BATMANLILIK BİLİNCİNDE BİR BÜROKRAT

27-12-2015

Bu hafta Cumartesi Buluşmalarında konuğumuz Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan’dı.

35 yılı aşkın bir süre Batmandan uzak kalmış ama hiçbir zaman Batman’dan vazgeçmemiş bir isim. Yaptığımız sohbette ülke gündemine ilişkin sorular sormamıza rağmen o, sözü her defasında ‘Batman’a nasıl hizmetler yapılabilire’ getiriyor ve Batman için elini taşın altına sokmaktan hiçbir şekilde çekinmediğini ifade ediyor.

Ankara’da Batmanlıları bir araya getiren bir platformun kurulmasına öncülük ediyor ve bu platformda Batman için ne tür hizmetler yapılabileceği üzerinde çalışıyor. Oluşturulan platform isteneni verememiş olsa da İbrahim Halil Kırşan, sonraki dönemlerde şahsi olarak ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’le koordine bir şekilde Batman’a hizmet etme çabasını güttüğünü aktarıyor.

Kendisinin fikri olan Batmanlılar Platformuna değinmekte fayda görüyorum. Kendisi öncülüğünde kurulan dernek sayesinde bir Batmanlılar Platformu oluşturuluyor. Belki o dönem için yeterli düzeyde bir yarar elde edilememiş olabilir ama diğer şehirlerin çoğunda olduğu gibi Batmanlıların da bir lobiye ihtiyacı olduğu su götürmez bir gerçektir. “Batman’ın sahibi yok” söylemlerinin de aslında ifade etmek istediği gerçek budur.

Ankara’da yılın belli vakitleri veyahut yılda bir defa da olsa Batmanlı siyasetçi, bürokrat, işadamı ve aydınların buluşacağı bir lokasyona gidilebilir ve yapılacak buluşmalarda Batman’dan da katılımlar sağlanarak bir platform oluşturulabilir. Bu sayede Batman problemlerinin tartışıldığı bir merci oluşturulmakla kalınmayacak, aynı zamanda Sayın İbrahim Halil Kırşan’ın tabiriyle “Batmanlılık bilincinin” oluşmasına da zemin hazırlanmış olacak.

Yapılan sohbet çerçevesinde işin açıkçası İbrahim Halil Kırşan’ın Batmanlı çoğu kişiye nazaran Batmanla daha yakından ilgilendiğini ve şehrin gelmiş olduğu nokta ve bundan sonraki gelişim süreçlerine de daha bilimsel baktığını gözlemledik. Demir yollarının taşınmasının trafiğin akışını da rahatlatabileceğini ifade eden Kırşan, şehrin etrafını kuşatacak kapsamlı bir çevre yolunun da gerekliliğini aktardı. İluh deresinin ıslahı olayının basit bir olay gibi görülmemesi gerektiğini, bunun Batman’a yeni bir vizyon kazandıracağını ifade etti. Üniversitenin bir şehir için ‘bacasız sanayi’ görevi gördüğüne de değinen Kırşan, Batman’ın daha büyük bir eğitim potansiyeline sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Kendisinin ifadelerine katılmamak mümkün değil; ancak kendisinin de ifade ettiği gibi Batman’ın ortak menfaatleri doğrusunda basının ortak bir güç oluşturması ve büyük projeleri her zaman gündemde tutması gerekmektedir.

Sayın Kırşan’ın dikkat çektiği bir diğer hususu da arz etmekte fayda var. Batman, turizm noktasında daha iyi noktalarda olması gerekirken beklenen hamleyi bir türlü gerçekleştiremedi. Eğer siz turizmi bir gelir kaynağına dönüştürmek istiyorsanız, konaklamasından rehberliğine, seyahatine kadar her şeyi bir plan dâhilinde yapmalısınız. Ancak, kendisinin de belirttiği gibi bunu Mardin’e Diyarbakır’a gelen turistleri ilimiz sınırları içindeki tarihi ve kültürel alanlara getiren, o illerin turizm şirketleri yapıyor. “Batman’a 5 yıldızlı en az 3 otel şart!” dedi Kırşan. Bu konuda haklı olduğu da açıktır. Batmanlılar turizmi bir bacasız sanayiye dönüştürmek istiyorsa öncelikle konaklama noktasında gerekli tesisleşmeye gitmeli ve turizm sektörünün gerekliliklerini profesyonelce yapmalıdır.

Sohbete tekrar dönecek olursak, yapılan sohbette sanırım tüm katılımcılar şu kanıya varmıştır; karşımızda bir bürokrattan öte bir bilim insanıyla sohbet ettik. Gerçekten herkes Batman’ın problemlerini görüyor olabilir veya bunu dillendiriyor olabilir. Bu problemlerin çözümlenmesi için de çok istekli olunabilir. Ancak İbrahim Halil Kırşan, sadece problemlerin tespitiyle yetinmiyor belki de mühendislikten gelen analitik çözümleme yeteneğiyle bu problemlerin nasıl çözüme kavuşacağının da yollarını keşfediyor.

Batman büyük beyinlerin yetiştiği bir kent! Bu insanların Batman’a hizmet etmeleri gerekiyor ve hizmet edebilecekleri bir zemin oluşturulmalıdır. Şartlar oluşturulduğunda bu insanların memleketlerine ne denli büyük faydalar olacağını da hep birlikte göreceğiz.

İbrahim Halil Kırşan’a da bu güzel sohbetten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?