BATMAN'DAN UZAYA GİDİLECEK

22-10-2020

Merhaba değerli okurlarım, bu hafta sizlerle Batman'ın büyük değerlerinden biri ve ülkenin en büyük astronomlarından olan aynı zamanda Mezopotamya Astronomi Derneğini kuran ve yöneten Sayın Mahmut Tekeş Hoca’mız ile yaptığım canlı yayını bayağı izleyicimiz izledi. 

Halka açık olarak gerçekleştirilen bu yayının tekrarını YouTube’dan izleyebilirsiniz. Bu yayının bir de sizlerle yazarak detaylarını paylaşacağım. 
Hocamızla tanışmamız Batman Belediyesinin düzenlediği Uçak Tasarımı Kursu’nda oldu. Kendisi Türk Hava Kurumunun model uçak eğitmeni aynı zamanda. Güzel bir eğitim süreci geçirdik. Benim de havacılığa ilgim ve aşkım diyelim. Çünkü inanılmaz seviyorum havacılığı, uçakları, teknolojiyi. Bu ilgim 5-6 yaşından beri sürüyor sanırım.

O zamanlar amcam beni bisiklet ile hava alanının pistinin tam altına götürürdü. O zamanlarda orada hiç yapı yoktu hatırladığım kadarıyla. Gelincik çiçeği vardı, düşünün her yer kıpkırmızı gelincik çiçeği. Aralarında ellerimizi sonuna kadar açıp uçağın karşımıza çıkmasını bekliyorduk. Uçak karşıya gelince yavaş yavaş yaklaşmasının heyecanı ile 15-20 metre üzerimizden güçlü motor sesiyle geçiyordu. İnanılmaz bir keyifti. Bunu yıllarca hemen hemen her gün yaptık. Hatta 20’li yaşlarda bile canım sıkıldıkça en yakın arkadaşım olan yine kendim ile birlikte bisiklet ile  gider dertleşir, o duyguları tekrar yaşardım. Son zamanlarda gidemiyorum ancak keşke fırsatım olsa da o duyguları tekrar yaşasam. Bu tutkum beni uçak tasarımı eğitimine başlamam ve bu eğitim de Mahmut Hoca’m ile tanışmam ile sonuçlandırmıştı. 

Oradan da başka bir tutkum uzaya doğru yol almıştım. Hemde ortak kümede buluştuğumuz biriydi Mahmut Hocam. Eskiden hatırlar mısınız bilmiyorum bu soğuk ruhsuz apartman düzeni olmadan önce müstakil evlerimizin damında uyurduk. Gece çıkar, orada soğuk karpuzlar yer, oyunlar oynardık. Uyku saatimiz de gelince tahtlar vardı o zaman oraya uzanır uyuyana kadar yıldızları, gezegenleri, uzayı izlerdik, yıldız kayınca dilek tutardık. Çocukluk işte. Şimdi farkında mısınız? O kadar teknolojinin içine düştük ki kafamızı telefonlardan başımızı kaldırıp doğayı çevreyi uzayı bile göremez olduk. En son ne zaman uzayı ve yıldız takımını izlediniz diye sorabilirsiniz kendinize. Mahmut Hoca’mız işi gereği de şanslı biri çünkü sıkça onları hemde profesyonel aletler ile izliyor.

Sohbetimizde Mars gezegenini sordum gerçekten oraya gidebilir miyiz diye. Kendisi cevap olarak sadece Mars'a gitmenin 6 ay sürdüğünü söyledi düşünebiliyor musunuz. 6 ay 1 kapsülde, 1 odada vakit geçirmek! İnsan eşine bile 6 ay boyunca küçük bir odada dayanamaz iken astronotlar bunu yapıyor. Ancak bunun öncesinde aylarca testlerden geçmeleri gerekiyor. Birde Ay’a gitmek de 1 hafta sürüyormuş. Hemen hemen her gün gördüğümüz Ay bile 1 hafta uzaklıkta çünkü direkt gidilmiyor oraya.Dünya’nın etrafında bir süre dönüp, ivme alıp, hızlanıp öyle gidiliyormuş.Hayret içinde dinledik.

Tabi Astronom bulmuşken bırakır mıyız? Hemen bir soru daha sordum. Peki Mars neden kızıl? Hemen şu cevabı verdi: Çünkü Mars yüzeyinde demir oksitlenmesi varmış. Yani Türkçesi, paslı bildiğiniz. Çok ilginç bilgilerdi bunlar. Mars yılı da dünyadan 2 kat fazlaymış. 1 Mars yılı (687 gün). Güneş’in etrafında dönüş süresi ve Mars'a araç göndermek istersek 2 yılda bir en yakın oluyor o zaman göndermemiz gerektiğini de ekledi. Ayrıca Mars’ta oksijen üretimi için de projeler varmış, öncelikle ağaçlar seralarda büyütülecek gerekli oksijen üretimi başlayınca milyonlarca sera açılıp birden oksijen Mars'a salınıp atmosfer oluşması sağlanacak. 
Bunları belki göremeyeceğiz ancak insanlık elbet Mars'a ayak basacak bundan emin olabilirsiniz.

Bu zamanla teknoloji de ilerledikçe belki birkaç güne kadar inecek ve dünyanın her yerinden insan Mars topraklarına elbette ayak basacak. 
Yani Batman topraklarına ayak basmış birileri biz görmesek de elbet bir gün Mars topraklarına da ayak basacaktır.

Yayınlarımıza gelişimkusagi1 ve fatiherdoganresmi ınstagramhesaplarından ulaşabilirsiniz. 

Haftaya tekrar görüşünceye dek sağlıkla, mutlulukla, huzurla kalın. 
Başarılarınız daim, gözünüz ise hep yükseklerde olsun. 
Allah'a emanet olun.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?