YENİ VE REVİZE İMAR PLANI

Mehmet Fatih Efe
Mehmet Fatih Efe
YENİ VE REVİZE İMAR PLANI
30-07-2021

Bugün köşemde sizlerden gelen istek ve görüşlere yer vermeden edemedim, Hüseyin Arslan ismi ile mail sayfamıza gönderilen Batman’ın yeni imar palanı ile ilgili eleştiri ve öneri yazısını noktasına ve virgülüne dokunmadan yayınlıyor ve siz değerli Okuyucularımızın takdirine sunuyorum;

‘Yıllar sonra nihayet Batmanımıza bir imar planı yapıldı. Hemen hemen Türkiye’nin bütün şehirlerinde olduğu gibi, Batmanda da önce evler yapılıyor, gecekondu mahalleleri oluşuyor, sonrada imar planı yapılıyor. Plan öncesi yollar korunmuyor, hatta Ana Cadde üzerinde dahi ön bahçe mesafesi düşünülmediği kaçak yapılara müdahale edilmediği için, yol genişletmesi gerektiğinde yıkılan binalara para ödenmektedir.

İmar planı yapıldı ama yollar ne durumda hala 50 mt, ki o dahi dar, 40 mt.çevre yol öngörülüyor.  Sonra da bisiklet yolu yapacağım diye çizgi film çizimleri yapılıyor. Karayolları dahi 40 mt. çevre yolu yapıyor, bir Allah’ın kulu bu nedir oyuncak mı oynuyorsunuz demiyor. Şehir görmedinizse komşunuz Diyarbakır’ın yeni gelişen yerlerindeki yollara bakın.

Sayın Valimiz Belediye Başkanı, Devletin bütün gücü ve Mühendisleri onun yanında, daha doğrusu yanında olması lazım. Şehir plancılarımız, Mühendislerimiz neden bu planı eleştirmiyor; Kütahya gibi, Batmana nazaran daha küçük şehirde bile ana yollara bakın. Çevre yollar ve  diğer ana antenlerde 60 mt-70 mt. bir yolumuz yok.

Üniversiteye giden yolu hiç olmazsa 50 Mt. çıkarın, yarın kentsel dönüşümde Vatandaşı ikna etmek için 50 Mt.yol yapın, kentsel dönüşümde kat yüksekliğini bu yolda 8-10 kata çıkarın ki, Vatandaş kentsel dönüşümü kabullensin. Şehrin güney kesiminde zemin sağlam. Tilmizde Özel İdare Hasankeyf cadde sine 10 kat imar yapmış, bu kesimde neden 10 kat olmasın. Yeni İmar Planını bir kez daha düşünün. Plan notuna 15 mt. ve daha geniş yola cephesi olan arsalarda otoparkı arsada karşılanmak kaydıyla ticari yapı yapılabilmelidir ki depo diya yapıp dükkan olarak kullanma rezaleti önlensin.

Vatandaşın talebi bu yöndedir.

***

BURASI BATMAN

Yine bir okuyucumuzdan imar ile ilgili bir esprili yazısını sizlerle paylaşacağım;

2 kişi aralarında konuşuyordu.

Birinci Kişi biliyor musunuz konuşmasında; “ Alo tevşonun yerinde yapılan yeni Pazar yeri binaları ruhsatsız yapılmış.”

Diğeri-  “Olur mu öyle şey yahu, Belediye kaçak inşaatı önlemekle görevli, kendisi kaçak inşaat yapıyor.”

Birinci kişi; “Öyle de Belediye Başkanı Kayyum, Başkan Yardımcısı Çevre İl Müdürü, İmar Müdürü Çevre İmar Müdürü. Kim, kimden ne soracak!”

Devamında “Herhalde bazı kişilerin arsası alınmamış, bir de o kadar dükkana otopark yapılmamış, hangi Müdür o inşaata ruhsat verebilir.” Olur, olur, BURASI TÜRKİYE  ve de BATMAN

***

TEK KURTULUŞ AŞI OLMAKTIR!

Bu kentte gazetecilik yapmak çok zor derler her zaman;

Ama gelin görün ki şimdilerde değil gazetecilik yapmak yaşamak bile zordur diyorum.

Yıllardır bu kentte gazetecilik yapıyorum;

Batmanın gelişmesinde büyümesine tanıklık ettim.

Çok badireler atlattık.

Gün oldu çok sevindik gün oldu çok üzüldük.

Geriye dönüp baktığımızda bu kent çok badireler atlatmış.

Kuş gribinden tutun Sel felaketinden, TÜPRAŞ patlamasına, 6-7 Ekim olaylarına hep tanıklık etmişizdir. Aklımıza gelenleri yazdık. Daha hatırlamadığımız çok olaylar oldu.

Tabi bu kentte güzel gelişmelerde oluyor.

Son 16 aydır da, tüm Dünyada olduğu gibi şehrimizde korona virüs ile mücadele ediyor.

Tek çözüm Aşı olmasına rağmen, maalesef hala aşı olmayanlar var.

Ben aşı olmayanlara bir anlam veremiyorum.

Sevgili okurlar, Virüsle geçirdiğimiz 16 aylık süre zarfında başta esnafımız, iş dünyası ve çiftçilerimiz virüs nedeniyle uygulanan kapanmalardan çok çekti.

Esnafımız aylarca kepenk kapatmak zorunda kaldı. Az sayıda olan Fabrikalarımızda durma noktasına geldi.

Bu saatten sonra uygulanacak kapanma ve kısıtlamalar, esnafımızı ve iş dünyasını sıkıntıya sokacaktır.

Onun için lütfen en kısa zamanda aşımızı olalım ve bu illetten kurtulalım. 

Haftaya görüşmek dileğiyle Sağlıklı ve huzurlu günler geçirmenizi dilerim.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?