ANNE SÜTÜ

01-09-2020

Sevgili Sonsöz Gazetesi okurları herkese merhaba..

Sizlerle burada buluşuyor olmak beni heyecanlandırıyor. Güzel bir yolculuk başlıyor, sizinle sohbet ediyormuş gibi hissediyorum ve bu sohbete çok ihtiyacımız var biliyorum!

Bu hafta sizlere "Anne Sütü ve Önemi " konulu haberi düzenledim. Keyifli okumalar dilerim.

Anne sütü;

Bebeğiniz için yeri doldurulamaz bir doğa harikasıdır. Yenidoğan bir bebek için en uygun besin ANNE SÜTÜ’ dür. Anne sütü bebeğin sağlıklı olması, tüm besin öğeleri gereksinmelerini karşılaması, kolaylıkla sindirilebilmesi ve enfeksiyonlara karşı koruması açısından yeri doldurulamaz bir besindir. Yenidoğan bir bebeğe ilk 6 Aylık dönemde sadece Anne Sütü verilmelidir.

ANNE SÜTÜNÜN YARARLARI SAYMAKLA BİTMEZ.

Anne Sütü ;

• Her zaman hazır, temiz, uygun ısıdadır.

• Besin öğesi içeriği bebeğin gereksinmelerine uygundur. Her annenin sütü kendi bebeği için en uygun özelliktedir. Prematüre bebeği olan annenin sütü prematüre bebeğe,1 aylık bebeği olan annenin sütü 1 aylık bebeğe,3 aylık bebeği olan annenin sütü 3 aylık bebeğe göredir.

• Organ ve sistemlerin gelişmesini düzenleyen büyüme faktörlerini içerdiğinden bebeğin büyümesini ve gelişmesini hızlandırır.

• Annenin ilk gelen sütü (ağız sütü) bebek için çok önemlidir, bebeğin ilk aşısıdır.

• Koruyucu etmenleri içerir.

• Enfeksiyonu önleyen öğeler içerir.

• Anne sütü alan bebeklerde solunum yolu ve mide-barsak enfeksiyonları daha az görülür.

• Bebeğe anne sütü verilmesi orta kulak iltihabı riskini azaltır.

• Anne sütü çene ve diş gelişimini sağlar.

• Bebeğin yetişkinlikte karşılaşabileceği bazı kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır. (tip I diyabet, çölyak hastalığı, obezite, koroner kalp hastalığı gibi).

• Alerjiye karşı koruyucudur ve bebeği pişikten korur.

• Bebeğin ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişimine yardımcı olur.

• Anne ve bebeği arasındaki duygusal bağı güçlendirerek sevgi dolu bir ilişkiyi kolaylaştırır.

• Annenin sağlığını korur. Emziren annelerde göğüs kanseri, yumurtalık kanseri, kemik erimesi ve kansızlık (anemi) oluşumunu azaltır.

ANNE SÜTÜ VERİLİRKEN DİKKAT!

• Bebeğinizi doğumdan sonraki ilk yarım saatte emzirmeye başlayın. Emzirmeden önce bebeğe hiçbir içecek vermeyin. Bebeğinizi her istediğinde, ağladığında emzirmeye özen gösterin.

• Bebek annesinin memesini emdikçe anne sütü günden güne çoğalır. Anne sütü çoğalsa da annelerde genellikle bebeğime verdiğim “süt yetiyor mu?”  diye düşünceler akıllardan geçer. Her annenin bebeğini emzirecek kadar anne sütü olur. Sevgili anneler pozitif düşünüp, bebeğinizi en iyi şekilde emzireceğinize inanmanız sütünüzün daha da artmasına destek sağlayacaktır.

• İlk 6 ayda bebeğinize sadece anne sütü vermelisiniz. Ek besinlere 6.aydan önce başlamayınız. Her emzirmede bebeğinizi her iki memede en az 7-10 dakika tutmalısınız, her emzirmeye farklı meme ile başlanmalısınız.

• 6 ayın üzerindeki tüm bebekler tamamlayıcı besin almalıdır ve çocuklar 2 yaşına kadar emzirilebilir.

• Emzirme döneminde zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Özellikle emzirme döneminin başında düşük kalorili bir diyet uygulaması süt yapımını azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz etkilemektedir.

• Süt üretimini arttırmak için, bebekle anne doğumdan sonra aynı odada olmalı ve emzirmeye hemen başlamalıdır.

• Sevgili anneler, emzirme döneminde uygun, yeterli ve dengeli beslenmelisiniz ve yeterli düzeyde anne sütü üretimi için yeterli miktarda sıvı almaya özen göstermelisiniz. Emzirme döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek olan süt ve taze sıkılmış sebze-meyve suları gibi içecekler tercih etmelisiniz.

