AŞI VE CORONALI AYLAR

22-01-2021

İçinde bulunduğumuz atmosfer an ve zaman itibariyle Corona ile yatıp Coronayla uyanıyoruz.
Bu virüsün merkezi Çin olmuştu. Ancak Çinliler bilimsel çalışmalar konusunda oldukça bilgili, deneyimli ve çalışkan bir ırk olduklarından ötürü çok önemli adımlar attılar. Virüsle adeta savaştılar. Çoğu zaman da kapandılar. Hatta an oldu Çin’de nelerin olup olmadığını da anlayamaz ve doğru haber alınamayan haftalar da olmadı değil buna hepimiz şahidiz.
Sonunda aşı’yı buldular. Dünyan’ın birkaç ülkesi aşıyı satın alıp uygulamaya da başladı. Bulunan aşı bilim adamlarınca farklı ve zaman zaman tezat açıklamalara da konu olmadı değil. Kimlerin haklı ve yine kimlerin yanıldığını? Zaman gösterecek diye düşünüyorum sadece zaman ve ilgili bilim adamlarının bu konuda verecekleri bilimsel örnekler çok realist ve belgelerle, örneklerle  açıklamalar yapacaklardır diye beklemedeyiz. Arjintin, Brezilya ve Türkiye yani ülkemiz Çin aşısını tercih eden ülkeler oldu.
Bu Parada WHO ‘’World Health Organisatıon ‘’ Dünya sağlık örgütünün çok değerli bir önerisini de yazmadan pas geçemiyorum. Fakir ülkelere, Aşıyı satın alamayacaklara ülkeler bazında demek istiyor. Ücretsiz verilmesini öneriyor. Bu çok beğendiğim ve kayda alınması gereken bir öneri diye üstünde durma ve yazma gereği duydum. Olması gereken mutlak doğru bu doğrudur.
Oysa isterdim ki bu önemli paylaşımcılık sadece aşıyla kalmamalı. Başka yardımlarda da bulunulmalı. Yiyecek, gıda diğer ihtiyaç duyulan ilaçlar, eğitimde ve hayati önem taşıyan daha bir çok konuda fakir ülkelere yardımcı olunmalı. Bir adım daha atarak kalkınmış ülkeler onlara yapacakları yardımlarla fakirliklerini yok etme ve kendi kendilerine yeterli olabilmeleri konusunda devasal atılımlar yapılmalı.
Bu Coronalı aylar şimdilik aylar diyorum, dilerim yıllar demek zorunda kalmam. Kısa sürede yani yakın bir gelecekte başarılı bir tedavi ve tıbbi yöntemlerle son bulursa Coronalı yıllar demek zorunda kalmayız. İşte bu Coronalı aylar ve sayıları milyonları aşan ölüm sayısı tıp tarihine geçecek.
Alkol ve sigara Coronaya en çok yarayan ve adeta Coronaya Baş asistanlık yapan önemli bağımlılıklardır. Bu iki zehirden mutlaka uzak durulmalı. Maske-Mesafe-Temizlik kurallarına mutlaka uyulmalı. Uyulması halinde kendimizi koruduğumuz gibi olası ihtimallerle bulaştıracaklarımız insanları da korumuş oluruz önemli ilkeyi misyon edinip olabildiğince dikkat edip ettirmeliyiz de.
Coronavirüs aşıları ve yaptıran ülkeler basının, Dünya kamuoyunun yakın takibinde olup olumlu-olumsuz sonuçları,yan etkileri bilim adamlarınca da dikkat ve özenle takip edilmektedir.
Dilerim çok kısa bir zaman diliminde ülkemiz de bu aşı konusunda çok başarılı bir sonuçla kendi aşımızı üretir ve hayata geçirmiş sağlıkla uygulamaya geçeriz. Ben bu konuda çok ümitliyim.
***
Bitirirken benim açımdan önemli bir dip not yazmadan geçemeyeceğim. Kızım Hatice Dicle EKMEN’de köşe yazmaya başladı. Elbetteki ‘genç bakış’ açısından onun ilk okuru ben olacağım. Kendisine başarılar diliyorum.
Kalın sağlık ve bitmeyen mutluluklarla siz değerli Batman Sonsöz okurlarımız ile Saygın Batmanlı hemşerilerimiz.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?