BATMAN'DA SERMAYE VAR

BATMAN'DA SERMAYE VAR
23-06-2021

 

Sevgili Sonsöz gazetesi okurları;

Batman'da iş kurabilecek sermaye var!

Olmayan şey, üretim sonrası satış ve pazarlama. Birinci sınıf üretim yapın, üretim yeri Batman dendi mi, satamıyorsunuz!

İşte Batman'daki yatırım sorunu... Bu nedenle Batman sermayesi dışarıya çıkmak zorunda kalıyor.

Batman' da sermaye var, bunu bir bankaya girip mevduat tutarını sorarsak hemen anlarız.

Batman'da 250 kuyumcu var.

Her birinin bir de 5 kilo altın ortalaması var.

Yani büyük bir sermeye aslında...

Fakat, maalesef bir çok iş adamlarımız sermayesini Batman dışında tutuyor. Yatırımlarını dışarıda yapmak zorunda kalıyor. Aslında özellikle gıda sektöründeki bir çok marka, Batmanlı iş adamlarının veya ortaklarının, üretim yeri Konya, Antep, İstanbul olunca ürettikleri ürünleri rahatça Batman ve çevre illere pazarlayıp satabiliyorlar ayrıca Avrupa ve Asya ülkelerine rahatça ihracat yapabiliyorlar. Bu nedenle Batman sermaye olsa da iş adamlarını düşündürüyor.

90'lı yıllarda birçok iş adamı Batman 'da yatırım yaptı.

Salça Fabrikası, Helva Fabrikası, Çay Fabrikası, Boya fabrikası... Bunlar hatırladıklarım. Birçoğu şimdi aynı işleri dışarıda üretiyor ve satıyor sadece bir farkla: Üretim yeri Batman değil…

Bu adamlarının bazıları ile sohbet imkanı buldum; her birinin başka farklı nedenleri olsa da, genelde  Batman markası…

Dedim ya, 90 'lı yıllarda Batman İl ilan edilince, iş adamlarının da imkânları arttı artmasına ama bilindiği üzere Batman' da yaşanan olaylar, iş adamlarını ürküttü ve birçok iş yeri kapandı. İş adamları sermayelerini Batman'dan çekti ve Batman 30 yıl geriye gitti. Batman yaralarını sarıp olanları unutup ilerlemeye devam etse de, yaşadığı travmadan bir türlü sıyrılamadı; giden sermaye geri gelmedi.

Yani giden geri gelmiyor...

Batman aslında çok genç bir nüfusa sahip ve çalışmak için can atıyorlar. Bunu tekstil işinden anlıyoruz maşallah, on bine yakın geç tekstilde ter döküyor evine ekmek getiriyor. Tekstil firmaları çalıştırır tabi üretim yeri Batman yazmıyor. Dedim ya başka markalara üretim yapıyorlar bu yüzden rahatlar.

Batman'daki iş adamları belki tek başlarına büyük ölçekli işler kuramazlar ama sermaye birleştirip çoklu aş veya grup şirketleri kurabilirler, çiftçiler kooperatif kurabilirler. Sermaye birleştirip dev yatırımlar yapılabilir Batman'da. Bir örnek verecek olursam; TÜPRAŞ 'ı alabilir işletebilir Batmanlı iş adamları. Birkaç sondaj kulesi alıp işletebilir TPAO'ya ortak olunabilir, Petrol Ofisi'ni kiralayabilir. Vakti ile İskenderun Demir Çeliği işçiler aldı ve şu an bir sanayi devi yani istenirse neden olmasın? Yukarıda yazdıklarıma bakın Batman' da sermaye var; su var, şeker var, un var ama helva yapamıyoruz...

Büyük projelerde cesur değiliz.

Batman'ın kaderini artık değiştirme vaktidir.

Devlet yapsın, yok Koç yapsın, Sabancı yapsın, Doğuş yapsın…

Peki, neden onlardan medet umuyoruz, bizim aklımız yok mu? Elimiz armut mu topluyor, paramız mı yok? Onlarda olan bizde olmayan tek şey cesaret ve azim…

Büyük düşünmeliyiz var olan fırsatları değerlendirmeliyiz. Sermayelerimizi bankada, dövizde, altında tutmak Batman için yapılan en büyük hatadır; gençlerimize iş lazım. Aş bulunur , denemekten vaz geçmemek lazım.

Batman'a küsmek ve darılmak olmaz. Değerli iş adamlarımız kırgın olabilirsiniz ama memleketimize yüzünüzü dönmeyin, bunu yapmayın lütfen gençlere ve iş arayanlara  sahip çıkın…

Değerli Batmanlılar,

Batman'da taş üstüne taş koyan her insanı destekleyerek onure edin tek çaremiz dışarıdaki usta iş adamlarımızı Batman'da yatırıma tekrar teşvik edip, tecrübelerinden faydalanmak. Batman 'da üretilen ürünleri elimizin tersi ile itmeyelim, sahip çıkalım.

Değerli iş adamları siz bize lazımsınız.

Yazacak çok şey var ama çok fazla da kafanızı şişirmek istemem sözlerimi noktalıyorum.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?