Valilik Bahçesindeki ofiste hizmet veriyor tabi”

“BATMAN’DA 250 ENGELLİYE TEKERLEKLİ SANDALYE ULAŞTIRDIM”
-Her şeye sıfırdan başlamışsınız, peki o dönem Batman’da neler yaptınız?
Önce gönüllülerden bir ekip oluşturdum. Birçok öğrenciye burs yardımı, birçok yoksul aileye nakdi ve ayni yardımlar yapılmasını sağladım, kışlık yardımlarımız ve giysi desteklerimiz oldu. Kızılay’ın her sene vekâlet aracılığı ile kestirdiği kurbanlıkların konservelerini dağıttık, Şube Başkanlığım döneminde 250 engelli kardeşimize tekerlekli sandalye yardımı yaptık, bundan gurur duyuyorum”
“GENEL MERKEZİN EN GENÇ ÜYESİYİM”
-Peki ya Genel Merkez? O listeye girmeyi nasıl başardınız?
“Her 3 yılda bir Genel Merkezin olağan seçimleri olur. 2016 yılında Türkiye geneli Şube Başkanları ve Delegelerinin talebi ile Genel Merkeze girdim. Sanıyorum Türkiye’de en genç Yönetim Kurulu Üyesiyim. Genel Merkezin, Kürt olup, Kürtçeyi de bilen tek üyesi olduğumu söyleyebilirim
“ŞU ANDA 81 İL, BENİM İÇİN BATMAN”
-Yükünüzün daha da arttığını söylememiz mümkün, değil mi?
“Kesinlikle öyle. Şube Başkanı iken kendi il ve ilçe sınırlarım içerisinde sorumlu idim. Yapabileceklerim sınırlı idi. Yapabildiğim yardımların sınırları da Batman il sınırlarına kadardı. Şu anda Ankara’da, Genel Merkezdeyim. Tüm Türkiye, benim ilim oldu. 81 ilde mağdur insanlar, benim için Batman’da mağdur olan insanlar gibi sorumluluk alanımda. Batman’a geldiğim gibi Trakya’ya da gidiyorum, Karadeniz ve Akdeniz illerine de diyorum”

KIZILAY, 130 ÜLKEDE…
-Neler yapıyorsunuz peki?
“Sık sık Türkiye’nin her bölgesini geziyorum. Yurtdışına da çıkıyorum. Şu ana kadar Kızılay, 130 ülkede hizmet etmiştir, giysi dağıtmış, kurban kesmiş, sağlık merkezleri açmıştır. Ben de Genel Merkeze geçtiğimden bu yana dini bayramlarımızda yurtdışında olmayı tercih ediyorum. Daha çok Afrika Ülkelerini tercih ediyorum. Oradaki mağdurları sevindirmek beni daha çok mutlu ediyor”
“VEREN EL DE ALAN EL DE MUTLU OLUR DAİMA”

-Türk Kızılay’ı ne ifade ediyor sizin için?
“Din, dil, ırk ve sınırları gözetmeksiniz tüm ihtiyaç sahiplerinin yanında olmak vardır tüzüğümüzde. Ülkemizin merhamet elidir. Üstün bir kurum. İnsanlar da bu üstün kuruma desteğini esirgememeli. Çünkü veren de alan da her zaman mutludur”
“BATMAN ŞUBESİNİ YAKINDAN İZLİYORUM”

-Batman Şubesinin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?
“Kızılay bir bayrak yarışı. Batman’da bu bayrak, daha önce bende idi, şu anda Ali Tezdiğ taşıyor. Yakından takip ediyorum. Batman Belediyesi ile ortaklaşarak her sabah 2500 öğrenciye kahvaltı dağıtıyorlar. Halka sıcak çorba dağıtıyor. İhtiyaç sahiplerine giysi ve ayakkabı, konserve, battaniye yardımı, engellilere ise tekerlekli sandalye dağıtımı yapıyor. Benden daha fazlasını yapmak için gayret gösteren bir yönetim var, tebrik ediyorum. Batman’da 3 dosya ile aldığımız Kızılay bu gün günde 5 bin insana hizmet veriyor”

