2015 SEÇİMİNE DOĞRU…

19-01-2015

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve referandum kültürü ile birlikte neredeyse yılda bir sandık başına gitmeye başladık.

Bazıları heyecanlı, bazıları ise rutin geçiyor. Referandum ve Cumhurbaşkanlığı seçimi heyecandan uzak geçerken, yerel seçimler ve milletvekilliği seçimleri ise karmaşalı, tartışmalı, heyecanlı, stresli ve ara sıra da sert geçiyor.

4.5 ayda yerel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gittik.

9 ay sonra bu kez genel seçimler var.

Sandık bize yine el sallıyor!

Partilerin şimdiden hazırlığı var.

Aynı şekilde şimdiden birçok şahıs seçim hazırlığı yapıyor, vekillik hayali kuruyor. Tercihler iki partide yoğunlaşacak gibi duruyor.  

AK Parti ve HDP…

Diğer partilere ciddi bir rağbet yok. Ama HÜDA-PAR ve CHP de ‘varım’ diyor.

Seçim yaklaştıkça aday adaylarının Ankara turları sıklaşacaktır.

Özellikle AK Parti’de ‘aday gösterilmesem de aday adayı olarak önüm açılacak’ düşüncesinde birçok insan var.

Aday aday kartviziti’nin bile iş yaptığı günümüzde ‘bu fırsat kaçmaz’ diyen insan sayısı oldukça çok…

***

Neyse, biz partilere dönelim, şahısların hesabını ileriki haftalara bırakalım.

14 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan genel seçimler AK Parti için büyük önem arz ediyor.

AK Parti ilk kez Recep Tayyip Erdoğan’sız bir seçime girecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun performansını birçok insan gibi şimdiden merak ediyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘bu maya tuttu’ dedi. Tutup tutmayacağını zaman gösterecek. Davutoğlu’nun bir avantajı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın teşekkür konuşması adı altında mitingler düzenleyecek olmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanının bu tür bir düşüncesi var.

Bu tür mitinglerin 2015 seçimleri öncesi AK Parti’ye dolaylı yoldan büyük katkılar sağlayacağı aşikardır.

AK Parti’nin il ve ilçe yönetimlerinde gerçekleştirilecek kongrelerle değişikliğe gidecek olmasının da partiye artı-eksi boyutunu ileriki dönemlerde daha net algılayabileceğiz.

AK Parti’nin geleceği konusunda eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de izleyeceği strateji tabi ki önem arz ediyor. Bu konunun da detaylı analizini önümüzdeki süreçte enine boyuna ele alacağız.

***

Genel seçimlerin Batman ayağına bakacak olursak, çok hareketli günler bizleri bekliyor. Hem AK Parti’de hem de BDP – HDP’de…

AK Parti’de her seçim boy gösterip aday gösterilmeyince kabuklarına çekilen aday adayı takımının yanı sıra bu seçimde yeni birçok aday adayı ortaya çıkacaktır.

Sözde var olan özde olmayan bu aday adaylarının partiye katkılarını sorgulayacak merci biz değil AK Parti’dir.

Halkta da şu kanı var:

‘Parti delegelerinin ciddi bir tasarrufları yok. Genel merkez ne dese o’

Geçmişi örnekleriyle gösteren partili delegelerin ve halkın bu sitemine söyleyecek lafımız yoktur.

Parti içi meseleleri alan genel merkez mutlaka illerdeki performansların da genel farkındadır.

***

Gelelim BDP veya HDP’ye

Hangi parti ile seçime girecekleri daha netleşmedi. Ama kulislerde adaylarının netleştiğini görür gibiyiz.

Bengi Yıldız’ın partiden dışlanmasıyla başlaya süreçte BDP hep eksik mücadele etti. Ayla Akat’ın üzerine düşen görevi en iyi şekilde yaptığı kanısındayım. Tek başına Batman’ın sesi olmaya çalıştı, sorunları meclise taşıdı. Yapabildiğinin en iyisini yaptı. İktidarda olmayan bir parti vekili olan Akat’ın Bengi Yıldız’ın da açığını rahatlıkla kapattı. Kendisine Batman halkı adına teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu seçimde vekil adayı olarak öne çıkan isim Mehdi Öztüzün’dür. Öztüzün’ü yakinen tanırım. Bu yükün altından rahatlıkla kalkacak kapasitededir. Batman’ı da en iyi şekilde temsil eder. Benim düşüncem budur.

BDP-HDP’de vekil olacaklar arasında geçen başka bir isim ise Feleknaz Uca’dır. Gösterilir gösterilmez bilmiyorum ama bu seçimde kazanan Batman olsun…

Partilerin tamamı artık şu kanıya varmak zorundadır. Halkın benimsemediği birini aday göstermek, halka emrivaki yapmak halk nazarında artık hoş karşılanmıyor.

***

BDP-HDP bu seçime de bağımsız adayla girmeleri en doğru seçim olacaktır. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş’ın yüzde 9 küsurluk oy oranını baz alarak bağımsız adaylar yerine parti olarak seçime girecek bir BDP-HDP’nın baraj altında kalma riski oldukça yüksektir.

Bu durumda BDP’nin kazandığı 35 civarındaki milletvekilinin 30 küsuru AK Parti’ye diğerleri ise CHP’ye gidebilir.

 

***

Seçimlerde HÜDA-PAR ve CHP’de kozlarını ortaya koyacaklardır. HÜDA-PAR’da Aydın Gök yine ilk sırada milletvekili adayı olacaktır. CHP’de formalite aday gösterecektir.

Daha zaman var.

Önümüzdeki süreçte niyetler, stratejiler daha net olarak ortaya çıkacaktır. 

O zaman daha sağlıklı yorum yapma imkanımız olacak.

Herkese hayırlı bir hafta diliyorum.

Dostçakalınız…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?