Beraat Gecesi

Fatih Yokuş
Fatih Yokuş
Beraat Gecesi
24-02-2024

İslamiyet'te kandil diye bir olay yok.

Kandil yoktur diye mübarek gün ve geceler yok manasına gelmez.

Kandil Osmanlı dönemi mübarek gecelerin halk tarafında bilinmesi için yakılan ateşlere denilir.

Perşembe geceleri, Kadir Gecesi, Beraat gecesi, Regaip gecesi, Miraç gecesi mübarek ve Allah katında değeri fazla olan gecelerdir.

Bu mübarek gecelerden birisi de Şaban ayının 15 gecesi olan Beraat gecesidir. Bu geceye aynı zamanda: "Şaban'ın ortasındaki gece", "Rahmet Gecesi", "Mübarek Gece", "Sak Gece" de denilmektedir.

Bu seneki Beraat gecesi 24 Şubat 2024 cumartesi akşamıdır.

Bu gece de kulluk bilinci ve hesap verme şuuru ile suç hatta ve yanlışlardan kaçınma ve günahlarımızın affı için tövbe ve istiğfar gecesidir.

Yüce Allah'tan af talep etmeliyiz. Ancak biz de affetmesini bilmeliyiz.

Allah'tan bağışlama dilerken bizler de bize karşı işlenen suçları bağışlamayı da bilmeliyiz.

Yüce Allah Duhan suresi 3 ayetinde geçen "Biz onu (Kur'an'ı) mübarek bir gecede indirdik. "Mübarek" gecenin alimlerin bir kısmı "Kadir" Gecesi dese de büyük çoğunluğu Beraat gecesi olduğu görüşündedirler.

Mübarek gecenin Beraat gecesi olduğunu savunan alimler gerekçe olarak; Kur'an'ın toplu halde dünya semasına beraat gecesinde indiği, Kadir gecesinde ise buradan peyderpey Cebrail vasıtasıyla Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve sellem'e indirildiği görüşleridir.

Hz. Aişe (Ra) rivayete Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem:

"Yüce Allah Şaban'ın 15 gecesinde dünya semasına Rahmet ile iner ve Beni-ı Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları affeder buyurdu"

"Şaban'ın 15 gecesi olduğu zaman gecesinde ibadete kalkın ve o gecenin gündüzünü oruç tutun çünkü o gece güneş batınca Allah Teala (keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyanın en yakın gögune inerek fecir oluncaya kadar; "benden rızık isteyen yok mu onu rızıklandırayım (bir bela) ile müptela olan yok mu ona Kurtuluş vereyim şöyle olan yok mu böyle olan yok mu?" buyurur. (İbn Mâce)

Bu gece de Allah'a ortak koşanlar, kindar olanlar, anne-babasına asi olanlar, sürekli sarhoş olanlar, Zina yapanlar, sihirbazlar kahinler bu geceden faydalanamazlar.

Bu gecede neler yapılmalı?

Bolca tövbe ve istiğfar edilmeli.

Salavatı şerifler getirilmeli, Yasin suresi, Ayetel Kürsi, Tevbe suresinin son iki ayeti, Kevser, Felak ve nas sureleri okunmalı.

Dünya nimetlerinin hayırlısı ve güzel olanı istenmeli.

Aile huzuru, borçtan kurtulma, hastaların şifası için bolca dua edilmelidir.

Anne-baba rızası alınmalı, fakir ve yetimler sevindirilmeli, ahirete geçmiş olanlar unutulmamalı ve muhtaç olanlara yardım eli uzatılmalıdır.

Sünnet olmasa da alimlerin tavsiyesi Kudüs döneminde kılınan "belaların defi dileklerin kabulu ve dünya huzuru için" iki rekatta bir selam verilerek 100 rekat namaz kılınması güzel olur.

Bu namazın her rekatında önce Fatiha 10 kuluvallah okunmalı 50 selam ile yani 100 rekat namaz olarak tamamlanmalıdır.

Berat gecenizi tebrik eder dualarınıza beni de katmanızı sizden rica ederim.

Selam ve dua ile.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?