• Emziren anneler, bir yemeği yedikten 24 saat sonra, süt emen bebeğinizde gaz oluşuyorsa bunun sebebi yediğiniz yemekler olabilir. Ancak gaz yapan tüm besinler her bebekte aynı etkiyi göstermez. Bebeğinizi gözlemlemeniz ve gaz yaptığını düşündüğünüz yiyecekleri beslenmenizden çıkarmanız son derece önemlidir(lahana, brokoli, süt ve süt ürünleri gibi).

• Emzirmek ekstra kalori yakar, bu yüzden hamilelikte alınan kiloları daha hızlı vermenize yardımcı olabilir.

• Bebeğinizi anne sütü ile beslediğiniz dönemde büyüme ve gelişme açısından mutlaka izleyiniz. Anne sütünün bebeğinize yetmediğini düşündüğünüzde bir diyetisyene danışmakta fayda var.

Anneler için bebeğini beslemek, hem duygusal açıdan hem de fiziksel açıdan önemlidir. Ancak bazen farklı sebeplerle anne sütünün yetersiz olması söz konusu olabilir. Anne sütü, doğumdan birkaç saat sonra ya da bir kaç gün sonra gelebilir. Bazen de hemen doğumdan sonra gelir. Burada doğum şekli(sezeryan veya normal doğum), annenin durumu, doğumun vaktinde ya da erken olması gibi konular belirleyici olabilir. Ancak bazı besinlerin beslenmede öncelikli olması ya da annenin yaşam biçiminin anne sütünün daha hızlı gelmesine, miktarına veya besleyici özelliğine etki edebildiği de biliniyor.

Doğum sonrası lohusa anneye sütünün artması için bir sürü sağlıksız ve şeker içeriği yoğun besinler yedirilmeye çalışılır. Helvalar, tatlılar, şerbetler annenin sütünü arttırmadığı gibi yoğun karbonhidrat ve şeker içerikleri nedeniyle fazla kilo artışına neden olur. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra anne sütünü artırıcı etkileri nedeniyle bazı besinleri de sofradan eksik etmemek gerekiyor.

 İşte anne sütünü artıran besinler…

SU

Anne sütünün yüzde 87'si sudan oluşuyor. Anne sütünün miktarını arttırmak için tüketilmesi gereken temel besin su. Çünkü susuz bir vücutta süt üretimi de daha az oluyor. Emzirme döneminde günlük ihtiyacınızdan 1 litre daha fazla su içmeye özen gösterin. Günlük su ihtiyacınızı tespit etmek için de kilonuzu 30 ile çarpın. Örneğin 60 kilo iseniz günde 1800 ml kadar su içmeniz gerekir.

TAHİN

Yüksek kalsiyum içeriği ve östrojen hormonuna(kadınlık hormonu)  benzer özellikler göstermesi sayesinde anne sütü miktarını artırıyor. Günde 2 tatlı kaşığı kadar, hatta demirden zengin pekmezle beraber tüketmeniz halinde kaliteli bir besin olacaktır.

KURUTULMUŞ MEYVELER

Kuru incir, kuru üzüm, kayısı, hurma gibi besinler bilinen en iyi süt artırıcı (galactagogue) besinlerden birkaçıdır. Kuru meyvelerin anne sütünü artırmasını sağlayan faktör içeriğinde bol miktarda kalsiyum ve magnezyum bulunmasından kaynaklanır. Özellikle incir ve hurma emzirme döneminde süt miktarını önemli miktarda artırmaktadır. Bunun dışında demir eksikliğiniz varsa kırmızı çekirdekli kuru üzüm (1 yemek kaşığı) tüketerek hem demirinizi hem sütünüzü artırabilirsiniz.

REZENE ÇAYI

Rezene, anne sütünü artırmasıyla bilinen, bilimsel olarak da annelerde süt yaptığı kanıtlanmış bir bitkidir. Taze rezene yapraklarını yemeklerinize, salatanıza katabilir veya kaynamış suda demleyerek çay şeklinde tüketebilirsiniz. Günde en fazla 2 fincan rezene çayı içilebilir.

CEVİZ, FINDIK, BADEM

Emziren anneler öğünlerinde ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlara mutlaka yer vermelidir. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken yağlar bakımından zengin olduğundan sütün kalitesinin ve miktarının arttırılmasında önem taşımaktadır. 

Son olarak şunu belirtmekte fayda var:

Bebeğinizin yaşam kalitesini belirlemek sizin elinizde, ANNE SÜTÜ yaşadığınız binanın temeli gibidir, temelleri ne kadar sağlam atarsanız bebeğiniz de o denli kaliteli bir yaşama sahip olur.

Sağlıklı bir yaşam dileğiyle… Sevgiler…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?