BATMAN VEKİL LİSTELERİ

15-09-2015

18 Eylül Cuma günü, 1 Kasım erken veya tekrar seçim için dananın kuyruğunun kopacağı gün. Partiler geçici aday listelerini o gün mesai bitimine kadar YSK'ya teslim edecek.

Tüm partilerde aday adayları vekil listelerine girmek için yoğun kulis çalışmaları ve lobi faaliyetleri yürütüyor.

Heyecan zirvede. Binlerce aday adayı Ankara'da nabız yokluyor.

Ankara'da bu telaş sürerken biz Batman'dan gördüklerimizi, duyduklarımızı ve düşündüklerimizi siz değerli okurlarımızla paylaşalım istedik.

Malum Batman'da sadece 2 parti var. HDP ve AK Parti.

HDP'nin seçime 7 Haziran adaylarıyla veya bir iki değişiklikle gireceği kesin gibi. Asıl önemli yarış ve heyecan AK Partide yaşanıyor. Kıyasıya bir yarışın yaşandığı AK Partide dengeler hemen hemen her saat değişiyor. 7 Haziranda partiye Batmandan gösterilen teveccüh gerek 3 ay önceki seçimin sonuçları gerekse mevcut gergin ortamın etkisi ile 1 Kasım için yarı yarıya düştü. Eski Milletvekillerimiz ve önemli bürokratlarımız "bu sefer bekleyip görelim" politikasıyla başvuruda bulunmadı. 23 kişilik aday adayı listesinde bürokrasiden sadece Kerem Korkmaz var. Son aylarda Eğit-Donat ve DAEŞ ile mücadele kapsamında gündeme gelen ve Ortadoğunun hemen her tarafının geleceğini ilgilendiren politikaların adeta merkezi olan İncirlik Üssü Gümrük Müdürü olan Korkmaz da hiç beklenmeyen bir şekilde ve adeta şok bir sürprizle görevinden ayrılarak aday adaylığı başvurusu yaptı.

Korkmaz’da olmasa Devlet Memuru olarak sadece Dr. Nuri Kaya ile yetinecekti Ak Parti.

Mevcut Milletvekili Ziver Özdemir açık ara "listede dikkat çeken tek isim" demek yanlış olmayacak. Liste önceki seçimlere göre çok zayıf görünüyor. İlk bakışta liste başvuru yapanlar haricinde takviye edilecek gibi duruyor. Kulislerde bu yöndeki kanaat da çok güçlü. Ancak bence öyle olmayacak. Çünkü zayıf görünen listeye göz atarken bakış açısını değiştirdiğiniz zaman çok kaliteli 4 kişiden müteşekkil bir liste  çıkarılabileceği görecektir. O konudaki düşüncelerimizi dile getireceğiz ancak isterseniz gelin önce şu tespiti yapalım.

12 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilen AK Parti 5. Olağan Kongresinde açıklanan MKYK listesi ve ertesi gün oluşan MYK listesi 11 Eylül Cuma gününe kadar AK Parti  içinde ve dışında yapılan bütün çalışmaları birden bire çöpe attı. Cumartesi şok, Pazar kabullenme, Pazartesiden itibaren ise oluşan yeni duruma göre eylem planları geliştirilmeye başlandı.

Batman ve ülke için Hayırlısı olsun.

***

Şimdi de yeni duruma göre ne olabilir ve başarı için ne olmalı dilerseniz ona bakalım.

11 Eylül Cuma günü Batman için listede 1. ve 2. sıra adayları hemen hemen kesin gibiydi. Ne var ki isim söylemeden şunu söyleyeyim ki 12 Eylül itibariyle bu iki isim  "Siyasette 1 saatin bile çok uzun zaman olduğu" çekincesi konulmak kaydıyla tamamen denklem dışına çıktı.

Denklemde "Liste harici aday getirme" bilinmeyeni ise hala bir tarafta çok güçlü şekilde duruyor. Ancak bunun da çeşitli yan etkileri var. Mesela özellikle son bir kaç günde isimleri anılan Bakan Mehmet Şimşek ve M. Emin Ekmen'den söz edelim. Batman için adeta marka değeri olan bu iki isimle ilgili söylenebilecek çok şey var. Sayın Bakan artık MKYK'da yok, ayrıca realist ve piyasaya yön veren açıklamalarıyla gerçekleri işaret ettiği halde bazı kesimleri rahatsız ettiğinden dolayı adaylığı biraz zor görünüyor. 7 Haziran öncesinde Batman 2. sıraya konulan ancak adaylıktan bomba etkisi yaratan istifasıyla ülke gündemine gelen M. Emin Ekmen’de 11 Eylül'de hiç gündemde yok iken artık denklemin bir tarafında duruyor. Geleceğin Bakanı gözüyle bakılan Ekmen'in AK Parti çevrelerinde, Abdurrahman Kurt ile  kolkola icra edilen bir  eylem ve isyan gibi algılanan "istifası", önündeki en büyük engel gibi duruyor. Ancak kalan çok kısıtlı ve ölümcül süre içinde Ekmen bu istifasının iyi niyete dayandığını ispatlayabilirse AK Parti Batman Listesinin başında olması şaşırtıcı olmamalı. Siyasette "dün dündür, bugün bugündür" diyebilmenin önemi Ak Parti tarafından algılanamazsa Ekmen'in işi çok zor ama imkansız yoktur. Bunun haricinde Batman Listesine dışardan Başkan Obama dahi getirilirse bir anlamı ve karşılığı olmayacağı hatta 7 Haziran'ın bile mumla aranacağı çok açık. Böyle bir durumda teşkilat küser, partinin zor döneminde hedef olma pahasına bile olsa aday adaylığı başvurusu yapan  23 aday adayına büyü haksızlık yapılmış olur, Öyle veya böyle 23 aday adayı ve çevresi küstürülür. Teşkilat motive olmaz, olamaz.

***

Batman'da bir karşılığı olan Dr Aydın Gök ve onun sevenlerinin desteğini almaya yönelik hamleler Batman için akılcı ancak Gök veya çevresinden birinin listede yer alması ise karşıt cephe tarafından suiistimal edilebilir olduğundan çok doğru olmayabilir. Üstelik yaratılacak  "algı" ile hem batıda çok şey kaybettirebilir hem de Uluslararası arenada da zor duruma düşme ihtimali var. Batman eski Belediye başkanı Merhum Salih Gök'ün oğlu olan Dr. Gök'ün desteğini almanın başka yolları da var ve bu yollar denenebilir.

***

Aday Adayı listesine dönecek olursak ve mevcut dengeler çerçevesinde tekrar okuyacak olursak yeni yüzler ve de yıpranmamış isimler olarak, üstelik "ben olmazsam şu da olmasın" kısır döngüsüyle muhatap olmayacak isimler yok değil.

Mesela Dr. Kaya, Mesela Gümrük Müdürü Korkmaz, Mesela eski il Başkanı Muzaffer Bağ, Mesela Avukat Adile Gürbüz,

Saydığım isimler ve bu isimlere eklenebilecek başka isimler mevcut şartlarda sadece liste için gerçekten değerlendirilebilecek bir nebze de olsun Batman'a hizmet edebilecek ve Batmanımızı taşıyabilecek isimler.

***

Ben ayrı bir paragrafı  Kerem Korkmaz için açmak isterim.

Çok da yakından tanıdığım Korkmaz bürokrasiden gelen tek isim. Batman'ın üçüncü yerel günlük gazetesi olan Batman İleri Gazetesini kuran ve yöneten isim. 2003 yılından bu yana Gümrük ve Ticaret Bakanlığında çalıştı. Son olarakta Ortadoğunun adeta geleceğinin şekillendiği yerlerden biri olan Adana İncirlik Üssünün Gümrük Müdürü olarak çalıştı. Bakanlığın güvendiği ve kritik yerlerde görev verdiği bir bürokrat. ABD'nin Türkiye’de bulunan birimleri ve diplomatik temsilcilikleri ile iyi ilişkileri var. Adeta ana dili gibi İngilizce ve kendisini ifade edebilecek kadar Arapça bildiğini biliyorum. Üstelik Batmanın tanınan sevilen imamlarından olan Site Camii eski imamı Rıfat Korkmaz'ın oğlu. Sürekli kendisini yenileyen geliştiren değiştiren bir kişiliği var. Halen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi. Memur olması hasebiyle Ak Parti Teşkilatından ve Batman'dan uzak gibi görünse de Batman'ı yakından takip ettiğini uzun yıllar gazetemizin il dışındaki abonesi olması hasebiyle yakından biliyorum. Şans verilirse yeni bir Şimşek veya Ekmen olmasının önünde hiç bir engel yok.

***

Tabi diğer aday adaylarına da haksızlık yapmayalım; elbette en az Korkmaz kadar değerli ve birikimli adaylar var. Ancak malumunuz yerimiz dar, her adaya birer paragraf ayıracak imkanımız olmadığını da herkes takdir eder. Herkesin gönlünde ve kafasında da mutlaka bir liste yatıyor; Senin gönlünde ve kafanda yatan liste ise nasıl diye soracak olursanız cevap vermekten kaçınmam:

Batman için en hayırlı liste yatıyor kalbimde ve kafamda.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?