BATMAN TRAFİK SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

BATMAN TRAFİK SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
27-05-2021

Sevgili dostlar...

Bugün, Batman trafiğine beraber bir çözüm bulalım istedim, bütün sürücüler yayalar ve hatta Engelliler Batman’ın yoğun trafiğiden muzdarip durumda.

Bende bugünkü yazımda trafiği ele alıp enine boyuna konuşalım istedim.

Trafik konusunda 10 kusurlu hareketin 4 'nü sürücüler, 3' ünü yayalar, 3'ünü de belediyeye yüklemek gerekir.

Trafik adabını bütün sürücüler bilir. Uyulması gereken trafik kuralları var. Bu kuralları bilmezlerse sürücü ehliyeti almazlar. Demek ki, bütün araç sürücüleri trafik adabını, kurallarını biliyor (!)

Bir sürücünün yaya olduğunu düşünürsek işler daha da netlik kazanıyor diyebilirim.

Demek ki trafik eğitimimiz tam.

Kısıtlama döneminde şöyle bir turlamaya çıkınca cadde ve sokakların yeterince geniş olduğunu ve trafiğin akışına uygun görüyorum. Trafik ışık levhaları oldukça net, görebiliyorsunuz.

Ana antrelerde engelli rampaları ve görme engelli yol çizgisi de mevcut ve kaldırımlarda yenileme çalışmaları hızla devam ediyor.

Peki trafik eğitimimiz var, yollar uygun, trafik işaretleri var, ama Batman'da bir trafik çilesi var.

Demek ki içimizde trafik adabına uymayanlar var!

Sakın Batman’da otopark yeri yok demeyin. İki otopark işletme sahibi tanıyorum ikisi de iş yok diye oto parkı kapatmak zorunda kaldı. Birini zaten biliyorsunuz, Yaşam Hastanesi'nin tam karşısı hala kapalı duruyor.

Batman’da bilindiği üzere nüfus baz alındığında kişi başına  ülkemizin en çok araç olan şehri, hatta yarışmada bile soru olmuştu.

Araç sayımız çok ama çok fazla.

Bu da hali ile Batman trafiği için bir sorun teşkil ediyor.

Diyeceksiniz ki  "İstanbulada da çok araba var" Bu doğru ama orada kurallar ve cezalar var bir de trafik adabı işliyor.

Batman'daki  arabaların çoğu sedan ve lüx araç büyük olunca, park etmekte sorun oluyor hali ile yürümeyi toplu araç kullanmayı veya diğer araçları bisiklet veya motosiklet tercih etmiyoruz tabiri caiz ise künefe aracınıza gidiyoruz diyebilirim. Batman'ın şehir yüz ölçümü çok da geniş değil aslında bir çok yer yürüne mesafesi de diyebilirim. Yani Gültepe'den Atatürk Meydanı'na 8 km, yürüyerek 35 dakika. Ben yürüdüm ölçtüm biçtim.

Fakat dedim ya her yere aracımızı götürüyoruz bu da trafiğin ağırlaşmasına ve kilitlenmesine neden oluyor. Bir de düzensiz park eden araçlar var, kaldırıma park edenler, yaya geçişini kapatanlar, engelli geçiş rampalarını kapatanlar, otobüs duraklarını işgal edenler, çift sıra park edenler bile var.

Trafikte aracını hatalı kullanan, aceleci davranan, yolun kendine has olduğunu sananlar, trafik ışıklarını hiçe sayanlar,başkasının hakını gasp edenler var Batman'da.

Demek ki trafikte sorun yine bizleriz...

Trafik adabına uymuyoruz.

Kanun kural tanımıyoruz.

Karşımızdaki sürücüye saygılı değiliz trafikte kızgın ve agresifiz...

Trafikte tek tek engel maalesef biziz!

Trafik kuralları yaya ve araçlar için çokça düşünüp denendikten sonra resmileşir,kimse kafasına göre hareket etmesin diye.

Demek ki sıkıntı ne yolda, ne parkta; sıkıntı bizde, bazı alışkanlıklarımızdan  vazgeçmeli, trafikte sinirimizi kontrol etmeliyiz.

Bazen acemi sürücüler de karşımıza çıkabilir, araç kullanmayı herkes aynı şekilde başlar ve tecrübe sahibi olur bunun yanın da engeli ve yaşlıların da trafikte olabileceğini bilmek ve bunlara sabır ve dikkat göstermeliyiz..

Muhabir arkadaşımın kaza paylaşımlarında kısıtlama günlerinde birçok kaza haberi geçmesi de enteresan.

Lütfen araçlarımız mümkün mertebe az kullanalım,olmadık yerlere park etmeyelim,trafikte sabırlı ve güvenli bir sürüş sergileyelim, trafik ışık ve uyarıların dikkat edelim.

Batman'ın kurallara uyuduğu takdirde çok büyük bir trafik sorunu yaşanacağını düşünmüyorum.

Ben değil biz ve herkes...

Hoşçakalın..

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?