BATMAN'A KORONA HASTANESİ GELİYOR

06-08-2020

Merhaba değerli okurlarım, sizlerle bu hafta Batman Sağlık İl Müdürlüğünün önlemlerini, yaptıklarını ve yapamadıklarını kaleme alacağız. 
Öncelikle şunu belirtmek isterim; Sağlık İl Müdürü  Doktor  Hakan Pamukçu gerçekten bu zor süreçte oldukça çaba gösteren iyi niyetli ve nezaketli bir yönetici. Ancak gerek hastanelerin özellikle son zamanlarda kapasitelerinin yetersiz kalması gerekse halkın olayı hafife alması sağlık yönetiminin ve sağlık çalışanlarının güçlü çabasını yetersiz kıldı ve durumu buralara kadar getirdi. Şehrimiz de bu süreçte maalesef sınıfta kaldı. Nasıl ki Dünya Savaşı’nda Almanya yenilince biz de yenik sayıldık. Burada da toplum önemsemediği için sağlık yönetiminin çabası da sonuçsuz kalıyor.
Ayrıca yapımı yeni tamamlanan Tilmerç Sağlıklı Hayat Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezi, Bölge Devlet Hastanesi ek binası olarak covid hastalarına hizmet edecek şekilde faaliyete geçecek. Hastane 100 yataklı. İlk bakışta iyi bir sayı olarak görülüyor peki yeterli mi? Bence iyi niyetli bir önlem ama maalesef yeterli değil. Çünkü hastalık o kadar çoğaldı ki bazı apartman sitelerinde bile 30-40 covid hastası var. Hasta olduğunda hastanelere başvuranlar gibi hasta olup da kimseye söylemeyenler var. Bunlar tabi kayıt altına alınamıyor. En büyük sorunlardan birini de bana bir şey olmaz diyen kitle oluşturuyor. Bildiğiniz elden ayaktan düşmediği sürece kimseye ben korona virüse yakalandım demeyen bir kitle var. Sanki çok gizli bir şeymiş gibi ya da Allah göstermesin kanser hastası gibi. Hadi oldu diyelim neden çekiniyorsun söylemek ve çevrene bu durumu belirtmek daha iyi ve etik değil mi? En azından insanlar senden kapmamak adına önlemlerini arttırır. Veya senin sağlığın için bir şeyler yaparlar. İşte her zamanki toplumsal sistem bu. Hastalığı ayıp gibi görmek kendine yakıştırmamak yaptığımız belki de en yanlış durumlardan biri. Zaten ağzınızın tadı yoksa yemeklerden, sudan tat almıyor iseniz, halsiz iseniz şüphelenebilirsiniz. Derhal korunarak kimseye zarar vermeyecek şekilde sağlık kuruluşuna başvurunuz. Daha sonrasında ise hastanelerin yetersizliği ve sistem ile ilgili, benim önerilerim şudur ki:
SAHRA HASTANESİ: Neden mi? Çünkü şehrimiz artık resmi olmasa da fiili olarak büyükşehir kategorisinde. En son büyük şehir yasası çıkınca 500 bin nüfustan büyük her şehir büyük şehir oldu yani. Her ne kadar adı konulmasa bile 700 binden fazla bir nüfusu var Batman'ın. Büyük şehir olmayan en büyük şehir BATMAN. Ve şehrimize üstü kapalı her zaman işimize yarayacak çok yönlü şekilde bir fuar alanı lazım. Şu an olmuş olsaydı onu sahra hastanesine çevirir büyük bir yatak kapasitesiyle halkın hizmetine sunardık. İstanbul'da 45 günde tamamlandı bile. Son zamanlarda güzel ve ilgi çekici fuarlar da yapmaya başlamıştık oysaki. Tam da büyük ve üstü kapalı şekilde bir fuar alanın yapılma zamanıydı ama maalesef pandemi oldu onu da ertelemek zorunda kaldık. 
BİR ELEŞTİRİM VAR: Sağlık çalışanlarımız, doktorlarımız sağ olsunlar iyi niyetli bir şekilde çalışıyorlar ancak test çok uzun sürüyor. Çevreden gördüğüm, duyduğum bazı hastalar 2 gün civarında ve bu süreçte eve gönderiliyor. Hem hastanede yer olmadığı için hem de ağır hasta olmadığı için bu yönde karar alınıyor ancak bu çok büyük sorunlar doğuruyor. Çünkü adam evinde nükleer santralden farksız her yeri elliyor, lavaboya banyoya gidiyor kapı kollarını elliyor, evde covid olmayan aile bireyi varsa onu hasta ediyor. Sonuçta hayatını idame ettirmek zorunda. Dışarıya çıkıyor, asansöre biniyor, orayı burayı elliyor. Ne kadar da dikkat etse birilerine bulaştırma ihtimali çok yüksek. Kısacası doktorlar evlere hemen hemen bir Çernobil faciası gönderiyorlar git evde dağıt der gibi. Ancak bu vakalar bir yere toplansa en azından orada başlığı biter temiz şekilde eve yollanır. Orada ona göre giyim olur sağlıkçılar bu yönde kıyafet kullanır korunması kolay olur. O yüzden sahra hastanesi Batman'a şart. Yeni açılan pandemi için kullanılacak hastane iyi niyetlice ancak yeterli değil. Keşke yeni kadın doğum hastanesi de yetişse pandemi için kullanılsa ve tüm hastalar belirli yerlere toplansa içimizde gezmese en azından toplumdan ayrılırlar. Şu an içimizde yaşıyorlar aileden biri hasta olunca diğerleri büyük risk altında bazı ailelerde de tüm aile aynı anda covid hastası. Eee o zaman yemeği kim yapacak? Ekmeği kim alacak?  Pazara kim gidecek? Temel ihtiyaçlar olunca kim markete çıkıp alacak? Aile bireyinin de dışarıya ihtiyaçlar için çıkacak aile bireyinin buna gücü varsa tabii.
Değerli okurlarım üzülerek söylüyorum çember her geçen gün daralıyor. Her ne kadar önlem alıyorsak alalım çoğumuz covid geçireceğiz. Biliyorum sizler de temizliğe önem veriyorsunuz. Paraları yıkayan, madeni paraları kaynaktan var çevremde. Birçok insan var ama virüs öyle bir illet ki gözle görünmüyor. Her yerde olabilir ağız burun kapatıyoruz ancak havadan gözlere bile gelebilir yürürken önümüzdeki insan öksürür ise gözlere denk gelirse aynı tükürük gibi gözyaşı da kana karışıyor aynı hesap yani. Ağız burun korumak da bir yere kadar. Bu süreç hafifleyene kadar Bir süre toplumsal alanlara girmemeye önem gösterelim.
Veee... Lütfen, lütfen, lütfen kişisel temizliğe, maske kullanımına dikkat edelim. Biliyorum çok zor bir süreç maske takmak. Alışmak, nefes verirken ürettiğimiz karbondioksiti solumak zorunda kalmak. Hepsi sabır gerektiriyor. Ama yapmak zorundayız. İnşallah bu günleri de atlatacağız. Allah yar ve yardımcımız olsun. 
Bana ulaşabileceğiniz, soru, sorun ve yorumlarınızı iletebileceğiniz resmi Instagram adresim (fatiherdoganresmi)’dir. Haftaya tekrar görüşmek dileğiyle. Sağlıcakla kalın…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?