GÃœNDEM

TGK 9. BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 9. Başkanlar Kurulu Toplantısı 6-9 Ekim tarihlerinde Yalova Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

TGK 9. BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI
09-10-2016 19:48

Toplantıya 7 federasyon ve buna baÄŸlı 82 Gazeteciler Cemiyeti ve basın meslek kuruluÅŸunun temsilcileri katıldı.Toplantının ardından kamuoyuna sunulan 9. BaÅŸkanlar Konseyi Sonuç Bildirgesi'nde, 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sonrası geçen süreçte ülke olarak olaÄŸanüstü günler yaÅŸadığımıza dikkat çekilerek, öncelikle birlik, beraberlik ve saÄŸduyu mesajı verildi. Darbe giriÅŸimine 16 Temmuz sabahı örgütlü olarak ortak tepki gösteren ilk sivil toplum kuruluÅŸunun Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olduÄŸu hatırlatılan sonuç bildirgesinde, Türkiye’de sorunların ancak ve ancak demokratik sistem içinde çözüleceÄŸine vurgu yapıldı.TGK 8. BaÅŸkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi’nde ÅŸu görüÅŸlere yer verildi.“Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) mensupları olarak, vatanın güzel parçası Yalova’da, mesleÄŸimizin sorunlarını paylaÅŸmak ve birliÄŸimizi pekiÅŸtirmek için yurdun dört bir yanından gelerek toplandık. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu BaÅŸkanlar Kurulu olarak; 15 Temmuz gecesi yaÅŸanan darbe giriÅŸiminin demokrasimiz adına endiÅŸe verici olduÄŸunu bir kez daha vurguluyor, ÅŸiddetle kınadığımızı tekrarlıyoruz.Unutulmamalıdır ki; Türkiye’nin sorunlarının çözümü ancak ve ancak demokratik sistemle çözülebilir. Bir baÅŸkasına hayat hakkı tanımayan darbe giriÅŸimlerinin Türkiye’nin gündeminden bir daha gelmemek üzere düÅŸmesi gerektiÄŸini bir kez daha yineliyor, milli iradenin üzerinde baÅŸka bir gücü kabul etmediÄŸimizi özellikle vurguluyoruz.Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu BaÅŸkanlar Kurulu olarak 15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ortaya çıkardığı bir gerçeÄŸe de yeniden dikkat çekmek istiyoruz. Türk halkı ve Türk medyası, 15 Temmuz gecesi demokrasi adına önemli bir sınav vermiÅŸtir. Medyamız darbecilerin müdahalelerine raÄŸmen yayınlarını sürdürerek kanlı emellerini gerçekleÅŸtirmelerine engel olmuÅŸtur. Darbe gecesi önemini kanıtlayan medyamızda yaÅŸanan sorunların bir an önce çözümlenmesi, demokrasimiz açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle; birçok alanda olduÄŸu gibi medya mensuplarına yönelik yapılan operasyonlarda kılı kırk yarmalı, kurunun yanında yaşın da yanmasına izin verilmemelidir.

Ülkemiz, basın/medya alanında kapsamlı bir deÄŸiÅŸime, yenilenmeye ihtiyaç duymaktadır. Özgürlüklerden çalışma koÅŸullarına, standartların belirlendiÄŸi mesleki düzenleme zorunluluÄŸuna kadar bir dizi yenilik, geniÅŸ katılımlı çalıştaylar dizisi ile belirlenmeli ve uygulanmaya konulmalıdır. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu BaÅŸkanlar Kurulu olarak önerilerimiz ÅŸunlardır: 1) Basın, uzun yıllar hep özgür olma mücadelesi vermiÅŸtir. Özellikle 12 Eylül döneminde büyük baskılar yaÅŸanmıştır. Günümüzde de gazeteciler yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler nedeniyle yargılanabilmektedir. Bu durumun sona erdirilmesi ve basın özgürlüÄŸünün gerçek anlamda saÄŸlanması için özgürlükçü bir basın yasası hazırlanmalıdır.

2) MeslektaÅŸlarımızın en temel sorunlardan bir diÄŸeri, olumsuz çalışma koÅŸullarıdır. SendikalaÅŸmanın adeta hiç olmadığı basın sektöründe çalışanlar düÅŸük ücret almakta, uzun çalışma saatlerinde zor koÅŸullar altında görev yapmaktadır. Yıpranma hakkından ise sadece Sarı Basın Kartı olanlar yararlanabilmektedir. 3) Basın sektörü, avukatlık, doktorluk, mühendislik veya mali müÅŸavirlik gibi mesleki standartlara sahip deÄŸildir. EÄŸitimine, birikimine bakılmaksızın herkes gazeteci olabilmektedir. Sektörde acil olarak mesleki düzenlemeye gidilmelidir. Bu sayede haberciliÄŸi ÅŸantajcı kimliklerine alet edenler de meslekten men edilebilmelidir. 4) Basın Ä°lan Kurumu Genel Kurul delege yapısında ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel MüdürlüÄŸü Basın Kartları yönetmeliÄŸinde deÄŸiÅŸiklik yapılarak, temsilde eÅŸitliÄŸin saÄŸlanması gerekmektedir. 5) Teknolojinin hızla geliÅŸimi ve internet ağının hemen hemen her noktaya ulaÅŸması ile birlikte, internet haberciliÄŸi büyük bir geliÅŸim göstermiÅŸtir. Sektörde istihdam saÄŸlayan, gazete ve televizyonlarla eÅŸdeÄŸer habercilik yapan kurumsal internet haber sitelerinin yanında, internet deyimiyle “kopyala yapıştır” kolaycılığından öteye gitmeyen haber siteleri yer almaktadır. Yasal boÅŸluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün daha da artmaktadır. Ä°nternet medyasının yayıncılık konusunda acil olarak yasal düzenlemeye ihtiyacı vardır. Kurumsal çalışan sitelerde habercilik yapan meslektaÅŸlarımız da yeni düzenlemelerle gazeteci sayılmalıdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA