Bayram ve namazı

Bayram ve namazı
02-05-2022

Başı rahmet,  ortası mağfiret ve sonu azad olan ramazan ayının bir sonraki seneye kavuşmak ümidiyle üzülerek uğurlarken, bayramın sevinciyle bir nebze de olsa seviniyoruz.

Allah nasip ederse 2 Mayıs Pazartesi günü bayram olacak ve bizde bayram namazıyla günü doya doya kutlamaya çalışacağız.

Allah rızası için yemeyip, içmeyip, cinsi ilişkide uzak durarak nefsimizi terbiye ettiğimiz orucun inşaAllah ahirette mükâfatını fazlasıyla gördüğümüzde; "Allah'a şükürler olsun ki orucumuzu tutmuşuz" diyeceğiz.

Resulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyuruyor:

"Beş geceyi ihya edene Cennet vacip olur: Terviye gecesi (Kurban Bayramından iki gün önce Zilhicce ayının sekizinci gecesi) Arefe gecesi, Kurban Bayramı gecesi, Ramazan Bayramı gecesi ve Şaban ayının on-beşinci (Berat gecesi) gecesidir." (et-Tergîb ve't-Terhîb)

Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Medine'ye geldiğinde Medinelilerin iki (bayram) günleri vardı. O günlerde oynayıp eğlenirlerdi. "Bu iki gün(ün mana ve mahiyeti) nedir?" diye sordu.

"Biz cahiliye devrinde bu günlerde eğlenirdik!" dediler. Aleyhissalatu vesselam:

"Allah, bu iki bayramınızı onlardan daha hayırlı diğer iki günle değiştirdi: Kurban bayramı, Fıtır bayramı" buyurdu..."Ebu Davud, Nesai)

Bayramlar, Allah'ın lutfüyla ihya edilen, neşe ve sevinç günleridir. Bu günlerde günahlar dışında yapılan her şey sevap olarak amel defterimize yazılır.

Bayramlar; ayni inanca sahip ve kardeş olduğumuz insanlarla kucaklama, kırgınlıkların, küslüklerin, tefrikanın, ayrılık ve gayrılığın son bulması günler olarak kabul edilir.

Maalesef Ülkemiz ve Müslümanların yoğun yaşadığı bölgelerde siyasetin oluşturduğu tarafgirlik bizleri korkutmakta, barış ve kardeşlikten söz etme ümitsizliği vermektedir.

Allah'ı bir, Kıblesi bir, Peygamberi bir, Kitabı bir, Devleti bir, bayrağı bir, inancı bir, namazı, haccı, orucu, kıblesi... yüzlerce biri olan Müslümanlar, diğer din ve gayrı Müslimlere gösterdiği tolerans ve muhabbeti kendi dindaşına göstermemektedir.

İnşaAllah bayramlar bu yanlışları görme ve hatalardan dönülmeye vesile olur.

Bizler bu bayramda farklılıkları, ayrılık-gayrılık vesilesi değil; Allah'ın bir lütfü olarak görmeliyiz.

Din kardeşimizin gönlünü almak, mağdur ve mazlumlara maddi ve manevi destek vermek, siyasi fikrimizi bir kenara bırakmak, kucaklama ve muhabbet göstermeliyiz.

4 Haziran Bayram Namazi;

Bayram namazı (Şaffi mez); Erkek, kadın, hür ve köle her Müslüman üzerine sünnetül müekedir.

Münferiden(kendi başına) kılınsa da cemaatle kılınması daha efdeldır.

Ramazan bayramında Namazdan önce bir şey yemek sünnettir.

Teşrik tekbirleri arefe günü akşam namazından başlayıp bayram namazı kılınana kadar söylemek sünnettir.

Kaza namazı olanlar da bayram namazını kılsın.

Bayram namazı Kılınışı:

Cemaatle kılınacaksa niyet getirilir; "Niyet ettim Ramazan bayramı namazını kılmak için uydum hazır imama."

Tekbir getirilip eller bağlandıktan sonra "vecehtü" okunur ondan sonra yedi tekbir getirilir, her iki tekbir arası orta uzunlukta bir ayet kadar beklenir ve: سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُلِلّهِ وَلآ اِلَهَ اِللّه وَاللَّهُ اَكْبَرُ (Sübhanellahi vel hemdulillahi ve la ilahe illellahu ve llahul ekber)

Fatiha ve zammı sure okunur, birinci rekaat tamamlanır.

İkinci rekata başlamadan önce bu defa beş tekbir alınır ve her tekbir arası yukarıda yazılan dua okunur.

İkinci rekaat bitirip selam verdikten sonra imam minbere çıkar iki hutbe okur, birincide dokuz tekbir getirilir ve hutbe okur (fıtır sadakası ile ilgili hutbe okuması daha uygundur) oturur ve ikinci hutbe için kalktığında yedi tekbir getirir ondan sonra ikinci hutbeyi okur.

Hutbe bittikten sonra namaz biter. İstenirse camidekiler birbirleri ile bayramlaşılır ve dağılır.

 

Hanefi mezhebi;

Bayram namazı, Erkek, akıllı, baliğ, hür, sıhhatlı ve mukim olan herkese vaciptir

Kılınışı;

Kamet getirilmez yerine "Esselatü camiatün" diye seslenir. Niyet edilerek "Allah rızası için bayram namazını kılmak için uydum hazır imama" niyetiyle tekbir getirilir ve eller bağlandıktan sonra "Sübhaneke" okunur sonra üç defa tekbir getirilir ve her tekbir arası "Süphanellehi vel hemdulillahi ve ilahe ilellahu ve llahu ekber" sonra normal namazlardaki gibi fatiha ve zamussure okunur birinci rekaat tamamlanır ikinci rekatta fatihadan önce yine üç defa tekbir alınır.

Hanehi mezhebine mensup birisinin Şafii mezhebine mensup bir imamın arkasında namaz kılması ve ya tersi bir durum da hiç bir sıkıntı yoktur.

DUA VE SELAMLARLA BAYRAMINIZI KUTLARIM

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?