ASGARİ ÜCRET ARTIŞI ŞIK OLMADI

05-01-2017

Haftalarca umutla, heyecanla asgari ücret zammını bekleyenler, kelimenin tam anlamıyla hayal kırıklığı yaşadılar.

Çünkü aylık artış 104 TL.

İşin özü sebebiyle dövizdeki olağan üstü yükselme ve artan hayat pahalılığı karşısında rahat bir nefes almayı ümit eden emekliler ile özellikle de asgari ücret çalışanları, milyonlarca işçi umdukları artışı bulamadılar.

AK Parti, üst düzey kurmayları özellikle Çalışma Bakanı ve Başbakan Binali Yıldırım, zam öncesi Türkiye’nin ekonomisinin her şeye rağmen çok iyi olduğunu söyledi.

Bu badirelerin üstesinden rahatlıkla çıkabilecek güçte sağlam ve rayına oturmuş bir ekonomiden dem vurmaları halkta güzel bir güven uyandırmış ve inandırıcı olmuştu ta ki asgari ücret artışının açıklanmasına kadar.

104 TL'lik artış yüzleri güldürmedi. Hatta üzdü dersem yeridir.

Bu küçücük rakam olan 104 TL, okula giden bir öğrencinin haftalık cep harçlığı bile değilken bir aile reisine nasıl olur da uygun görüldü anlaşılır gibi değil.

Artan ve artması halen beklenen hayat pahalılığı doğal gaz, petrol, benzin, döviz ve altın karşısında bu artış yani 104 TL henüz ellerine geçmeden eriyip buhar oldu bile.

Hükümetten beklenen artış rakamı 104 TL'nin Bir kaç katıydı.

Bu beklentiler içinde olan çalışanlar haksızda değillerdi.

Bu rakamlarla sağlıklı bir hayatın sürdürülebileceğini savunanlar, yazıp çizenler, görüşüme göre düpedüz yalan söylüyorlar.

Tribünlere oynuyorlar. Spekülatif davranıyorlar.

Çok daha yalın ve net yazmam gerekiyorsa iktidarın her türlü olumlu-olumsuz karar ve icraatlarının koşulsuz, kayıtsız şartsız kabulleniyorlar görüşündeyim.

Sağlıklı bir yaşam, refah toplum, mutlu bireylerinin geçinebilecekleri rakamların 1404 TL olduğuna karar veren siyasiler yahut komisyon yetkililerine asgari ücret miktarı aylık verilseydi o rakamlarla kaç gün geçinebileceklerini merak etmiyorum.

Zira görünen köye kılavuz gerekmez diye bir atasözüyle cevap vermek yerinde olur diye düşünüyorum.

Vasat bir semtte kira ücretlerinin en düşüğü 750 TL ‘eden başlıyorsa, etin kilosu 45 ile 60 TL arasında semtten semte değişiyorsa, muzun kilosu 6 TL ise, asgari ücretle geçimin ne kadar zor olduğunu daha iyi fark ederiz.

Bu basit verilere rağmen 1404 TL asgari ücretle rahat geçinmek mümkün diyenleri, yalan ve taraf tutmakla köşemde açıkça yalan söylediklerini ilan ediyorum.

Pekâlâ, geçinebilir diye onaylayıp ilan ettiniz bu rakamlarla buyurun.

Haklıysanız beyler! O zaman sizler geçinin diye teklif ediyorum.

Aylık 104 TL'yi bulan bu minik rakama ak partinin ekonomiden sorumlu olanlara yakıştıramadım şık olmadı. Büyük vebal altında kaldıklarını belirtiyorum.

Kalın sağlık ve sevgiyle siz saygın Batmanlılar ve değerli Sonsöz okurlarımız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?