AFGANİSTAN VE TALİBAN – 2

AFGANİSTAN VE TALİBAN – 2
29-08-2021

Şunu peşinen söyleyeyim ki Afganistan'daki bombalı saldırıları kim ve ne amaç için yapılmış olursa olsun şiddetle kınıyorum.
Afganistan; dünya savaşları sonrasi kurulan BM. Merkezli yeni dünya düzeninde, emperyalistlere boyun egmeyen ve "imparatorluklar mezarliğı" olan bir ülkedir.
Ağır bedeller ödeyerek; güneş batmayan Britanya krallığına, Rusya ve günümüzde dünyanın süper gücü ABD ye de diz çokturmuşlerdir.
Özellikle ABD ye karşı elde edilen son başarıda; Talibanın yanında tüm Afgan halkının payı büyüktür.
Tahliyeler için uçuşlara açık bırakılan havalimanın da gelişen nahoş olaylar, uçaklarda düşen insanlar ve batiya iltica için oluşan izdihamlara gelince utanılacak bir durumdur.
Afgan halkını suçlama yerine; batının insanları kandırmadıki başarısı, umut ve vad ettikleri sahte cennetin etkisi büyüktür.
Bir parentez açayım; "havalimanına gelenleri bati mülteci olarak kabul edecek" söylentisi olsa ve engelleyici tedbirler olmazsa afganistan Hamit Karzai hava limaninda yaşanan izdiham kadar olmasa da ona yakın bir izdihamın ülkemizde de olacağı gerçeğidir.
Her neyse tekrar konumuza dönelim.
Bundan sonra durum ne olacak?
İyi polis kötü polis oynayan BM daimi üyeleri Afganıstan da yeni bir işgale girişirlermi?
Pençşir vadisinde organize olmaya çalışan muhalifler iç savaş çıkarıtırlar mı?
Ambargolar, varlıklarına el koymalar, türlü hille ve desiselerle onları perişan etmeyi başarabilirler mi?
Sorulacak sorular çok.
Günlerdir tv lerdeki yorumlar ve analizleri takip ediyorum.
Prof'lar, Stratejik uzmanları, yazarlar, akademisyenler ve her kesimdeki düşünürlerin; "özgürlüğün bati" ile var olunacağını, "vatan perver" ile "terörist" olanın batının kararına bağlamaları üzücü ve de düşündürücüdür.
O batı ki; Hiroşima, Kore, Viyetnam, Cezayir, Ruanda, Suriye, Irak, ülkemizdeki darbeler ve daha nice kirli sicile sahiptirler.
Bütün bunları görmeyen, Afganistandaki tahribati hesaplamayan "dar görüşlü" aydınlarımızın batıyı "medeniyetin beşiği" diye lanse etmelerı üzücüdür.
Her neyse.
Afganistan'da yönetimi devr alan Taliban, teferuatlari bir kenara birakarak ülkeyı adalet eksenli bir idare biçimiyle yönetirse belli bir süre sonra "Batı olmasa da bir devletin var" olacağını dünyaya gösterebilirler.
Bunun için ülkede öncelik adalete verilmeli, güven ve huzur sağlanmalıdır.
Adalet her yönü ve kesimiyle adalet olmalıdır.
Adaletin tesisi için; "Gücün üstünlüğü değil hakkin üstünlüğu" ve "suçludan delile gitme yerine; delilden suçluyu bulmayı" esas alınmalıdır.
Yüce Allah:
"Muhakkak ki Allah adaleti, ihsanı, akrabaya yardım etmeyı emreder; hayasızlığı, kotülüğü ve zorbalığı yasaklar. İşte Allah, aklınızı başınıza alasınız diye size böyle öğüt veriyor." (Nahıl 90 ayet)
Afganistanda Taliban zafer sarhoşluğuna kapılmaz ve bu ayeti düstur edinirse dünya ve ahiret saadetini yaklalarlar.
Istişareyi bırakır, meşverete önem vermez ve "işe göre adam" yerine "adama göre iş" hatasına düşerler ise bunca çabaları boşa gider.
Bizim temmenimiz her alanda adaleti tesis etmeleri, istisare ve meşverete önem vermeleridir.
BEDİÜZZAMAN:
"Asya'nın bahtının miftahi, meşveret ve şûradır."
Selam ve dua ile.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?