GÜNDEM

MİNİK MAYMUN, ÇADIR KENTTEYDİ

Tiyatro Araf, Ezidilerin kutsal günü olan Çarşema Sor Bayramı nedeniyle çadır kentte Ezidi çocuklar için tiyatro oyunu sergiledi.

MİNİK MAYMUN, ÇADIR KENTTEYDİ
20-04-2015 21:54

IŞİD’in saldırıları sonucu Şengal’den göç ederek Batman’a sığınan ve Beşiri’nin Uğurca Köyü’nde kurulan çadır kentte yaşamını sürdüren Ezidiler, Çarşema Sor Bayramı nedeniyle kutlama etkinlikleri düzenledi. Etkinliklere destek veren Tiyatro Araf, Ezidi çocuklar için “Minik Maymun’un Maceraları” adlı oyunu sergiledi. Oyun öncesi çocukların yüzlerini rengârenk boyalarla süsleyen tiyatrocular, aslan ve kuş olmaya çalışan minik maymunun maceraları anlatıldı.

“YÜZÜME GÜNEŞ ÇİZ” HER ŞEYİ ANLATMAYA YETİYOR

ETKINLIĞIN ardından açıklamalarda bulunan Tiyatro Araf Oyuncularından Murad Korkmaz “Ezidilerin kutsal bayramı olan Çarşema Sor’da savaş mağduru halkı yalnız bırakmak istemedik. İçgüdüsel olarak gittik, ama oradaki çocuklardan birinin yüzünü boyarken söylediği söz, neden gittiğimizi çok iyi özetledi. Yüzünü boyarken, yüzüme güneş çiz ama güneş gülsün demesi, her şeyi anlatmaya yetiyordu” dedi.

EZİDİLER, GÜNEŞ BATTIKTAN SONRA ÇARŞEMA SOR’U KUTLAR

Oyunun Kürtçe çevirmenliğini yapan yazar-çevirmen Muhsin Özdemir de “Çarşema Sor, kin ve nefretin yerine barış ve kardeşliğin sağlandığı gündür. Kutlama törenleri için gelen insanlar bereketi simgeleyen renkli yumurtalar tokuştururlar. Zeytinyağından yapılmış fitilleri Laleş’in dört bir yanında bulunan ziyaretlere bırakarak yakan Ezîdîler, güneş battıktan sonra, Laleş’in girişinde fitilleri yakıp, toplu halde dua ederek Çarşema Sor’u kutlarlar” açıklamasını yaptı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA