AŞI BULUNDU MU?

30-04-2020

Merhaba değerli okuyucularım. Herkesin sorduğu sorular arasında olan, belki de her gün sorduğumuz;
Koronavirus için herhangi bir aşı geliştirildi mi? 
Çalışmalar ne düzeyde? 
Ülkemizde çalışmalar var mı? 
Birazdan bütün bu soruların cevaplarını aktaracağım. İsterseniz öncelikle Dünya ne seviyede ona bakalım. Bildiğiniz gibi Çin'in Wuhan kentinde bu bela diye tabir ettiğimiz virüs ortaya çıktı. Sonrasında ise tüm dünyayı etkisi altına aldı. Dünyanın belli başlı yüksek korumaya sahip mikrobiyoloji tesisleri var. Bunların en korunaklı olanlarından biri de Wuhandaydı. Nasıl olduysa oradan çıktığı söyleniyor. Peki bu tesiste aşı çalışması var mı? Evet var, hemde gönüllü insan testine bile geçtiler. Çin'de yeni tip corona virüse (covid-19) karşı geliştirilen bir aşının klinik denemelerinde ikinci aşamaya geçildiği bildirildi.
Çin'in China Daily gazetesinde yer alan habere göre, Çin Askeri Tıp Akademisi Biyoteknoloji Enstitüsünden araştırmacılar tarafından geliştirilen aşının ikinci aşama klinik denemelerine, salgının ortaya çıktığı Wuhan kentinde başlandı.
Wuhan Üniversitesi Hastanesinde yürütülen ikinci aşama denemelere, en yaşlısı 84 yaşındaki sağlıklı 500 kişilik gönüllü ekibi katıldı. Bu çok olumlu bir haber. Sonrasinda ise aşının güvenliğinin dar bir denek grubu üzerinde test edildiği ilk aşamanın ardından, ikinci aşamada, aşının geniş bir denek grubu üzerinde test edilmesini düşünüyorlar. Aşının klinik denemelerine 17 Mart'ta onay verilmişti, ilk aşama ise mart ayında tamamlanmıştı. İkinci aşamanın başarılı olması halinde aşı üçüncü aşamada 1000'i aşkın denek üzerinde test edilecek. Bu çalışmalar devam ederken "Alt birim" aşı için Çin Askeri Tıp Akademisinden biyolog mühendis Tümgeneral Çen Vei önderliğindeki araştırma ekibinin hazırladığı aşının bir "alt birim" aşı olduğu, koronavirüsün hastalığa yol açmayan (antijen) yani kanda antikor oluşturan faydalı bakteri kısımlarını içerdiği belirtiliyor. Genetik mühendislikle üretilen alt birim aşılar, hastalığa yol açan (patojen) yani hastalık oluşturan bakterinin güçsüzleştirilmiş bir versiyonunu içeren "birim" aşılara göre daha güvenli ve istikrarlı ancak patojen içeren aşılara göre daha zayıf koruma sağlayabiliyor. Daha önemlisi bizim çalışmalarımız da devam ediyor. Geçen hafta olumlu haberleri almaya başladık.
Bir süredir aşı üzerinde çalıştığı bilinen sayın, Prof. Dr. Ercüment Ovalı, 1 aydır üzerinde çalıştıkları Koronavirüs ilacı hakkında sevindirici bir açıklama yaptı. Hocamız, "Dornaz Alfa" adını verdiği ilaç ile tedavinin ivme kazanabileceğini söyleyerek," Son 1 aydır gece gündüz çalışarak 6 proje 4 ürün ve 3 makale çıkaran kahramanlarıma teşekkür ediyorum. Canım ülkem artık Covid-19 a karşı aşı geliştirebilen az sayıdaki ülkeler arasında." Diye konuştu peki biz testlere ne zaman başlayacağız.? Sağlık bakanlığımıza çalışmaların dosyaları gönderildi onay verildikten sonra testler başlayacaktır. Bu arada Prof. Dr. Ercüment Ovalı, küçümsenmeyecek derecede çok değerli bir bilim adamı. Çünkü, mezenkimal (Erişkin) kök hücreler başta olmak üzere 14 ayrı hücresel tedavi ürününü ülkemize kazandırdı. Twitter hesabına bakarsanız Uluslararası makalelerde aşının Türkiye'de bulunduğuna dair haberler bile çıkmış hocamız ile ilgili.  Bu denli başarılı bir bilim adamından da beklenen bir sonuç oldu. Umarım ülkemiz bu olumsuzluğu fırsata çevirip diğer ülkeler arasında bir adım daha öne geçebilir. Dünyanın sayılı ülkesinin yapabildiği solunum cihazının üretilmesinden, ülkemiz hem yazılım hem mekanik hem de elektronik alanda gelişmiş olduğunu bir kez daha gösterdi. Virüs sonrasında aşının bulunma ihtimali ilaç sanayisinde ve sonrasında da elektrikli araçların üretimi ve satışından elde edeceğimiz pazarları dikkate alırsak yan sanayisine kadar gelişmekte olan ülkeler arasından umarım en kısa sürede gelişmiş ülkeler sıralamasına ülkemizin her türlü potansiyelini kullanarak geçeceğiz. 
Allah ülkemizi,Milletimizi her türlü kaza ve beladan koruyup kollasın.

Bana ulaşabileceğiniz Instagram hesabı (fatiherdoganresmi) dir. Allah'a emanet olunuz...

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?