BATMAN’I ÖLDÜRMEYİN!..

26-02-2017

Söylenti o ki; küçük-büyük kapsamlı ihaleler ve satın almalar bile bundan sonra Ankara’da yapılacak.

Sonsöz gazetesi olarak bu konuyu haber ve makale ile gündeme taşıdık.

Ancak, muhatap bulamadı!

TPAO ile ilgili yıllardan bu yana bir küçülme süreci yaşanıyor. Batman ekonomisinin lokomotifi konumunda kurum, önce işçi sayısını azalttı. Akabinde çalışma ve kapsama alanını daralttı. Son ihale süreciyle birlikte kendini Batman’dan soyutlamış olacak.

Artık TPAO’nun etinden, sütünden ve yününden yararlanamayacağız.

Peki, bu Batman’a reva mı?

***

İlimiz birçok açıdan gelişmeye müsait olmasına rağmen bugüne kadar bunu ekonomiye yansıtamadık. Batman çevre illerle kıyaslanmayacak derecede yatırıma küskün bir il

beyin ve sermaye göçü vermeye devam ediyoruz.

Huzurun sekteye uğraması ve yaşanan belirsizlik sermayede korkuyu neden oluyor. Zaten Batman’ın iş dünyasında birbirlerine karşı güven yok. Kolektif düşünce yok.

Küçük çaplı tesisler var ama Batman’a istihdam konusunda çok yetersiz. Bundan dolayı ki, Türkiye istatistik kurumu verilerine göre en çok işsiz barından üst tabaka bir kentiz.

Batman bu yapısıyla nasıl gelişecek?

İşsiz sayısı nasıl azalacak?

***

Önce TÜPRAŞ’ın özelleşmesi, akabinde TPAO’nun küçülmesi ve ihalelerin bundan sonra Ankara’da yapılacak olması gidişatımızı daha da kötüleştirecektir.

Batman’da sıcak para artık dönmüyor.  Bu da tüm sektörlerde zincirleme bir reaksiyon oluşturuyor.  Batman ekonomik anlamda zor günler geçirirken ihalelerin Ankara alınmasının izahı nedir?

Batman ekonomik anlamda ölüme mi terk ediliyor?

TPAO Genel Müdürü Besim Şişman bu konuda suskun.

Klasik soru şu:

İhalelerin Ankara’ya alınma sebebi nedir?

Batman TPAO kurumuna güvensizlik mi var?

İhale komisyonu ile ilgili bir sıkıntı mı var?

Büyük ihalelerin Ankara’da yapılmasını anlayabiliriz. Küçük çaplı ihaleler neden Ankara’da yapılıyor? Batman ve çevre illerin iş adamlarına, müteahhitlerine neden Ankara şartı getiriliyor?

***

Genel Müdür Besim Şişman bu kararı alırken, bölge ekonomisini düşünmedi mi?  Ankara’da yapılacak olan ihalelerde Batmanlı müteahhit, iş adamı veya esnafın şansı olabilir mi?

TPAO gibi kaç önemli kurum ihalelerini Ankara’ya aldı?

Bunun başka örneği var mı?

Başka bir ilde bunlar yaşansaydı o ilin siyasi aktörleri suskun kalırlar mıydı?

Bizim siyasilerimiz neden suskun?

TPAO Genel Müdürlüğünün bu ağır kararının altında neden eziliyorlar?

***

TPAO Genel Müdürlüğünün böyle bir tasarruf kararı varsa en kısa zamanda bundan dönmesi için hem Batman hem de Adıyaman milletvekilleri ve iş dünyasının tepkilerini dile getirmesi lazım.

50 yılın üzerinde bir süreçte Batmanda faaliyet yürüten TPAO, işçi alımları dışında Batman’a kayda değer bir katkı sağlayamadı. Bir futbol takımı dışında istihdama veya şehrin güzelleşmesine yönelik ciddi çalışmaları olmadı.

Zaten TPAO ve Batman şehri bütünleşemedi.

Şimdi tamamen ayrılıyorlar!

Ayrılma kararının gerekçesini Batmanlıların bilme hakkı var.

Bir daha soruyorum:

TPAO neden Batman’ı öldürüyor!

Bu sorumuza TPAO genel Müdürü Besim Şişman cevap vermese bile bu sorunun cevabını Sayın vekilimiz, temsilcimiz Ataullah Hamidi’den bekliyoruz.

Sayın vekil neden?

Dostça kalınız

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?