Batman halkı yeniliklere açık

Batman halkı yeniliklere açık
21-04-2022

Sayın okurlarım,

Geçen hafta Çarşamba akşamı Sonsöz TV’de Metaverse konulu programı Dr. Kürşat Özkaynar hocamla beraber ayrıntıları ile ele aldık. 

Açıkçası tamamen yeni ve teknik bir konu olan Meta verse ile ilgili Batman halkından gelen sorular beni çok sevindirdi. 

Batman halkının yeniliklere ve değişime uyum sağladığını bu programla öğrenmiş olduk.

Meta verse önümüzdeki yıllarda Türkiye ve Dünya gündeminde yer alacaktır. Deloitte Kanada’nın Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) Araştırma Direktörü Duncan Stewart yatırım bankalarının tahminlerine göre metaverse’ün firmalar için 8 trilyon dolarlık fırsat barındırdığını ifade etmiştir. 

İnternetin hayatımıza girmesi ile birlikte firmalar e-ticarete yöneldi. Meta verse teknolojisindeki gelişmelerde önümüzdeki yıllarda firmaların pazarlama anlayışlarını değiştirecektir.

Programda yöneltilen soruların çoğunluğu Meta verse ve kripto paralar ilişkisi yönündeydi.  Kripto paralar 2008 yılında Satoshi Nakamoto’nun yayınladığı bir makale ile hayatımıza girmiştir. 2009 yılında da blok zincir teknolojisi ile Bitcoin ile dünya tanışmıştır. Bu konu ile ilgili bir anımı aktarmak isterim. 2010 yılında Avusturya Viyana’da görev yaparken bilgisayar mühendisi bir arkadaşımla kripto para seminerine katıldık. Seminer sonrası şöyle düşündüm, arkasında bir devletin ve merkez bankasının olmadığı bir para birimine neden güveneyim. 

Fakat zamanla Bitcoin ve alt coinlerin piyasada itibar gördüğünü hep birlikte gözlemledik. 2018 yılında 2013-2018 yılları için yaptığım bir araştırmada 2013-2018 yılları arasında Altın %90, Dolar %109, Euro %93, Bitcoin ise %24,588 kazandırmıştır. Yani 2013 yılındaki 100 Dolarınız, 2018 yılında yaklaşık 246.900 dolar olmuştur. 

Metaverse oluşumuyla beraber kendi kripto paralarını yaratmıştır. NFT olarak da adlandırılan token’lar oluşmuştur.  Ancak Batmanlıları şu konuda uyarmak isterim, Metaverse ve token’lar aynı zamanda dolandırıcılığı da beraberinde getirmiştir.  Konu hakkında bilgisi olmayan vatandaşlar genellikle grafiklere ya da değer artışına bakarak yatırım yaptıklarını gözlemlemekteyim.  Sizlere tavsiyem iyi bir araştırma yapmadan bu tür yatırımları yapmamanızdır.  Dolandırıcılık sistemi şöyle işlemektedir; bir metaverse token yaratılır ve 5-6 cüzdanla bu token fonlanır.  Sizde değerinin yükseldiğini düşünerek yatırım yaparsınız. Yüksek değere ulaştığında bu kişiler hemen piyasadan çıkar. Sizde örneğin 10 dolara aldığınız bir token’ın bir günde 0,1 dolara düştüğünü görürsünüz. 

Batmanda piyasayı iyi bildiğini iddia edip insanlara kazanç vaadi ile para toplandığını duymaktayım. Bu kişiler sizlere birkaç ay yüksek kar verip sizden daha fazla anapara almayı ve eşinizi dostunuzu sisteme sokmanızı sağlarlar ve en yüksek kazancı elde ettiğinde artık onlara ulaşamazsınız. Sevgili okurlarım unutmayın; 

“BİR ŞEY GERÇEK OLAMAYACAK KADAR İYİYSE BÜYÜK OLASILIKLA GERÇEK DEĞİLDİR.”

Bu sözlerimi kripto paralara ve metaverse token’lara sakın yatırım yapmayın olarak algılanmasın. Zira bazı kripto paralar ve metaverse token’lar ciddi kar sağlamıştır. Eğer yatırım yapacaksanız iyi bir araştırma ile şu an piyasa değeri düşük olan ve arkasında güvenilir bir kurumun bulunduğu kripto paralara ve Metaverse token’larına  yatırım yapıp uzun vadede değerinin artmasını beklemenizi tavsiye ederim.

Saygılarımla,

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?