ALLAH’A İMAN EN BÜYÜK İMKANDIR

20-11-2020

Allah’ın varsa her şeyin var. Allah’a İmanı olanın imkanı tükenmez. İmkanım yoktu demek imanım yoktu demeye gelebilir. ‘’De ki; size tek bir öğüdüm var. İster başkasıyla beraber ister tek başınayken, Allah’ın huzurunda bulunduğunuz gerçeğini asla(unutmayın) (Sebe suresi;46.ayet). Allah’a karşı esas duruşunuzu bozmayın.  İmanın merkezi yürek. Bitimsiz güç merkezi. Göz ışığını, diz dermanını, yumruk fermanını yürekten alır. Beyne komuta eden yürektir. Yüreğin beyinden isteği ile hareket mekanizması çalışır. Yaptığını aklın erdiği için yaptın. Yapmadığını yüreğin yetmediği için yapmadın, gönlün istemediği için. Baş işe düşmeden, iş başa düşmez. Yapacaktım ama kimse yoktu deme. Allah(C.C.) Var. O yar. Gerisi olmasa ne çıkar?
  Yapacağı işte Allah’ı hesaba katmayanlar besmelesizdirler. Besmeleli olanlar, yaptıklarını Allah’ın  Sayesinde ve desteği ile yaptığının bilincindedirler. Allah(C.C.) Varsa her şeyin var Yeter ki , yürü iz bırak. Zamana ve mekana bir soğuk damga gibi vur ayak izini. Yürüyüşün tanışın olsun, bıraktığın izler. İz bırakanlar izlenir. İzlemeye gönlü olanlar, mutlaka kendilerinden önce yürüyenlerin izini ararlar. Yolculuğunu unutmayanlar, yolculuğu her şeye rağmen sürdürenlerdir. Zaten yol dediğin izlerin toplamıdır. Umut imanın öz çocuğudur. Umuduna kıyma ki imanın ağlamasın. Yapanlar umutlu, yatanlar umutsuzdur.
Feraset- Basiret: meseleleri 360 derece bakış açısıyla görmektir. Mümin; Allah’ın nuru Kitabullah ile bakar. Kur’an-ı Kerim’le beslenir, hayatı algılar. Yüreğini siper et güvenlik içinde olursun. Yoruldum deme sakın, aşk, acıyı hayata dönüştüren iksirdir. Allah’a  aşkın varsa, sen değil dağlar sallansın. Acıyı aşkla bal edinmeye bak. Unutma bin sevincin vermediğini bir acı verir. Acını, aşkın santıralında bitimsiz bir enerjiye dönüştürmeye bak. Yürekler nükleer güç merkezidir. Allah’ı seven  bir yürekle hiçbir atom santralı boy ölçüşemez. Umudum tükendi deme, aşkın tükendiğini itiraf et. Aşksız umut plastik oyuncak gibidir, oynanır, eskir atılır. Sevdanın karası köleleştirir. Sevdanın akı özgürleştirir. Özgür kılan aşka muhabbet denir. Muhabbet, harcadıkça  çoğalan tek sermayedir. Hesabını yaparken şöyle başla ‘’elde var aşk’’ hayırlı olsun.
  Akıl paha biçilmez imkandır. Bu akıl imkanını Allah’ın rızasına göre, yerinde ve zamanında kullanmak önemlidir. Kur’an-ı Kerimin ifadesiyle ‘’ Hem Allah’ın(Akıl ve irade vermek suretiyle gerçekleşen) izni olmasaydı, hiçbir insan imana eremezdi! Ve O aklını kullanmayanları pisliğe mahkum eder. (Yunus suresi;100.ayet). Pislik; temizliğin ve arılığın zıddı, iğrençliktir. Kokuşmuş ve çürümüş bir hayatı yaşayan, onur kırıcı iğrenç musibetlere düçar olur. Vahyin amacı insana aklını doğru kullanmayı öğretmektir. Yani, insanın kendini pisliğe mahkum etmesine mani olmaktır. İç dünyasını vahye inşa ettirmeyenler, değdiği her şeyi önüne katıp sürükleyen bir sel gibi gürül gürül akan duyguların ve güdülerin dünyasına teslim olurlar. Akıl, kalbin duygu selini kontrol altına almak için verilmiştir. Akıl kalbin bağı hükmündedir. Kalbine akılla ferman dinletemeyen kimse, eline, ayağına, gözüne, kulağına, diline, dudağına sahip olamaz. Kendi fıtratını kaybeder. Kendini kaybeden ne kazanır? Allahá kurban; varlığının gayesine yönelişin sembolüdür. Allah’a kurban olmayan, her şeye kurban olur.
