ALLAH’A TESLİMİYET

ALLAH’A TESLİMİYET
01-01-2022

Bütün ibadetler Allah’a teslimiyetin ifadesidir. İbadet Allah’ı her an anmaktır. ‘’ Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’na aittir; nitekim O’nun tarafında yer alanlar, O’na kulluk etmede ne kibre kapılırlar, nede bıkıp usanırlar.’’ ‘’ Onlar gece gündüz demeden aralıksız O’nun aşkın ve yüce olan zatını anarlar.’’(Enbiya suresi;19-20.ayetler.)İman edenin, Allah’ın kendini gördüğünü hissetmesi ve Allah’a şirk – ortak koşmaması Allah’a teslimiyettir. Allah’ı anmak, Allah’ı sürekli gündeminde tutmaktır. O yokmuş gibi düşünmemek, konuşmamak, yaşamamak ve sonuçta Allah’ın gündeminde kalmaktır. ‘’ Onlar ki; ayaktayken, otururken ve yatar haldeyken Allah’ı anar, göklerin ve yerin yaratılışı hakkında tefekkür ederler: Rabbimiz! Bütün bunları anlamsız ve amaçsız yaratmadın! Yücelikte eşsizsin! Bizi ateşin azabından koru! ‘’(Al-i imran;191.ayet) Allah’a teslim olan insan: hayatın anlamını da keşfeder. Allah’a kulluğunu ispat eder.

  İbadet etmek Allah’a kulluğun ifadesidir.’’ (Rabbimiz!) Yalnız sana kulluk eder ve yalnız senden yardım isteriz! (Kayıtsız şartsız itaat edilecek tek otorite Allah’tır.) Allah-insan ilişkisinin zirvesini teşkil eder. ‘’Bizi yönelt dosdoğru yola.’’( Fatiha suresi;4-5.ayet) Hiç şüphe yok ki, yegane rehberlik Allah’ın rehberliği. O doğru yola yönelenlerin hidayetini artırır. İnsan Allah’tan tek bir şey isteyecekse, bu hiç kuşkusuz ilahi rehberlik olmalıdır. Bu talebin cevabı Bakara suresi 2.ayette verilmiştir. Ey hidayet isteyen kişi! ‘’Al işte, bu kitap muttakiler için ilahi bir rehberliktir. Gündemini Kur’an-ı Kerim belirleyecektir. ‘’ (O halde, her an ve her yerde) Rabbinin ismini an ve ( Seni gaflete sürükleyebilecek her şeyden sıyrılarak bütün ruhunla,) bütün benliğinle O’na yönel.’’ ‘’ O Allah ki, doğunun ve batının Rabbidir.(Bütün zamanların ve mekanların Hakimidir. Gerçek hükümdardır!) O’ndan başka (boyun eğilecek, hükmüne kayıtsız şartsız itaat edilecek hiçbir otorite, hiçbir ) ilah yoktur; öyleyse,( sen onun yardım ve himayesine sığın) kendini yalnız O’na emanet et! ‘’Münzemmil suresi;8-9.ayetler). Mutlu son sorumlu davrananlarındır. Gereği gibi ibadet ederek Allah’a teslim olanlarındır.

  Bu günkü Müslüman toplumun fertleri Allah’a teslimiyetten uzak, nefsinin, şeytanın ve toplumu sevk ve idare eden şeytanlaşmış kişi ve kurumların, hurafelerin, sahte din algısının esiri durumundadır. Bu günkü durumu Kur’an-ı Kerim şöyle ifade ediyor: ‘’Derken onların ardından yerlerine öğle bir nesil geldiki,(Allah’la aralarında en sağlam bağ olan) ibadetlerin içini boşalttılar,(bunun doğal sonucu olarak ta) dünyevi zevklerin, arzu ve heveslerinin peşine gittiler.(Resul Muhammedin mirasını hoyratça tahrip ederek ahlaksızlığın en aşağı  derecesine düştüler.)  İşte bu yüzden gelecekte derin bir düş kırıklığı yaşayacaklar.’’(Meryem suresi;59.ayet.) Allah’a teslimiyetten uzak toplum: ahiret endişesi taşımaz. Kimi model alırsanız onun gibi yaşarsınız. ‘’ Onlar ki, dinlerini oyun ve eğlenceye çevirip dünya hayatını albenisine kanmıştılar! Cevabını verecekler. Dahası, onlar nasıl bu hesap gününün gelip çatacağını unuttular ve mesajlarımızı inkar ettilerse, Biz de bu gün onları unutulmaya terk edeceğiz.’’ ‘’Zira Biz onlara, iman eden bir toplum için bir yol haritası ve rahmet pınarı olan, tarifsiz bir bilgiye dayalı açıklamalarımız  bulunan bir kitap iletmiştik.’’(Araf suresi;51-52.ayetler.)Allah’a teslim olmayan, Allah tarafından unutulan insanın son pişmanlığı fayda vermez.

  Allah’a teslim olup gereği gibi ibadet edenlerin yol kılavuzu Kur’an-ı kerimin bildirisi: ‘’ Ta-sin (ey insan, dinle bak! Rabbinden sana bir mesaj geldi)Bunlar Kur’an-ın, (insanlığa mutluluk ve kurtuluş yollarını gösteren) açık ve açıklayıcı olan ilahi kelamın ayetleridir.’’ (Bu kitap) ‘’İnananlar için bir rehber ve bir müjdedir.’’ (Doğrudan Allah tarafından gönderilmiştir)‘’O inananlar ki, salatın hakkını vererek kılarlar,(tam bir duyarlılıkla düzenli olarak)  arınıp yücelmek için ödenmesi gereken bedeli öderler.(Zekat ve sadakayı yerinde ve zamanında öderler. Günahın kirinden kendilerini arındırırlar.) Zira onlar, ahirete gönlü yatarak inananların ta kendileridir.’’( Neml suresi;1-3.ayet) İman kalbin yöneldiği şeyden mutmain olması, iç dünyasında karar kılması halidir.  Ey insan!‘’ Gerçekten bu Kur’an sana, sonsuz hikmet ve ilim sahibi (olan Allah ) tarafından gönderiliyor.’’(Neml suresi;6.ayet) İbadetlerin hakkını vermek,  Allah’a kulluğun ve teslimiyetin gereğidir.

 Dostlar: Allah’a teslimiyetin ifadesi olan ibadetleri yerinde ve zamanında yapmak önemlidir. İnananla inanmayanı ayıran salat: gök dikişidir. Dünya astarını ahiret atlasına günde beş yerinden dikmektir. Hayat ancak bu sayede ruhsuz bir ceset olmaktan kurtulur. ‘’Salatlarınızı özellikle en ideal salatınızı (tüm salatlar bir salatı kılmak için kılınır.) kılmaya gayret edin.(siz salatı koruyun ki, salatta siz korusun.) Ve Allah’ın huzuruna gönülden bir bağlılıkla durun.’’ (Bakara suresi;238.ayet) Salat: Gönülden bağlılık kayıtsız, şartsız teslimiyettir. Allah’ın emirlerini zamanında yapmak ve yasaklarından kaçınmak Allah’a teslimiyettir. Rabbim tüm iman edenlerin ibadetlerini yerinde ve zamanında yapmalarını nasip etsin. Hakkıyla Allah’a teslim olanlardan eylesin. İnşallah! Selam ve Dua ile.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?