“İŞ KAPILIRINI AÇAN KİM OLURSA, ALLAH ONDAN RAZI OLSUN”
-Yoksul ailelerin sayısı da kentte çok fazla…
“Evet, buna üzülüyoruz. Batman konusunda çok hassasım. Batman’ın en iyi noktalara gelmesi için her zaman elimi taşın altına koydum, koymaya devam edeceğim. En önemsediğim şey, yatırımcıların Batman’a çekilmesi. Genç nüfusumuz çok fazla. İş alanları kısıtlı. Yeni iş alanlarının açılmasını kim sağlarsa Allah ondan razı olsun”
“KIZILAY, HAYALLERİMİ GERÇEKLEŞTİRİYOR”

-Kızılay Ailesinin bir ferdi olarak, hedef ve hayalleriniz var mı?
“Kızılay çatısı altında insanlara yardım ederken, zaten hayalimi yaşıyorum. Çünkü en büyük hayalim, inanlara olabildiğince yardımda bulunmak, hayır dualarını almak. Hedeflerim ise belli. Anaokulu hedefim vardı. Bunu gerçekleştirdik. 2019 yılında projeye girmesi gerekirken bunu erkene aldık. 3 derslikli bir anaokulu var şimdi. Şu an ki hedefimiz Kızılay’a daha faal bir hizmet binası kazandırmak. İçinde eğitim salonu, kan birimi, yardım birimi olan, herkesin kapı çalmaksızın girebileceği bir bina yapalım istiyoruz. Uzun vadede ise Batman’da bir lojistik kurulması, hayalimde. Güneydoğu’nun ortasında Batman. Doğuya da güneye de yakın bir il. Coğrafi olarak en uygun il. Bununla insanlara iş imkânı da yaratmak istiyoruz”

“KAN VERİN DİYE BAS BAS BAĞIRDIK”
-Biraz da kan kampanyanızdan bahsedelim. İlgi görüyor mu kan bağış kampanyaları?
“Kan toplamaya ilk başladığımızda işimizin çok zor olduğunu hissettim. Çünkü insanlar kan vermeye yanaşmıyordu. Önce bu duyarlılığı yakalamaya çalıştık. Stantlar kurduk. Kurumları gezdik. Sivil Toplum Kuruluşlarının kapılarını çaldık. ‘Kan Verin’ diye bas bas bağırdık. Şu anda da kan bağışına ilgi istenen düzeyde çok iyi değil ama ülke geneli zaten böyle. Batman’da bu ivme yavaş yavaş gelişiyor. Zamanla daha da gelişeceğine inanıyorum”
“ANNEM ‘KAPINA KİM GELİRSE GERİ ÇEVİRME’ DER”

-Mutlaka yardım dağıtımları sırasında çok şey yaşamışsınızdır ama sizi derinden etkileyen şeyler oluyor mu?”
“2009 yılında Şube Başkanı iken zekat yardımı yapmıştık. Şubeye bir teyze geldi. Başkan kimdir deyip beni sordu. Ben de “buyurun teyze, benim” dedim. Bunu dememle birlikte yaşlı teyze, elime sarılıp öpmeye çalıştı. Şaşırdım. Oturttum, yetimleri olan, torunlarına bakıp, okutan bir teyze idi. “ne oldu teyze” diye sordum. “seni bana Allah gönderdi” dedi. “şimdi bankadan geliyorum. Verdiğiniz 250 TL zekat yardımını aldım. Benim bir torunum okul okuyor şehir dışında. 1 haftadır beni arayıp para istiyordu. Çok mahcup ve çaresizdim. Zekât parasını çekip, ona gönderdim, Allah senden razı olsun” dedi. O teyzenin duası, ne kadar doğru bir iş yaptığımı bir kez daha göstermişti bana. Bunun gibi öyle çok anılarım var ki, bu yüzden hizmet aşkı yolundayım. Annem her zaman söyler “oğlum, kapına kim gelirse asla geri çevirme” der. Ben bunu yapıyorum. Kızılayı insanlar tanısınlar. Herhangi bir yere bağlı değil. Devletin kurumu değil. Bir elden alıp, başka ele verir”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA