EĞİTİM

Sağlık Bakanlığından anne ölümlerini azaltmak için müdahale timi

Sağlık Bakanlığı, anne ölümlerini azaltmak için doğum sonrasında kanamalara zamanında ve gerekli şekilde müdahale bilincini oluşturmak amacıyla müdahale timleri oluşturacak.

Sağlık Bakanlığından anne ölümlerini azaltmak için müdahale timi
22-10-2018 14:16

Dünya SaÄŸlık Örgütüne (DSÖ) göre, doÄŸum ve gebeliÄŸin sonlanmasından sonraki ilk 42 günde görülen kadın ölümleri, "anne ölümü" (maternal mortalite) olarak tanımlanıyor. Anne ölüm nedenleri arasında en önlenebilir olanı kanama, yerinde ve zamanında yapılacak erken müdahale ile kontrol altına alınabiliyor.

SaÄŸlık Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Türkiye'de anne ölümlerinin doÄŸrudan nedenleri arasında kanama yüzde 18'lik bir orana sahip bulunuyor.

Bakanlık, kanama nedenleri üzerinde yapılan deÄŸerlendirmeler neticesinde, tüm gebelik süreçlerinde kanamaya müdahalenin zamanında yapılmasında bazı eksiklikler olduÄŸunu tespit etti.

"İstanbul, Ankara, Şanlıurfa pilot iller"
SaÄŸlık Bakanlığınca doÄŸum sonrasında kanamalara yerinde, zamanında ve gerekli ÅŸekilde müdahale bilincini oluÅŸturmak ve bu konuda mesleki tecrübe kazanma yolunda eksiklikleri olan genç kadın doÄŸum uzmanlarına destek verilecek.

Belli merkezlerde kanamaya müdahale ekipleri oluÅŸturulması için Ä°stanbul, Ankara ve Åžanlıurfa pilot iller olarak belirledi.

SaÄŸlık Bakanlığı Strateji Planı'nda da yer alan çalışmaya göre, kanamaya müdahalede uzman ekipler, bölgesel bazda oluÅŸturulacak. Bölgesel ölçek ve ihtiyaca baÄŸlı olarak bu ekipler, kanama anında müdahalede veya bölgedeki doÄŸum ekiplerinin eÄŸitiminde deÄŸerlendirilecek.

Kanamaya müdahale ekibi oluÅŸturulması programı çerçevesinde, pilot bölge olarak belirlenen Ä°stanbul, Ankara ve Åžanlıurfa illerinde eÄŸitim verecek akademisyenler, genç kadın doÄŸum uzmanlarının konu hakkında bilgi sahibi olmalarını saÄŸlayacak.

"Ankara'da 18 kiÅŸilik ekip oluÅŸturulacak"
SaÄŸlık Bakanlığı Halk SaÄŸlığı Genel MüdürlüÄŸü Kadın ve Üreme SaÄŸlığı Daire BaÅŸkanlığı tarafından düzenlecek eÄŸitimler, Ankara'da SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesinde, Ä°stanbul'da SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesinde, Åžanlıurfa'da ise SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi Åžanlıurfa EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi uygulama merkezlerinde verilecek.

Müdahale ekibinde yer alacaklar gönüllülük esasına göre belirlenirken, eÄŸitici ve eÄŸitim alacaklar ise iki grup olarak tespit edildi.

Müdahale timleri için seçilecek kadın doÄŸum uzmanlarına, eÄŸitimler hem teorik hem de uygulamalı verilecek. Bugünden itibaren 26 Ekim'e kadar sürecek eÄŸitimlerde, Ankara'da ilk etapta 18 kiÅŸilik ekip oluÅŸturulacak.

Katılımcılar, uygulamalı eÄŸitimlerini de SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi ve Gülhane EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesinde alacak.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA