TÜRKİYE VE DÜNYADAN

'Namağlup Erdoğan'

Dünya basını, seçim başarısını manşetlere taşımaya devam ediyor: 'Namağlup Erdoğan'

'Namağlup Erdoğan'
30-05-2023 09:50
30-05-2023 09:49

Dünya basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim başarısını manşetlere taşımaya devam ederken, birçok yayın kuruluşu seçmenin sandığa yoğun ilgisine dikkat çekti.

Avrupa basınında "Sonsuza dek Erdoğan", "Ömür boyu Erdoğan", "Namağlup Erdoğan" ve "Türkiye, Erdoğan'ı ebedileştiriyor" başlıkları öne çıktı.

İngiliz basını: Erdoğan kazandı, Türkiye lideri zafer ilan etti

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin haberinde, "Erdoğan'ın, seçmeni muhalefet tarafından yenilebileceğini öne süren anket şirketleri ve analistlerden daha iyi okuduğu" değerlendirmesinde bulunuldu.

Sky News'in haberinde, dünya liderlerinin seçim sonuçlarının ardından Erdoğan'ı tebrik ettiği belirterek, "Türkiye, hem Avrupa ile Asya arasındaki kavşak hem de Karadeniz'e açılan kapı olarak dünya siyasetinde eşsiz konuma sahip." ifadesi kullanıldı.

Haberde, Ukrayna'dan tahıl ithalatının sürdürülmesi için kritik anlaşmaların müzakere edilmesinde "Türkiye'nin merkezi rol oynadığına" dikkat çekildi.

The Guardian gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ikinci turda rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nu yenerek zafer kazandığını yazdı.

The Independent'in haberinde de "Erdoğan 20 yıllık iktidarını 5 yıl daha uzattı" ifadesine yer verildi.

İngiliz Financial Times gazetesi, manşetten verdiği haberinde, "Erdoğan kazandı, Türkiye lideri zafer ilan etti" başlığını kullandı.,

The Daily Telegraph gazetesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 52'sini alarak zafer ilan ettiğini yazdı.

Alman basını: "Sonsuza dek Erdoğan"

"Sonsuza dek Erdoğan" başlığını kullanan Spiegel, Türkiye'nin yeniden cumhurbaşkanı olarak Recep Tayyip Erdoğan'ı tercih ettiğini, Erdoğan'ın 5 yıl boyunca ülkeyi yönetmeye devam edeceğini yazdı.

Haberde Erdoğan'ın seçim galibiyeti ve yeni dönemde Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkinin nasıl olacağı konusunda yorumlara yer verildi.

Die Welt gazetesi "Namağlup Erdoğan" başlığıyla verdiği haberinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin bu yıl kuruluşunun 100. yılını kutladığı hatırlatıldı ve "Erdoğan'ın hedefi her zaman gücün zirvesinde olmaktı. Görünüşe göre destekçileri onun bu dileğini yerine getirdi ve onu 5 yıl daha Türkiye Cumhurbaşkanı seçti." ifadelerine yer verildi.

Altı partiden oluşan muhalefet ittifakının, 20 yıldır bu kez Erdoğan'ı yenmek için en iyi şansa sahip olduğuna; hatta birçok anketin, Kılıçdaroğlu'nun zafer kazanacağını tahmin ettiğine işaret edilerek, "Ancak pek çok Batılı gözlemci gibi onlar da Erdoğan'ı ve halk arasında hala gördüğü desteği hafife aldılar." değerlendirmesi yapıldı.

Bild gazetesi eski futbolcu Mesut Özil'in, Recep Tayyip Erdoğan ile çektirdiği fotoğrafla yaptığı paylaşımını manşetine taşıdı. Özil'in, "Şükürler olsun" ifadesiyle yaptığı paylaşımına, kalp ve Türk bayrağı emojisi eklediği vurgulandı.

Kamu yayıncısı ARD'ye ait Tagesschau sitesinde, Erdoğan'a seçim zaferi dolayısıyla dünyanın dört bir yanından tebrikler yağdığı vurgulandı. Erdoğan'ı tebrik edenler arasında ABD ve AB ülkelerinin liderlerinin bulunduğuna işaret edildi.

Fransız basını: "Binlerce destekçisi, Erdoğan'ın yeniden seçilmesini muhalefeti sağır eden bir sevinçle kutladı"

Fransız Liberation gazetesi "Sonsuza dek Erdoğan" başlıklı haberinde, "Binlerce destekçisi Erdoğan'ın yeniden seçilmesini dehşete düşen muhalefeti sağır eden bir sevinçle kutladı." ifadelerine yer verdi.

Le Monde gazetesi Erdoğan'ın seçim zaferini, "Ankara'nın ustası üçüncü kez cumhurbaşkanı oldu" başlığını attığı haberinde, 2003 yılından bu yana iktidarda olan Erdoğan'ın, yüzde 52,2 oy oranıyla zafere koştuğunu yazdı.

Haberde, Erdoğan'ın Ankara'da on binlerce destekçisinin önünde rakibi Kılıçdaroğlu'na yüklendiği ve enflasyonla mücadele sözü verdiği aktarıldı.

Ouest France gazetesi de "Erdoğan iktidarını korudu" manşetiyle verdiği haberinde, "69 yaşındaki vazgeçilmez (Cumhurbaşkanı) Erdoğan, daha önce hiç olmadığı kadar tehdit altında görünüyordu. Ancak 20 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı, çetin bir kampanya döneminin ardından rakibi sosyal demokrat Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı girdiği düelloyu kazandı." ifadeleri kullanıldı.

Hollanda basını Erdoğan'ın konuşmasında "birlik" vurgusu yaptığını yazdı

Hollanda kamu yayıncısı NOS'un haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında "birlik" vurgusu yaptığına, "Bugün hiç kimse kaybetmedi, 85 milyon kazandı. Milletimiz ve demokrasimiz kazandı." şeklindeki sözlerine yer verildi.

Haberde, Hollanda'daki Türklerin kutlamaları ve dünya liderlerinden Erdoğan'a gönderilen tebrik mesajları da geniş yer buldu.

NRC'nin haberinde, 5 yıllık görev süresi için seçimleri kazandığı vurgulanan Erdoğan'ın "Kazanan sadece Türkiye" sözleri öne çıkarıldı.

Trouw gazetesinin haberinde, seçimin Erdoğan için son yılların en büyük siyasi sınavı olduğu vurgulanırken, Erdoğan'ın seçim başarısının yanı sıra muhalefete seçimi kaybettiren nedenlere ve Kılıçdaroğlu'nun son iki haftada göçmen karşıtı söylemlerini arttırmasına dikkat çekildi.

De Telegraaf gazetesinde dünya liderlerinden Erdoğan'a gönderilen tebrik mesajlarına, Erdoğan'ın Türkiye'yi en uzun süre yöneten lider olacağına dikkat çekildi.

İspanyol basını: "Erdoğan, 20 yıl iktidarda kaldıktan sonra tekrar seçilmeyi başarıyor"

İspanyol El Pais gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın galibiyetini, "Erdoğan, 20 yıl iktidarda kaldıktan sonra tekrar seçilmeyi başarıyor" başlığını attı.

İlk iki sayfasını Türkiye'deki seçimlere ayıran gazete, "Erdoğan seçimlerin ikinci turunda açık bir zafer elde etti. İlk hedef ekonomiyi düzeltmek." değerlendirmesini öne çıkardı. (AA)

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA