SAĞLIK

Köpek saldırısına uğramıştı, 20 gün sonra gözlerini açtı

Köpek saldırısına uğradığı için şuuru kapalı şekilde Batman Eğitim Araştırma Hastanesine kaldırılan ve kas yıkımı yaşandığı için 20 gün boyunca yoğun bakımda tutulan üniversite öğrencisi 24 yaşındaki Rojbin Berçem Tarhan hayata döndü.

Köpek saldırısına uğramıştı, 20 gün sonra gözlerini açtı
11-05-2022 15:50
11-05-2022 15:52
BATMAN

KAS YIKIMI VE BÖBREK YETMEZLİĞİ YAŞADI

Genç kızın sağlık durumuna ilişkin bilgi veren Batman Eğitim Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Deniz Şanlı “McArdle (Tip V Glikojen Depo) hastalığı, glikojen fosforilaz enzim eksikliğine bağlı olarak gelişen kalıtsal glikojen depo hastalıklarındandır. Hastalık, belirgin olarak kasın güçsüzlüğüne neden olmakta, egzersiz sonrası gelişen ağrı, yorgunluk ve kramplarla kendini göstermektedir. Hastalarda çeşitli düzeylerde kas güçsüzlüğü olabildiği bilinmektedir. Gerekli tedaviler uygulandığı halde böbrek yetmezliğinin devam etmesi durumunda diyaliz gibi tedavilere ihtiyaç duyulmaktadır. Hastamız Rojbin Berçim Tarhan, 24 yaşında ve 7 yaşından itibaren McArdle Sendromu tanısı almıştır. Zaman zaman erken yorulma gibi şikayetleri olan ancak onun dışında hayatını normal bir şekilde idame ettiren bir üniversite öğrencisidir. Bir sınav dönüşü kendisine saldıran bir köpekten kaçmaya çalışırken, ağır fiziksel efora bağlı olarak bütün vücudunun yaygın bir şekilde kasılması sonucunda yere yığılıp kalmış ve çevredekilerin yardımlarıyla hastanemize getirilmiş, hastanın ilk tedavisi düzenlenmiştir. İlerleyen 3-4 gün içerisinde hastanın genel durumunda bozulma, böbrek fonksiyon testlerinde kontrol edilemez düzeyde artış, koyu renk idrar, akciğerde sıvı birikimine bağlı olarak solunum sıkıntısı gelişmesi, oksijen ihtiyacının olması üzerine hasta yoğun bakıma alınmıştır. Hastanın diyaliz tedavisi kişinin kendi böbreği gibi yanı başında sürekli olarak günler boyunca bizim düzenlemiş olduğumuz tedavi yaklaşımlarıyla çalışan bir diyaliz cihazıyla gerçekleştirilmiştir. 20 gün süren tedavi sürecinin ardından bizlere ne mutlu ki daha önce altüst olmuş olan bütün tahlil değerleri olağan sınırlara gelmiş durumdadır ve en önemlisi de hastamızın yüzü gülmektedir” dedi.

 “HAYATTA OLABİLDİĞİME İNANAMIYORUM”

Rojbin Berçim Tarhan, doktor ve sağlık çalışanlarına teşekkür ederken “Halen hayatta olabildiğime inanamıyorum. Köpek saldırısı sonucu bende kas yıkımı oldu. Diyalize girdim, çok sıkıntılı bir süreçten geçtim. 20 gün yoğun bakımda kaldım. Şu an sağlığıma kavuşmamda emeği geçen tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi. (Seyithan Çetin)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA