BATMAN YEMEKLERİ

BATMAN YEMEKLERİ
15-06-2021

Sevgili dostlar;

Bir gün bir yerde size bir mikrofon uzatılır ve Batman'ın en meşhur yemeği ne diye sorulabilir. Tabii bu soruya bir cevabınız mutlaka vardır. Önce aklımıza annemizin en çok bize sevdirdiği yemek gelir ama Batman mutfağı hakikaten çeşitliliği ile ülkemizin sayılı lezzetlerinden bir şehri diyebilirim. 

Batman deyince aklımıza ilk başta söz edeceğimiz yemek geleneksel goşt ü savar gelir. Zira Batman et yemekleriyle öne çıkan mutfağıyla ünlüdür özellikle Batman özgü olan son yılların unutulmaz yemeği ve kebabı vali kebabı hala ilk sıradaki yerini koruyor.

Batman halkı, eti seven kesilen hayvanın her kısmını değerlendire bilen Batman aşçıları ve kadınları  bu konuda rakip tanımıyorlar. Bağırsak dolması denilen bumbarda bunlardan bir tanesidir. Kelle paça Batman'ın olmazsa olmazlarındandır. Yıllardan beri et döneri Batman'ın eşsiz benzersiz lezzetlerinden bir tanesi olmaya devam ediyor. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan kemikli kuş başıyı da unutmamak gerekir.

Batman'ın her köşesinde her mutfağında çeşitli yemekler pişmekte yemek kokuları ortalığı sarmakta. 

Batman aşçıları yemeklerinde baharata özel bir yer verir. Özellikle acıyı seven baharatı yemeklerde bolca kullanan Batmanlılar olmazsa olmazlardan olan kuyruk yağını da yemeklerde oldukça kullanmakta.

Batman mutfağı, zenginliği ile her zaman herkesin göz zevkine ve damak zevkine karşılık vermiş ve Batman yemekleri denince herkesin takdirini almış durumdadır. Batman yemek kültürünü bir çok ilde sergilemeyi başaran Batman aşçılar, Batmanlı kadınlarımız aileleriniz özellikle yemek konusunda Batman'ın birçok ilden çeşit ve lezzet olarak önde olduğunu kanıtlamış ve 7'den 70'e herkesin takdirini toplamıştır. 

Batman'da özellikle Kırsal kesimde ve evlerde pişirilen birçok özel organik yemekler mevcut. Bu yemekler anneden kızına babadan oğula geçer. Özellikle Anadolu'da kırsal kesimlerden dağlardan toplanan çeşitli otlarla yapılan yemekler hala gündemdeki Mutfaktaki yerini ve lezzetini koruyor. Mevsimsel olan ve birkaç ay içerisinde çıkıp biten bu yeşilikler Batman mutfağının lezzetli olmaya mevsimi gelince sofralarda yerini almaya devam etmektedir.

Yazımın başında da Batman'da özleşen bir lezzet olan bulgur pilavı üstü kaburga etinden söz etmiştim. Bu yemek Batman'a özgü bir yemektir. Özellikle geçmiş yıllarda neredeyse haftanın 3-4 günü bu yemek çeşidi her evde pişer ve konuklara servis edilirdi. Servis edilme şekli de bulgur bir sofrada ortaya konur üstüne de kaburga etleri diziler ve böylece sofranın etrafındakiler afiyetle hem bulgurun hem de etin keyfini çıkardı.

Batman'ın bir başka lezzetli olan şabut balığı yani kedi balığı Batmanlıların sevdiği eşsiz bir lezzet bu balık Batman Çayı'nda bulunmakta taze taze avlanan bu balık evlere getirilmeden önce balıkçıda temizlenir dilimlenir Eve geldiğinde una batırılarak yağlı pişirilir. 

Son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle birçok lezete artık ulaşamayan Batmanlılar, son yıllarda hazır tavuka  yönelmiş durumda. Pek bir lezzeti olmayan besi tavukları maalesef fiyatları kırmızı ete oranda ucuz olması ve işlenmesi kolay olması ev hanımlarınca tercih edilmekte. Bu nedenle evlerimizde bir hassa etli yemekler nadiren işlemekte ve Batman yemek çeşitliliği hızla kaybolmaktadır imkanı olanlar tabii ki de kırmızı et  yemeklerini geleneklerimizi yürütmekte. Özellikle lokantalarımız bu güzelim yemeklerin birçoğunu hala müşterilerine sunmakta yani gönül isterdi ki her evde etli yemekler pişmeye devam etsin ama gelin görün ki birçok evde artık tencerenin kaynaması bile bir başarı ev ekonomisi için.

Eskiden babalarımız kavurmasını yapar, bahar aylarında kuzunun en az yarım gövdesini alır buzdolabına koyar ve her akşam neredeyse her evden et ve {tırşık} kokuları burnumuzun direğini kırardı. Evden eve dolaşan etli dolu tabaklar komşum açken sen tok yatamazsın diyen Allah'a ses veren komşular kimseyi aç susuz yatırmaz mutlak herkesin mahallede karnı doyar öyle yatardı. Şimdilerde karşı karşıya olan komşular bırakın birbirlerine yemek götürmeyi tanışmıyorlar bile bazen diyorum ki dünya bizi ne hale götürdü.

Ey dostlar daha Batman'da sayamadığım birçok lezzet var bunları saymıyorum. Zira bu yazımı zengini de okuyor fakiri de okuyor. Kimsenin ağzını sulandırmak istemem kimsenin ahını da almak istemem. Bu yüzden birkaç örneklemeye birkaç yemek tarifi vererek yazıma geçiştirmek zorunda kaldım. Ben şunu demek istiyorum; Batman'ın mutfağı çok zengin çok tecrübeli aşçılarımız var çok zengin çeşitli yemeğimiz var bunlara sahip çıkmalıyız. Özellikle fuarlarda tanıtmalıyız.

Ben birçok yerde dolaştım, birçok ortamda yemekte bulundum. Ama Batman yemekleri lezzetli hiçbir memlekette bulamadım. Batman yemeklerini öne çıkaralım tanıtalım tanıştıralım  bu lezzetleri gençlerimize öğretelim tanıştıralım ki namımız yürüsün.

Bugün sizlerle Batman yemeklerini konuştuk ucundan köşesinden hafifçe dokunduk. Hoşçakalın

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?