BATMAN HER ALANDA AVANTAJLI DURUMDA

BATMAN HER ALANDA AVANTAJLI DURUMDA
24-05-2021

Sevgili dostlar

Görmekle bakmak arasında koca bir bakış açısı ve farkı var

Görüyoruz ama bakmıyoruz.

Batman’a yakından bakıp karekterisk yapısını ve öne çıkan özelliklerini sıralarsak aklımıza ilk gelen Batman’ın ülkemiz petrol rezervinin yüzde 15’ini karşıladığını öğreniriz.

Solumuzda Raman dağı sağımızda Batıraman dağı, Beşiri’de ki petrol kuyuları ile günlük 50 bin varil petrol rezervi ile Batman ülkemizin adeta bir onuru ve en önemli enerli şehri.

Bunun yanında ilk rafineri yine Batman’da kurulmuş ve petrol arama şirketi olan TPAO Bölge müdürlüğü ve sondaj ve üretim şantiyeleri de halen Batman da bulunmaktadır bu onur da Batman ait diyebilirim.

Petrol varsa bunu taşımakta gerekir.

İşte bu yüzden 1936’da alınan bir kararla Batman raylı sistem getirme kararı alınmış,  1946’da Kurtalan’a kadar ulaştırılmış.

İlk tren seferimin ismi de Kurtalan ekspresi adını almış.

Yani bu hattan hem petrol hem de yolcu taşımacılığı başlatılmış daha sonra TMAO de kurulunca Buğday ve Arpa ticareti de bu ray üzerinden yapılmış günümüzde de bu rayı sistem hala aktif halde çalışmakta bu raylı sistemi de düşünürsek ulaşım da bir artısı olarak görebiliriz Batman ilimizin.

Ulaşımda ki bir diğer artımız Batman da askeri NATO hava alanı olması bu sayede Batman bir çok ilden önce hava alanı bulunan bir şanslı şehir, şimdilerde sivil hava alanı olarak ta kullanılan hava alanı Batman’ın ulaşımda ki başka bir avantaj ve şansı olarak görmek lazım.

Batman’ı dört yol kavşağı olarak görebiliriz güney çevre yolu ile Mardin Diyarbakır, kuzey çevre yolu ile Siirt, Bitlis, Van ve bu yoların hepsi tarihi ipek yolu ile bağlantılı yani Batman bu özeliği ile kilit bir noktada bu da Batman’ın ne kadar önemli bir noktada olduğunun bir ispatı.

İpek yoluna bağlantıları tabi ki Batman organize sanayisini de yakından ilgilendiriyor zira Batman’da üretilen birçok ürün ipek yolu ile komşu ülkelerle daha çabuk ulaştırıla biliniyor.

Bu da Batman’ın başka bir ticari artısı, avantajı..

Batman’ın coğrafyası da aslında çok iyi diyebilirim, etrafında bir çok akar su dere ve ırmak var bunun neticesinde iki de barajımız var hem elektrik hem de tarla sulamak için bu da Batman’ın görünen ama bilinmeyen artıları aslın yani çiftçi pekte suda sıkıntı yaşamıyor anlamına geliyor ha taşıma suyu ile değirmen dönmez yağmur şart ama avantajlı da göz ardı edemeyiz.

Burada bir parantez açarak bir eksikliği de dile getirelim; yeri gelmişken raylı sistemin organizeden geçmemesi büyük bir eksiklik zira raylı sistemle üreticiler ürettiklerini daha güvenli ve daha ucuza getirip gönderebilirler buradan yetkililere ricada bulunalım.

Merceği büyütürsek Batman’ın çevre ilçelerindeki tarihi eserle de öne çıkan bir ilimiz.

Hasankeyf zaten Dünya biliyor, Kozlukta bilindik İngilizlere ait gözetleme kalesi ve tarihi köprü, hemen yanı başımızda Mimar Sinan’ın ustalıkla işlediği Malabadi köprüsü Batman’da dünyaca tanınan şarkılara destanlar konu olan namlı birer gönül elçileri aslında ve bu görüp değerini pek tahmin edemediğimiz sanat ve tarihi eserler Batman’a ait zenginlikler.

Bu kadar avantaj ve perestiş sahibi bir Batman da sağlıklı büyümek benim için gurur verici olsa da Batman’ın birçok iş ve gelişmede geride kalması beni derinden üzüyor.

Şapkamızı önümüze koyup aslında bunların sebeplerini düşünme vaktidir.

Un var, su var, şeker var ama helvamız yok, yani tadımız tuzumuz yok, işiz gençleriz çok.

Bunu aşabilmek adına doğru işi yapmamız, doğru eğitimi almamız şart.

Batman’ın iyi ve güçlü bir şekilde tanıtmalıyız.

Hata sermaye birleştirip çok katılımlı büyük ölçekli üretim. Fabrikaları kurmalıyız ki geleceğimiz bizimle gurur duysun övünsün yani Batman’ın namı sürsün.

Bu günlükte bu kadar suçu lisan etiysem af ola.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?