“BATMAN LİSESİ” İSMİ YAŞATILMALI!...

23-05-2017

Her şehrin simgeleri vardır.

Bazen bir cami, bazen bir sinema salonu, bazen bir okul binası, bir simge…

Rastlarsınız böyle yapılara…

O simgeler, o şehrin tarihinin canlı tanıklarıdır. O şehrin sakinlerinin gözlerini de yıllar, on yıllar öncesine çeviriverir göze çarptıklarında…

Maziyi anımsatırlar, sonraki nesillerle önceki kuşaklar arasında köprü vazifesi kurarlar.

70’li 80’li yıllara bakın! Batman’da birkaç tane böyle yapı vardı.

Batman ahalisinin gözünde o günlerde şehir merkezindeki üç nokta çok popülerdi. Birisi tren garı yakınındaki “Su Deposu-Kulesi”, biri ‘Tüpraş’ın rafineri kulesi’, biri “Mehtap Sineması” ve diğeri de Batman Lisesi…

Mehtap Sineması varlığını sürdüremedi, sahipleri tarafından kapatıldı, satıldı. Su Deposu geçen yıllarda bir yangınla küle döndü, kaldırıldı. Şimdi Batman Lisesi kaldı.

Batman Lisesi, ama onun da adı değiştirildi. Merhum Cumhurbaşkanlarımızdan Turgut Özal’ın ismi verilerek “Turgut Özal Anadolu Lisesi” adını aldı. Turgut Özal gibi hayır dualarıyla anılan birinin isminin okullara, camilere, hastanelere, parklara verilmesi elbette ki kimsenin itiraz edemeyeceği, bilakis memnun kalacağı bir şeydir. Merhum Turgut Özal’ın ismi okullara da verilmelidir. Ancak kuşaklar boyunca Batman Lisesi adıyla anılmış, bizzat adını bulunduğu yerden, Batmanımızdan almış bu okulun ismi Batman tarihini de rencide etmemek adına değiştirilmemeliydi.

***

Batman Lisesi hem ismiyle, hem de mazisiyle Batman’ın Batman oluşuna tanıklık etmiş en önemli simgedir. Yaklaşık yarım asırdır Batman Lisesi ismiyle eğitim veren okul, Batman’da ilk entelektüel bireyleri yetiştirirken, zamanla mezun verdiği öğrencilerden bir kısmının önemli makamlara geldiğini görüyoruz.

Mezunları yıllar sonra bile birbirini arar sorar, okul günlerini bir öykü havasında hala dillendirirler. Okul günlerinden kalan Batman Lisesi tabelası önünde çekilmiş siyah beyaz fotoğraflar hala evlerinin görülür bir köşesinde muhafaza ediliyor.

Batman Lisesi ismi artık anılarda, fotoğraflarda kaldı. “Eski Batman Lisesi” tabiri de mezunları başta olmak üzere Batmanlılarda bir burukluğa neden oluyor.

***

Batman’ın yetiştirdiği başarılı bürokratlardan İzmir’in Tire ilçesi kaymakamı Sayın Dr. Hasan Tanrıseven de Batman Lisesi mezunlarından… Geçen gün gazetemizde Batman Lisesinin konu edildiği bir haber nedeniyle bizi aradı. Batman Lisesindeki günlerinin kendisi için tatlı birer anı olduğunu ifade ettikten sonra “Keşke ismi değiştirilmeseydi” diyor. Buna benzer bir duruma daha önceki görev yeri olan Alanya Kaymakamlığında şahit olduğunu belirtiyor. Kendisi Alanya Kaymakamı iken, Alanyalılar için de büyük değer taşıyan Alanya Lisesinin isminin değişmesi gündeme geliyor. Ancak Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü, kendisine Alanya lisesinin Alanya’nın simgelerinden olduğunu ve bu adın değiştirilmemesi gerektiğini söylüyor.

Eğitimde yapılan reformlar gereği okul isimlerinde değişikliğine gidildiği için Kaymakam Tanrıseven, durumu Bakanlıkla görüşüyor ve neticesinde Alanya Lisesi ismi değişmiyor. Sayın Tanrıseven, aynı durumun Batman Lisesi için de geçerli olabileceğini ifade ediyor. İlgili yetkililerden beklentimiz bu okulun isminin yaşatılmasıdır. Zira sadece bir okulun değil bir şehrin tarihinin en önemli parçalarından birinin isminin yaşatılmasını istiyoruz.

***

Sosyal medyada bizden önce epey yer edinmiş bir mevzu…

Batmanlılar çeşitli sosyal paylaşım sitelerinden Batman Lisesi için çağrıda bulunuyor.

Biz de aynı kanaatteyiz.

“Batman Lisesi” ismi de yaşatılsın. 

Bunun için Milli Eğitim yetkilileri başta olmak üzere Sayın Valimizden bu konuda hassasiyet bekliyor ve Batman lisesinin ismini tekrardan verilmesini arzuluyoruz.

Dostça kalınız...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?