ANLAMADAN OKUMANIN YARIŞMASI

01-05-2018

Batman Belediyesi 15 yaş üstü umre ödüllü Kur’anı Kerim okuma yarışması düzenlemiştir. Yarışmayı kazanan ilk üç kişiyi Umreye gönderecek. Bu yarışma ile Belediye vitrinini güzel bir vesile ile süsleyecek.

Bu yarışma günümüz Müslüman anlayışını Kur’anı Kerim insan ilişkisinin göstergesidir. Güzel sesli hafızların Kur’anı Kerimi terennüm etmelerinden huşu duyarız. Özel ve önemli günlerde evlerde camilerde toplanır mana ve maksadını anlamadığımız Kur’an la geçmişteki kişileri yad ederiz. Kur’anı Kerim toplum olarak hoş zaman geçirmenin amacı ve aracıdır. Bu tutum ve davranış şirkin İslam adı altında tezahürüdür.

Nasıl mı?

İşte örneği; Kur’anın sahibi Allah c.c. Kur’anı anlaşılsın insan hayatını tanzim etsin diye göndermiştir. Kur’anın metni, manası, maksadı birlikte bir araya getirilmekle Kur’an okunmuş olur. Bu üçlü sinerjiyi bir araya getirmeden sadece harflerini terennüm etmekle Kur’an okunmuş olmaz. İslam alimi İbn Kesir Kur’anın harflerini ezberleyip, hadlerini (emir ve yasaklarını) zayi etmekle Kur’an okunmuş olmaz diyerek bu durumu en güzel şekilde ifade etmiştir.

Kur’anı gayesine ve maksadına göre okumazsanız insanları zulme mahkum edersiniz. Kur’an hayatta olanları uyarmak için inmiştir. Hayatın anlamı Kur’andır. ‘Sana mübarek olan bu Kur’anı biz indirdik ki, herkes onun mesajlarını iyi düşünsünde akıl izan sahipler ders alsınlar diye’ (SAD suresi 29) Vahye göre düşünenler akıl ve izan sahibi kişilerdir. Kur’anın indirilme gayesini de şu ayet belirtiyor. (‘Biz onları’ hakikatin açık belgeleri ve hikmet yüklü sayfalarla ‘göndermiştik’ İşte sana bu uyarıcı vahyi indirdik ki, kendilerine indireleni insanlara açıklayasın belki onlar bu sayede düşünürler. Nahl suresi 44. Ayet)  Kur’anla  düşünmek Kur’anı hayatımıza geçirmek, sonunda selamete ulaşmak  Kur’anın kapsama alanında yaşamakla  Kur’anı hücrelerimize geçirmekle mümkündür. Sadece terennüm etmekle değil. Bu gün şirkin İslam kılığına bürünmüş şekli olan rivayet dini Kur’an okumayı harflerinin iyi terennüm edilmesi şeklinde insanlara benimsetmiştir. Bu toplum rivayet dininden kurtulup, Dirayet Kur’anın dinine dönerse gerçek İslama kavuşmuş olacaktır.

***

O zaman da Batman Belediyesi Kur’anı en iyi anlayan ve insanlara en iyi tebliğ edenler yarışması düzenleyecektir.

Dostlar; neye, niçin, neden inandığımızın farkında olmadan okuduğumuzun mana ve maksadını bilmeden geçirdiğimiz ömür, yaratılış gayemizden uzak ebedi hayatımızın hüsranıdır. Yol yakınken her anımızın hesabını Kur’ana göre veren, kulluk şuuru ile hareket eden kullar olmayı şiar edinelim ki toprağa girince hüsrana uğramayalım. Taha suresi 124. Ayeti kerimede yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor  ‘fakat kim benim uyarıcı mesajımdan yüz çevirirse, iyi bilsin ki, onun hayat alanı daraldıkça daralacak ve kıyamet günü biz onu  kör olarak kaldıracağız’ bu surenin muhatabı olmayız inşallah...

Selam ve dua ile...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?