AK PARTİ NEDEN ÇÖKTÜ?

09-06-2015

AK Parti ülke genelinde beklenmedik bir şekilde çöküş yaşadı.

Bu çöküşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim süreci boyunca açılış vesileleriyle miting yapmasının ve çok sert dil kullanmasının etkili olduğu siyaseti analiz edenlerin neredeyse üzerinde ittifak ettiği bir husus.

Ben de aynı düşüncedeyim.

Yanı sıra başka sebepler de var; mesela aday belirlemede yapılan yanlışlıklar, bilhassa Güneydoğu illerindeki belirgin yanlışlıklar…

Biraz açacak olursak; Diyarbakır’da Galip Ensarioğlu gibi bilgili, birikimli ve toplumda bir karşılığı olan bir adayı listeye almayarak amcası Salim Ensarioğlu gibi daha önce AK Partiye karşı bağımsız adaylığını koyan birini aday göstermesi teşkilattaki heyecanı tam da sayın Cumhurbaşkanının seçimden önce işaret ettiği sessizlik, rehavet ama aslında isteksizlik ve hayal kırıklığına yol açmıştır.

Benzer bir açmaz Siirt için de geçerli. Profesör unvanlı, bilgili birikimli olan Yasin Aktay’ın Siirt’ten birinci sıradan aday gösterilmesi, temayülde birinci olan, STK yoklamasında birinci olanı adayın gösterilmemesi, yani halkın isteğinin göz ardı edilmesi şüphesiz tepki görmüştür. Bunun yanında diğer illerde de yapılan benzer belirgin hatalar sandığa yansıdı ve bu günkü tablo ortaya çıktı.

***

Şimdi diyeceksiniz ki, Batmanda ne hata yaptı? 

Batman adayları hemen savunma yapabilirler.

Ama 2011 yılı oylarının neredeyse yarı yarıya kaybedilmesi tek başına “kürt sorunu yoktur” söylemine ve çözüm sürecindeki belirsizliğe bağlanamaz. 

Emin Ekmen’in istifası, seçim bürosunda yaşanan talihsiz olay da diyebilirler de sadece bu faktörler bu kadar kayba yol açmaz.

Ne olursa olsun AK Partinin kemikleşmiş oyları vardı.

Kanımca AK Parti Batman’da da yanlış aday listesi çıkardı.

Bakın Nisan ayında adaylar belirlenmeden önce yapılan bir ankette HDP’nin oy oranı yüzde 64 seviyesinde görünürken AK Parti’nin oy oranı ise yüzde 28’lerdeydi...

Şimdi bakıyoruz sandıktan HDP yüzde 73,  AK Parti yüzde 18 çıkıyor.

Yerel seçimler öncesinde yapılan anketlerde ise yüzde 75 oranlarına dayanan HDP sandıkta  yüzde 54 ile kazanabildi.

Evet, AK Parti yerel seçimlerde de kazanamadı ama oylarını arttırdı. Yüzde 21 olan AK Parti oyları  yüzde 31’e çıktı sandıkta.

***

Anlayacağınız Batmanlılar partilere oy verdiği gibi adaya da oy verebiliyor.

Onun etkisini hem yerel seçimde hem de genel seçimde gördük.

Seçim öncesi adaylar belirlendiği zaman iyi bir AK Partili olan ve siyaseti iyi bilen bir arkadaşımızın yorumu benim için çok önemli idi ama seçim süreci içerisinde bunu yazmamız doğru olmazdı.

Aynen şöyle demişti: “AK Parti, Yeni Türkiye sloganı ile yola çıktı, ama maalesef eski adaylar ile seçime gidiyor”  Yani, yeni Türkiye’ye eski adaylar. Ya da yeni hamam eski tas…

***

Tabi seçim sürecinde AK Partili adayların kelimenin tam anlamıyla yan gelip yatmaları, hiç çalışmamaları da bir başka handikabı oldu iktidar partisinin.

Çalışmadılar diyorum ama Adile Gürbüz’ün hakkını yemememiz gerekir.

Dışardan bir gözlemci olarak belki de bir tek çalışan ve para harcayan adayın Adile Gürbüz olduğu kanaatine vardım.

Yerel seçimde bütün reklam ve iletişim araçlarını kullanan, iyi bir propaganda dönemi geçiren ve milleti heyecanlandıran, tabanına da  “Acaba alır mıyız?” dedirten AK Parti maalesef son seçimde üzerindeki ölü toprağını bir türlü atamadı.

Sehir merkezinde hiçbir çalışma yapamayan veya yapmayan AK Partililer köylere yöneldiler. Ama unutuyorlardı ki bütün köylerin oylarının toplamı Batmanın bir mahallesinin toplamına eşdeğer değildi.

Öte yandan kararsızlar ikna edilemedi.

***

Ayrıca bazı çelişkiler AK Partinin propagandasını anlatmada da problem oluşturdu.

Yerel seçimde yaptıklarını, yapamadılar, orada anlatabildiklerini burada anlatamadılar. Ülkede yaptıklarını anlatarak bir anlamda Batmanlılar ile dalga geçtiler.

Yanlış reklam afişlerini Batmanda sergiler.

Batmanda kullanılan afişlerinde hızlı treni, savaş uçaklarını göstermeleri Batmanda karşılık bulmadı veya anlaşılamadı.

Rakipleri ise bunu çok iyi kullandı ve milletin hafızasını yeniledi.

Yapılan bu uçakların Roboski’de de halkı öldürdüğünü, hızlı trenin Batmanla alakası olmadığını başka yerlerde olduğu halde bölgede olmadığını işlediler.

Bu tür yanlışlıkları yereldeki adaylar ve parti yöneticileri görmedi, aslında gördü ama algılayamadı. Muhtemelen motivasyon eksikliği etkili oldu bunda.

***

Sözün özü şudur;  Ak Parti ülke genelinde çöküş yaşadıysa Batmanda hezimete uğradı.

Bunu açık yüreklilikle söyleyebilirim.

Daha önce 83 bin oy alan bir partinin son seçimde 50 bin oy alması yani 33 bin oy kaybının; ki seçmen sayısındaki artışı da eklersek 40-45 bin oy kaybının bir faturası çıkarılacaksa bu faturayı kime çıkartmalı?

Sadece Cumhurbaşkanına mı?

Hayır. Bu en azından Batman için doğru değil.

***

Peki, bundan sonra ne olur dersiniz. Öncelikle AK Parti’nin kendisini yenilemesi gerekir. İl teşkilatı başta olmak üzere tüm birimlerinin yenilenmesi gerekir.

Siyasette yeni yüzlere ihtiyacımızın olduğunu bir kez daha gördük.

Yeni yüzler yeni heyecanlar getirir. 

Yani; Yeni hamamda yeni taslar şart.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?