ASGARİ ÜCRETLİLERİ EZDİRMEMEK

04-12-2019

2019 Aralık ayı içinde asgari ücretlilerin maaşlarına yapışacak zamlar konusunda masanın etrafında toplanılacak çok da heyecanlı olmalı bu toplantılar.
Kiminin kapitallerin de azalma veya yükselme olacakken alınan karar sonucunda kimileri de açlık sınırından bir nebze kurtulmuş olacaklar işler iyi giderse yani asgari ücretlilerin istemiş olduğu zam oranı kabul edilip onaylanırsa. Haydi hayırlısı. İşveren ve işçi öyküsü alın teri ve hak hukuk gerçeği işçiler açısından.
Aslında Mertçe Mehmet-çe yazmak gerekirse sendika liderlerine hiç güvenmiyorum. Geçmişte de güvenmemiştim güvenmemem gerektiğini kendileri de davranışlarıyla yaptıkları rollerle yüzlerindeki maskelerle beni teyid ettiler. Güya çalışanların haklarını hukuklarını savunacaklardı. Bu seviyesiz kimliksiz kişilik ve davranış bozukluğu sergileyen sendika liderleri, yetkili ve görevlileri ancak her ne olduysa mevcut iktidara çalıştılar gizli birer joker olarak ve iktidarın dediği oldu. Buna hepimiz şahidiz.
Şimdi aynı oyun sahnede sergilenecek.Tv kanalarında farklı konuşacaklar vatan kurtaran kahramanları bile aratmayan demeçler verecekler atıp tutacaklar. Mangalda kül bırakmayacaklar ama korkarım ki yine iktidarın dediği olacak ve verdikleri zammı kabul edecekler belki birkaç kuruş fazla olacak ama o da rol ve senaryo gereği. Zaten Ak Parti gizli gizli anket yaptırıyor. Kendisinin milli iradeden alacağı oy oranını tartıp ölçüyor. İstedikleri oy oranını yani tekrar iktidar olabilecek kadar oy potansiyelini görüp kazanabileceklerine kanaat getirdikleri an illüzyonistlere ve cambazlara taş çıkartırcasına erken seçime mutlaka giderler. Geçmişte de örneklerini yaşadık. Onlar bu numarayı hep yapıyorlar. Yine de yapacaklardır. Bu şartlarda bu hayat pahalılığında daha doğrusu bu ekonomiyle içinde bulundukları çıkmaz sokaklar fazlasıyla net olarak hem anlaşılmış durumda hem de gözüküyor. Örtemiyorlar gizleyemiyorlar.
Aslında bu siyasilere odaklanırsanız ve sahada söyledikleri yalanları not almış olsaydınız nasıl da konforlu bir hayat ve insan gibi yaşama vaadlerini hatırlarsanız çok üzülsünüz aldatılan ve ezilen olduğunuz için fakat balık hafızalı bir toplum hatırlamaz her şeyi çabuk unutur. Zaten bu şeytana bile goller atabilecek nitelik ve beceride olan siyasiler gündem değiştirmekte çok fazlasıyla başarılılar.
...
Son örneği CHP’nin sazan balığı gibi geldiği Beştepeye Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen o gizli ajan misalini hatırlayalım; Türkiye halen bu çekilmemiş filimin fragmanını yaklaşık 2-3 haftadır konuşuyor. Bu arada kim bilir? Neler oldu neler? Ne de çok yasalar geçmiştir gece geç saatlerde bizler uyurken dikkatler Muharrem İnce’ye çevrilmişken adeta yer yerinden oynadı. Kemal Kılıçdaroğlu da pek yeni ve acemi bir siyasetçi de değil ama bu oyuna nasıl geldi? Yahut getirildi inanın halen anlamış değilim.
Şimdi lüks peşinde olmayıp sadece fiziksel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan işçiler ücretlileri tekrar kandırıp onları av niteliğinde görmek hangi vicdana veya yasaya sığar? Bunun cevabını verebilecek kimse varmı?
Dilerim yanılan ben olurum. Kazanan işçiler, ücretliler olur. İnsan gibi yaşamaya başlarlar. Kaldı ki ekonominin parametreleri zaten alarm veriyor. Aldıkları veya alacakları zamlar tatmin etmeyecek bunu çok iyi biliyorum hem etse de bu tatmin ücret miktarı kaç hafta sürecek? Yağmur gibi zamlar gelmişken ve daha gelecekken.
Çalışanları, ücretlileri hayat pahalılığına, enflansiyona ezdirmemek ve onları insanca yaşayabilecekleri bir hayat tarzı paralelinde tatmin etmek ücret bakımından. İşte bu mertliktir. Erdemliktir. Vatandaşına işçisine çalışanına sahip çıkmaktır. Vebal almamaktır. Ben bu tür siyasileri değil gözlükle teleskopla bile göremiyorum ana muhalefetiyle sendikasıyla, işvereniyle ve iktidarıyla. Çok iyi biliyorum ki esas olan şu ki haklı olan güçlü olmalı madden ve manen. Ancak tarih ve yaşanmışlıklar hep şunu göstermiştir. Güçlü olan haklı çıkıyor yahut çıkarılıyor. Biz bu filimi hep bu taz ve rollerde izledik daha doğrusu bizlere servis edildi. Gerisi yalan dolan ve rakamlarla oynama sanatı, hilesi.
Eğer ufukta erken bir seçim yapılacaksa sürpriz de olabilir suni birçok görünümlü artış da olabilir. Zaten olursa anlamalıyız ki adamların planları var bir bildikleri var daha doğrusu erken seçim var.
Esen kalın sağlık ve mutluluklarla değerli okur.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?