BAŞARIYA PRANGA!

12-05-2019

Özellikle devlet ve yerel yönetim yatırımları noktasında beklentilerimiz karşılanmadığında veya diğer illere nazaran geride kaldığımızda hemen feryat, figan ediyoruz!
“Sahipsiz Batman...” “Batman’ın sahibi yok”
Hepimiz yüzlerce kez bu ve benzeri sözleri duymuşuzdur. 
Bunun gerçeklik payı tabi ki var. 
Siyasette, ekonomide, yatırım ve hizmet odaklı kulis faaliyetlerinde, sporda, kolektif düşüncede yokları oynuyoruz. 
Batman bilinci yok, aidiyet duygusu yok. 
Maalesef bu da bizim gerçeğimiz.

***
Konumuz, spor
Durum oldukça ciddi, 1955 Belediyespor tarihinde ikinci kez kapanmayla karşı karşıya duruyor.  30 yıl önce kurulan takım, bugün komaya girdi!  Kurulduğu günden bugüne neler yaşandı? Kısa bir hatırlatmayla günümüze kadar gelelim.
90 yıllarda dönemin Belediye Başkanı Ataullah Hamidi tarafından kurulan Belediyespor, uzun yıllar Türkiye liglerinde büyük başarılara imza attı. Batman’ın tanıtımına katkı sağladı. 90’lı yıllardan günümüze dönemin Belediye başkanları hep Belediyespor’a sahip çıktı.
Hele Refah Partili Belediye Başkanı rahmetli Salih Gök, futboldan hiç anlamamasına rağmen Belediyespor ile yakından ilgileniyor ve hatta kendi cebinden destek sağlıyordu. Buna ben de bizzat şahit oldum.
Eski başkanlardan Hüseyin Kalkan da Belediyespora sahip çıktı ve takımı iki kez play-off a çıkardı ama maalesef 2. lige çıkma başarısı sağlayamadı. Belediyespor’a sahip çıkmayan tek başkan Necdet Atalay oldu. Masraf oluyor diye köklü kulübü kapattı ve kötü bir izlenimle adını Batman spor tarihine yazdırdı.
***
Zaman geçtikçe Belediyespor’un kapatılmasına yönelik tepkiler sürünce Belediye başkanı seçilen Sabri Özdemir, Belediyespor’u yeniden açtı. Başkan Özdemir, 1955 Belediyespor adıyla açtığı kulübü BAL liginde mücadele eden Gercüşspor ile birleştirdi. Belediyespor’un yeniden var olma serüveni kayyum dönemine kadar devam etti. Kayyumun göreve başlamasından sonra Sabri Özdemir başkanı olduğu kulübü 750 bin lira borç ile kayyum yönetimindeki Belediyeye devretti.
***
2016 yılı Eylül ayında göreve başlayan kayyum Ertuğ Şevket Aksoy, Batman üniversitesi spor müdürü Doç. Dr. Hacı Murat Şahin’i belediye başkan yardımcısı görevine getirdi. Şahin’in göreve başlamasıyla 1955 Belediyespor daha faal bir hale geldi. Hentbol ve Masa tenisi başta olmak üzere birçok branşta sporcu alınınca o dönem biz de eleştirilerde bulunmuştuk.
Alt yapı, salon, semt sahaları olmadan sporcu ve çalıştırıcı alımının yanlış olacağını söylemiştim. Özellikle hentbol branşına yatırımı eleştirmiştim.  Çalışmalara ve konulan hedeflere tanık olunca eleştiri konusunda yanlış yaptığımı anladım ve bu köşeden bunu açıkça ifade etmiştim. Doç. Dr Şahin’in göreve başlamasıyla 32 Batmanlı genç Milli Takımlara kadar yükselme başarısı gösterdi.
Hentbolda Türkiye süper liginde mücadele ettik ve Avrupa kupalarına katılma başarısı kazandık. Masa tenisinde de sporcularımız Avrupa kupalarında ilimizi temsil edecek.  Güreşte birçok başarı elde ettik, madalyalar kazandık. Yine kadın futbolcularımız 2. lige çıkma mücadelesi veriyor.
Batman bu başarıları ne zaman yakaladı? Hadi onu geçelim ne zaman bu başarıların kıyısından köşesinden geçti? Hiçbir zaman geçemedi. Çünkü öyle bir başarımız yoktu. Hayallerimiz gerçekleşirken, Batman, sporda var olmaya başlarken yine bir pranga ile karşı karşıyayız.
***
31 Mart seçimlerinden sonra göreve gelen Belediye eş başkanları, ilk demeçlerinde sporla mesafeli olacaklarına dair işaret verdiler.  Akabinde ki açıklamalarında ise kulübün gidiş geliş masraflarını karşılayacaklarını söylediler.
Anlayacağınız sporcu maaşları, prim ve taksitlerine karışmayacaklar. Bunu hızlı bir şekilde yaptılar. Eskişehir’e gidemeyen Hentbolcuları, İstanbul’a gidemeyen kadın futbolcuları görmezden geldiler. Sadece belediye eş başkanları ve belediye yönetimi değil, Batman Valiliği, AK Partililer, milletvekilleri, siyasetçiler, Batmanlı zenginler de görmezden geldi.
Sadece bir kişi gördü!
Bu kişi, kayyum döneminde başkan yardımcısı ve kulüp başkanı görevine getirilen Batman Üniversitesi Spor Müdürü Doç. Dr Murat Şahin’dir. Bugüne kadar verilen emek ve elde edilen başarıların heba olmaması için takımlara destek olmaya devam ediyor. Hacı Murat Şahin kendi imkânları ile hentbol takımını Eskişehir’e, kadın futbolcuları maçlarını yapmak üzere Kayseri’ye gönderdi.
***
Sözün özüne gelecek olursak, bu kulüp şimdilik açıkta kaldı. Kulüp başkanı Hacı Murat Şahin ekonomik olarak nereye kadar mücadele edebilir? Bunca sporcuyu kim sahiplenecek?
Bugünkü şartlarda sahiplenecek kimse görünmüyor.  İş adamlarının bu kulübe sahip çıkmayacağını hepimiz gayet iyi biliyoruz.  ‘Belediye yönetimi bana lazım değil’ diyor. Geriye tek bir alternatif kalıyor.
Batman İl Özel idaresi Hentbol ve Masa takımını bünyesine alabilir. 32 Milli sporcuyu bünyesine katabilir. Elimizde büyük bir fırsat varken bunu tepmeyelim. Hem Hentbol hem de Masa tenisi takımı Avrupa liglerinde mücadele edecek. Bir daha söylemekte fayda görüyorum.
Birinci lig, süper lig değil; Avrupa ligi...
Türkiye’yi Avrupa’da temsil edecek takımlar arasında Hentbol ve Masa Tenisi takımlarımız da olacak. 
Batman için bir gurur vesilesi değil mi? 
Daha önce hangi takımımız Avrupa’da mücadele etti?
Yabancı takımların Batman’a gelmesi ekonomik katkı kadar reklamsal anlamda da katkılar sunacak. Gönül isterdi ki, ‘Batman sahipsiz değildir’ diyen iş adamlarımız meydana çıksın, bu takımları sahiplensin. Öyle birileri olmadığı için İl özel idaresi Hentbol ve Masa tenisi takımlarına sahip çıkmalıdır diyorum.
Çünkü bu fırsatı tepmemek adına başka bir çıkar yol görünmüyor.
Dostçakalınız...

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?