BATMAN ESNAFINA SAHİP ÇIKMALI MI?

17-12-2020

Merhaba değerli okurlarım, bildiğiniz üzere Batman’da bir kampanya başlatıldı. "Batman Esnafına Sahip Çık" diye.
Çok güzel bir kampanya sonuna kadar destekliyorum. Aslında her il esnafına sahip çıkmalı.

Bursa’da bir ürün aynı fiyata varsa vatandaş onu başka şehirden almamalı ki çark dönsün. Tamamen destekliyorum.
 Her il esnafına sahip çıkmalı. Çok güzel iyi hoş da birde  kuru fasulyenin faydaları var tabi. Batman esnafı vatandaşına sahip çıkıyor mu? 

Hiç bu açıdan bakan oldu mu bilmem ancak her bulduğu fırsatta zam yoluna giden işler yoluna girince de aldığımda böyle idi diyen (böyle yapmayanları tenzih ediyorum) bir esnafımız var.
 Herkes şapkasını önüne koyup düşünmeli bence. Geçen gün bir büyük markete ziyarette bulundum ve zincir bir marketi sordum.

Aldığım cevap her üründen yüzde 30 en az kâr edildiği oldu. 
Kendisi sağ olsun yüzde 15 civarında kâr elde edecek şekilde ayarlıyorum. Gerçekten de öyleydi fiyatlara baktığımda. 

Bu zor süreçte bence fiyatlar arz talep dengesi ile belirlenmeli zaten millet zorda, işsizlik diz boyu bir de fırsatçılık yapılırsa… "Hâlâ" dolmuşlar Diyarbakır’ın üstünde fiyat uyguluyorsa halk esnafına sahip çıkmaz. 
Tüm Batman dönercilerinin fiyat politikasını Amerikan Merkez Bankası gibi bir dönerci belirliyorsa, üstüne pandemide zam yapıyorsa kimse destek çıkmaz.

Bu yazımı tüm Türkiye'deki okurlarım okuyacak. Okusunlar gerçekten çok ayıp. Bir tavuk döner hiçbir sistemde 7 TL olmaz. Ekstra bir değer yoksa. 
İçindeki malzeme taş çatlasın 4 TL oluyor araştırdım.

Büyük şirketler bile daha kaliteli ürünü daha iyi paket ve sunumla daha uygun fiyata satarken Batman esnafı  gelip, zam yapıp o zam ile de şube açarak halkın sırtından bu şekilde şubeleşme yoluna gidiliyorsa halk sahip çıkmaz tabi ki. 

Çıkılmamalı da! böyle fırsatçı esnafa kim neden sahip çıksın? Ama gerçek indirimler ile bindirmeden az kâr ile sürümden kazanılacak bir sistem getirilir ise halk olarak her zaman esnafın yanındayız.
Sonuç olarak. 

Besin zinciri gibi halk esnafa sahip çıkarken, esnaf da halkına sahip çıkması gerekiyor. Böylece iktisatta “WİN-WİN” yani “KAZAN-KAZAN” esasına göre bir sistem olursa her iki taraf da kazanır. Çark döner. Piyasa canlanır. Bu haftalık ta bu kadar olsun.

 Hepinizi seviyorum. Okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Temizlik, maske, mesafe kuralına uymayı unutmayalım. 

Bana ulaşabileceğiniz resmi Instagram adresim “fatiherdoganresmi”dir. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle hoşça kalın.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?