Batman’da ana caddelere ihtiyaç var

Batman’da ana caddelere ihtiyaç var
31-01-2024

Batman çok genç bir şehir. Kısa zamanda çok büyüdü. Bu aslında bir şehir için fırsat. Tüm şehrin alt yapısı, üst yapısı, yolları, caddeleri, parkları ve imarı çok güzel bir şekilde planlanabilir.

Batman bu nedenle modern bir kente sahip olmalıydı. Ama maalesef durum hiçte böyle değil.

Batman’ın imar planında Diyarbakır caddesinden başka caddesi yok mu?

Batman da bir yılda bir mahalle inşa ediliyor. Bu güzel bir durum. Ama maalesef yollar ve caddeler isteğe cevap vermiyor. Neden mi?

Çünkü Batmanın Diyarbakır Caddesi haricinde trafiği rahatlatacak hiçbir caddesi yok. Bu caddeyi yapmayı akleden feraset sahiplerinden Allah razı olsun. Bu da olmasaydı ne yapardık…

Hadi eski Mahalle olarak adlandıracağımız Raman, Kısmet, İluh, Hürriyet, Karşıyaka gibi mahalleleri bir tarafa bırakalım, yeni yapıldığını söyleyebileceğiz Fatih, Kültür, Gap, Belde ve Gültepe için ne demeli? Allah için bu mahallelerde trafiği rahatlatacak, anahalterleri birbirine doğrudan bağlayacak bir tek cadde var mı?

Hadi sokakları bir tarafa bırakıyorum, nasıl bir plan yapılmışsa hiçbir Caddenin direk ana caddeye bağlanması söz konusu değil. Hele hele yeni yerleşimlerden olan ne Fatih Mahallesinde, ne Gap’ta, ne Belde de ve ne de Kültür mahallesinde caddeleri direk birbirine bağlayan bir tek ana cadde bulunmuyor.

Bir caddeye giriyorsunuz biraz gittikten sonra cadde çıkmaza çıkıyor. Sokaklar desen yine aynı öyle… Sanki mahalle de değil de bir labirentte yol alıyorsunuz. Nasıl bir plan ile yapılmışlarsa artık.

Dümdüz tarım arazisinde de yollar çıkmaza giriyor veya cadde daracık bir sokağa dönüşebiliyor. Caddenin içinde dönüyorsun dönme dolap gibi… Böyle bir şey olabilir mi? Derseniz maalesef oluyor…

Bu yüzdende trafik çekilmez hale geliyor. Tek kurtuluş yolu Diyarbakır Caddesi… Araçlar bu caddeye yüklenince de trafik çekilmez hale geliyor.

Aynı durum kısa zamanda büyüyen Gültepe Mahallesi içinde geçerli. Son derece modern olması gereken, evlerin 6 milyon liraya satıcı bulduğu mahallede caddeler sokak kadar. Ana caddelere doğrudan bağlanan büyük ve geniş caddeleri bulunmuyor.

Madem mahalle yeni yapılıyor koskaca mahalleye en azından bir Diyarbakır caddesi konulmaz mı? Hadi onu geçtik ana halteri oluşturan caddelerle bağlanacak büyük ve geniş caddeler yapılamaz mı? Ama maalesef konulmamış işte…

Gültepe de bir tek cadde var o da ihtiyacı karşılamıyor. Ayrıca doğrudan ana caddelere bağlanmıyor. Bu yüzden de alternatif bir yol olarak tercih edilmiyor.  

Batmanın gerçekten çok ihtiyaç duyulan bir yol sorunu var. Yeni imar planlarında bu sorun ne kadar planlanmış bilemiyorum ama “şu yol açıldı da ne iyi oldu.” diyebileceğimiz yeni bir yol görünmüyor neredeyse. Tabi ki bunu yapılan ve görünen yollar üzerinden söylüyorum.

Batman gün geçtikçe büyüyor. Yapılaşma almış başını gidiyor. Düşünün söylenenlere göre “Millet şu anda satılacak ev bulamıyor.” Hal bu iken şehrin ulaşımını sağlayan yolların birçok noktadan ana caddelere bağlanması ve çift yönlü yolların açılarak arttırılması kaçınılmaz.

Bu konuda örnek alınacak onlarca şehir var. Örneğin yanı başımız da olan Diyarbakır gibi biraz daha ötesi Kayseri gibi bu şehirlerin yeni yerleşimlerine bakıldığında Medeniyetin, şehirciliğin nasıl geliştiği görülebiliyor.

Sonuçta Amerika’yı yeni keşfetmiyoruz. Belediyecilikte yeni keşifler yapılmıyor. Sadece Diyarbakır ve Kayseri gibi yerleşim yerleri örnek alınsa aslında çok şey yapılmış olacak.

İmar planlarında yollar geniş ve istenildiği gibi yapılsa, bir de planlandığı gibi uygulansa aslında çağ atlamış olacağız. Bu çokta zor olmasa gerek…

Netice itibarıyla güzel Batman’ımızın yolları hiçbir şekilde çıkmaz sokaklara çıkmamalı…

Wesselam…  

    

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?