BAYRAM HAVASINDA BİR SEÇİM OLSUN

14-06-2018

Bir ramazan ayının daha sonuna geldik.

Bugün arife, yarın bayram.

Hayırlı, huzurlu, coşkulu bayramlar diliyorum.

Birçoğunuzun bayramların tadı mı kaldı? dediğini duyar gibiyim.

Evet, eski bayramlardaki coşku, sevinç, dostluk, muhabbet, sahiplenme yok.

Bu güzellikleri toprağa gömdük.

Özlüyor muyuz?

Evet;

Peki, eski coşkuyu yakalama adına bir çabamız var mı?

Hayır;

Bayramlar birçoğumuz için artık anlamsız, tabiri caizse fuzuli bir hal aldı. Hal ve davranışlarımız bunu teyit ediyor.

Oysaki bayramlar ziyaret, barışma, dostluk demektir. Kabirler ziyaret edilerek dua edilir, fakirlere yardım eli uzatılır, çocuklar sevindirilir.

Bayramların temelinde bunlar var.

Bugün yaşantımızın temelinde bunlardan hangisi var?

***

Aile ve toplumsal anlamda bir yozlaşma, değerlerimizden uzaklaşma sendromu yaşıyoruz. Kim ne derse desin, güzelliklerimiz uçup gidiyor ve biz baka kalıyoruz. El sallayarak uğurluyoruz.

Eskiden fakirleri, muhtaçları, yaşlıları, akrabaları hatırlar ve ziyaret ederdik. Bayrama günler öncesinde hazırlanırdık.

Şimdi ne yapıyoruz?

3 günlük bayramları tatil olarak görmeye, gezip eğlenmeye çevirdik. Bunu yapınca ne mi oldu?

Benliğimizden, insani duygularımızdan uzaklaşmaya başladık. İnsan ve vicdani duygularından arınmış boşluk içinde yüzen bir toplum haline geldik.

Biraz sevgi, ilgi, dostluk, sevinçleri paylaşmak çok mu zor geliyor. Bu bayramı eski bayramlar tadında kutlamak elimizde. Hepimiz o özlemi yaşamıyor muyuz?

Madem öyle, neden bu özleme kavuşma adına bir çaba sarf etmiyoruz?

***

Mübarek ramazan bayramında İsrail zulmüne uğrayan Filistinli kardeşlerimiz unutmayalım. Onlara dua edelim. Myanmar hükümetinin katliamlarına maruz kalan Müslüman kardeşlerimize de dua edelim.

Ama önce kendi içimizde bir olalım, kardeş olalım, aramızdaki dargınlıkları kaldıralım. Vicdan, merhamet ve muhabbet ile yoğrulalım.

***

Burada siyasi partilere de seslenmek istiyorum. 10 gün sonra seçim var. Seçimleri bir hizmet yarış olarak görebilirsiniz. Herkes projesini, yapacakları hizmetleri anlatabilir. Bu gayet doğaldır.

Ama birbirinize saygılı olun. Dost olun. Düşmanlığınız ile değil, muhabbetiniz ile örnek olun ve halk nazarında takdir kazanmaya çalışın.

Hele bu bayram döneminde düşmanca tavırların, sert söylemlerin kimseye faydası olmaz. İnsanlar yorgun, insanlar bitkin az bir umut, az bir huzur verin…

***

Sevgili okurlar, ramazan bayramının sizlere ve tüm İslam âlemine hayırlara vesile olmasını diliyorum. Umarım, bu bayram barış, dostluk ve muhabbetlere açılan kapı olur.

 

Fakirleri, kimsesizleri, çocukları, eş, dost ve akrabaları unutmayalım. Gönül alalım, onları sevindirelim.

10 gün sonra yapılacak seçimlerin de ülkemize, milletimize hayırlara vesile olmasını yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

İnşallah bu seçimi barış ve kardeşlik duyguları içinde tamamlar; kazananın, ülkemize ve milletimize refah ve mutluluk getirecek güzel hizmetlere imza atmasını diliyorum.

Güzel ve coşkulu bayramlar; sakin ve huzurlu seçimler diliyorum.

İyi bayramlar; dostça kalınız...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?