4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ

4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
06-10-2021

Sokaktaki, barınaktaki, kafesteki, gökteki, ormandaki dostlarımızın günü.

Her şey aynı nefesten alır:

Hayvanlar, insanlar, ağaçlar.

Hayvanlar olmazsa insanlar ne yapar?

Tüm hayvanlar gitse insanların ruhu büyük bir yalnızlığa boğulur; insanlar yalnızlıktan ölür.

Bir Kalp Bin Umut Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği olarak;

Can ayrımı yapmadan etrafımıza iyilik saçmaya devam ediyoruz.

Sokaktaki patili dostlarımızı hiçbir zaman unutmayıp gerekli bakımları, beslemeleri yapmaktayız.

Bugün değil her gün onlara sahip çıkalım.

Şehrin belirli bölgelerinde mamaları, artık yemekleri alıp gruplar halinde can dostlarımızın beslemelerini gerçekleştirdik.

Yeryüzünü harika canlılarla paylaşıyoruz.

Hayvanların yaşam hakkını ve yaşam alanlarını korumak bizim elimizde.

Hayvana eziyetle ilgili işlenen suçlar hızla tırmanışta.

Arabasına bağlayıp sürükleyenler, bilerek vurup kaçanlar, patisine koli bandı bağlayıp eğlenenler, tekme tokat gösteri yapanlar ve yüreğimizin dayanmadığı, aklımızın almadığı niceleri.

Hayvanların çocukların gelişimindeki rolü;

Uzmanlara göre hayvanlar çocukların sosyal, duygusal, zihinsel ve fiziksel gelişimine önemli katkılar sağlıyor.

Hayvan hakları maddeleri nelermiş bilgi edinelim.

Hayvan hakları nelerdir?

15 Ekim 1978'de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirisine göre genel olarak hayvan hakları şu şekildedir;

 1. Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.

 2. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan, öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır.

 3. Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.

 4. Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır. 

5.Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.

6.İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır.

 7.Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.

 8.Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir.

9.Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır.

10.Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.

 11.Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.

12.Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.

 13. Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır.

 14. Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır

Ve son olarak;

4 Ekim Hayvanları Koruma gününü kutluyor, doğayı paylaştığımız sevimli dostlarımızın yaşamlarına yönelik her türlü tehdidin ortadan kalktığı güzel bir dünya diliyoruz.

Önümüzdeki soğuk kış günlerinde sokak hayvanlarının daha çok korunmaya, sevgiye ve besine ihtiyacı olacak.

Onları ihmal etmeyelim.

Bir kap mama, bir kap su bir tatlı tebessüm ve baş okşama bir hayvanın hayatını değiştirebilir.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?