Aslanın hakkını teslim etmek

Aslanın hakkını teslim etmek
22-03-2022

Enver Paşa, Otto Liman Won Sanders, Erich Weber, Cevat Paşa, Mehmet Esat Paşa, Kaçı Vehip Paşa, Fevzi Paşa, Çolak Faik paşa, Yakup Şevki Bey, Cafer Tayyar Bey, Ahmet Fevzi Bey, Halil Sami Bey, Kazım Karabekir Bey, Selahattin Adil Bey, Mustafa Kemal Bey...

Yukarıda saydığım paşa ve beyler Çanakkale Savaşı'nın komutanlarıdır.

Hepsini Çanakkale Savaşı'nın 107. Yılında rahmetle ve şükranla anıyoruz.

Osmanlı İmparatorluğu'nun bütün dünyaya karşı verdiği bu önemli savaş Osmanlı'nın son harbidir.

Osmanlı tarih sayfalarından ayrılırken bütün dünyaya neden 700 yüz yıla yakın hükmettiğini ve içinde nasıl bir cevher barındırdığını dosta düşmana son bir ders vererek göstermiştir.

Yukarıda yazıyı kaleme alırken O Osmanlı Paşa ve beylerini yad etmeden geçmek istemedim.

Yıllardır Çanakkale savaşını kutlayan bir ülkeyiz.

Ama çocuklarımız Çanakkale Savaşı'nın komutanlarını tanımaz.

Maalesef ki tarihimiz bu komutanları öyle hak ettikleri gibi yad etmez. Bu yüzden tarihimize de yabancıyız.

Bakın mesela hala çocuklarımız hatta büyüklerimiz bu savaşı Kurtuluş Savaşı'nın içine sokar ve genç Türkiye devletine mal eder.

Lakin bu savaş olduğunda henüz Türkiye Cumhuriyeti kurulmamıştır.

Tam da bu yüzden 207. Yılını kutladığımız ve Çanakkale şehitlerini andığımız bugünlerde aslanın hakkını aslana teslim etmek için Osmanlıyı ve onun paşa ve komutanlarını saygı, hürmet ve şükranla anıyorum.

Allah onlardan razı olsun.

Çanakkale savaşı imanın cephede tecelli edip kendisinden katbekat güçlü orduları yerle yeksan ettiği dünya tarihine geçmiş olağanüstü bir zaferdir.

250 bin zayiat verilmiştir. Karşı taraf ise bizden fazla 252 bin zayiat vermiş ve Çanakkale'nin geçilemeyeceği büyük bir zaferle tescillenmiştir.

Çanakkale sıradan bir hadise değil, sosyolog, felsefe ve psikologların, tarih bilimcilerinin özel olarak araştırmaları gereken insanüstü mücadelenin verildiği bir savaştır.

Savaşın galibi hasta adam denilen Osmanlı imparatorluğudur.

Çanakkale şehitliğinde sadece Anadolu'dan değil, Ortadoğu, Asya'dan dünyanın her yerinden gelen Müslüman çocukların sırt sırta savaştıkları sıra dışı bir harptir.

Allah şahadetlerini kabul etsin, onlardan razı olsun.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?