Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Uzm. Dr. Songül Özer, H3N2'nin orthomyxoviridae ailesine ve influenza A virüs grubuna ait, yüksek derecede bulaşıcı, daha çok mevsimsel grip olarak bilinen hastalığa neden olan viral alt tip olduğunu aktardı.
Özer, şunları kaydetti:
"İnfluenza A virüslerinin bir alt grubu olan H3N2, hem hayvanlarda hem de insanlarda enfeksiyon oluşturma potansiyeline sahiptir. İnfluenza A virüsleri, özellikle hızlı mutasyon yetenekleri ile bilinirler. Bu hızlı genetik değişim, virüsün bağışıklık sistemi tarafından tanınmasını zorlaştırır ve her yıl yeni bir grip salgınının ortaya çıkmasına neden olur."
Yeni virüsün solunum yollarını etkilediğini bildiren Özer, virüsün ateş, kas ağrısı, yorgunluk gibi belirtilere yol açtığını anlattı.
Özer, sağlıklı bireylerde genellikle bir hafta içinde iyileşme görülse de altta yatan kronik hastalığı olanlar, yaşlılar, küçük çocuklar ve hamileler gibi yüksek risk gruplarında zatürre (pnömoni) ve diğer ciddi komplikasyonlara ilerleyebildiğini belirtti.
Yeni tespit edilen virüs varyantının, yaz mevsiminde Güney Yarımküre'de, Avustralya'da ortaya çıktığını hatırlatan Özer, "Sonbahar ve kış aylarında ise Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinde de görülmeye başlandı. Şu anda Avrupa'da en sık rastlanan varyant budur. Bu durumun yalnızca Avrupa ile sınırlı kalmayacağı, virüsün tüm dünyaya yayılabileceği öngörülüyor." uyarısında bulundu.
- Virüs çocuklarda daha sık görülüyor
Eskiden bu yana bilinen H3N2 ile yeni varyantını karşılaştıran Özer, bu yıl karşılaştıkları varyantın biraz daha hızlı yayılabildiğine dikkati çekti.
Özer, "Virüsün yaptığı hastalığın daha ağır olacağına ve bir pandemiye neden olacağına dair belirti bulunmamaktadır. Genelde bildirilen vakalar hafif üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde seyretmektedir. Ancak çocuklarda daha sık görüldüğüne ve kronik hastalığı olan risk gruplarında daha ağır seyredebildiğine ilişkin veriler mevcuttur." değerlendirmesinde bulundu.
Yeni varyantın henüz Türkiye'de görüldüğüne dair bir bilgi bulunulmadığına dikkati çeken Özer, virüsün Türkiye'ye de gelebileceğini, hafif ve ağır vakalar görülebileceğini aktardı.
Özer, virüsün salgına neden olmaması ve genel korunma önlemleri alındığında bulaşmanın engellenmesinin önemli olduğunun altını çizerek, "Mevcut grip aşılarının içinde bu varyant olmayabilir ama mevcut aşıların halen ağır hastalık ve hastaneye yatışa karşı yaklaşık yüzde 70 koruma sağladığı bilinmektedir. Özellikle risk grubundaki kişilerin kendilerini korumaları önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.