  Öldükten sonra yaşamak için, imkan ve sorumluluğun bilincinde olmak gerekir. ‘’ O, ölümü ve hayatı hanginizin daha güzel davranacağını  sınamak için yaratmıştır. O mutlak üstün ve yüce olandır, eşsiz ve benzersiz bağışlayandır.’’(Mülk suresi;2.ayet). Sınav daha iyi olmanın aracıdır. İnsanı kemale doğru  yürütmek  için, Allah(C.C.) İnsana imtihan suretinde ikram etmiştir. Ölüm, insanın bir an değil, her an yaşadığı gerçektir. Dünya gündemini oluşturan, insanlığa ölümü hatırlatan korona- covid-19 virüsüne teşekkür etmek gerekir. ‘’Herkes ölümü tatacak ve kazandığınız ödüller, ancak size diriliş gününde verilecektir. O halde her kim ateşten kurtarılıp cennete konursa, işte o,(gerçek anlamda başarıyı elde etmiş ve) kurtuluşa ermiş demektir. Yoksa şu dünya hayatı,(cezbedici, fakat) aldatıcı bir zevkten başka bir şey değildir.’’ (Al-i imran suresi; 185.ayet) Her 24 saat insan için ölüm provasıdır. Gündüzü dünya, gecesi kabir, sabahı ölümden sonra diriliş. Dünya hayatının hesabını verecek şekilde yaşayanlar, ahirette ebedi mutluluğu kazanacak kişilerdir. Mezarlar insana sorumluluk ve muhasebe hissi vermelidir. Kabirler sürekli nasihat yeridir.
 Ölümü kendine düşman ilan eden moderinite, ölümü yok edemeyince, ölümü hatırlatan her şeyden insanı uzaklaştırmaya çalışır. Fakat hiç ummadıkları yerde ölümle karşılaşırlar. Ölümü  göğsünde yaşayan  İslami bilinçli insanla, onu hayatından uzaklaştırmaya çalışan modern birey arasındaki fark, nitelik farkıdır. Tek dünyalı olmakla, iki alemli olmanın farkı. Tek dünyalılar için ölüm bir kaçış, iki aleme inanlar için ölüm yüce dosta kavuşmaktır. Tek dünyalılar yatırımlarını tek dünyaya yaptıkları için, ölüm deyince gözleri yuvalarından fırlar, yüzlerinin rengi atar. Dünyalarının yıkılmasıyla ölüme razı olurlar. İki dünyalılar yatırımlarını orantılı olarak bu dünya ve ahirete yaparlar, bundan dolayı ölüm onları korkutmaz. Allah’ın kendilerine teklif ettiğinin aşağısına razı olmazlar. Onun için kula kul olmaz, satın alınamazlar. Ruhunu satanların tümü tek dünyalıdır. İbrete şayandır. Tek dünyalılar ile iki alemli olanları birbirinden ayıran Allah’a İmandır. Allah’a İman eden her an Allah’ı hatırlayarak,  Allah(C.C.) Ne der diye hareket eder.
Allah’a imanın temel kriteri olan hayat ve ölümü iyi analiz etmek gerekir. Ölüm olmasa dünyanın değeri olmazdı. Ey ölüm; bu dünya hayatını öbür ikizi ile bağlayan göbek bağı. Dünya ile ahiret arasında sır kapısı, gaybi dehliz, sevmeyeni seveninden çok olan, kaçınılmaz kader, büyük mahkemeye çıkış için celp, iyi ki varsın! Nemrutlardan bunaldık mı, ölüm var diye teselli oluyoruz. Ya sen olmasaydın bizi kim teselli ederdi. Sen ey ölüm, inanana geldin mi rahmet dilenir. Hele ki,  varsın ey ölüm. Yokluğunu düşünemiyorum. Allah’a iman en büyük imkandır. İnsanlığı imana davet ediyorum. En büyük imkana sahip olmaları dileğiyle. Selam ve dua ile.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?