Belediye Başkan Adayım

Belediye Başkan Adayım
03-02-2024

31 Mart 2024’te yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin startı verildi. Her parti harıl harıl çalışmaya, belediye başkan adayları oltalarını savurmaya başladı.

Peki, örnek bir belediye başkan adayı nasıl olmalıdır? Hoşunuza gider veya gitmez ama gönlümden geçeni naçizane tarif edeyim:

*Evvela vatan, millet, dava, hizmet gibi hamasi kavramları bol kepçeden kullanmalı. Vatandaşı, kendisinin vatan aşkıyla dolup taştığına ikna etmelidir. Rant için değil, hizmet için geldiğini sıklıkla dile getirmek adayları bir adım öne geçirir. Herkese eşit mesafede olduğunu, adaletsizliğin köküne kibrit suyu dökeceğini sürekli dile getirmelidir. Kazandıktan sonra yine bildiğini okumasında beis yoktur; işe alımlarda kendisine destek verenlere kol kanat germeli ve seçim sürecinde maddi olarak taşın altına elini sokanları yağlı ihalelerle ödüllendirmeyi unutmamalıdır.

*Daha önce adımını dahi atmadığı mahallelere ve sokaklara girmeli, halkın sesine kulak vermelidir.  Kulak vermeli derken, dinliyor gibi yapmak kâfidir. Önemli olan halkın arasında arzı endam etmektir. Çünkü görünür olmak, siyasette hayati kuraldır. Bunu yaparken dertli ve çözüm bulmaya hevesli bir yüz ifadesiyle kameralara poz kesmeyi ihmal etmemelidir.

*Varsa elinde, çakarlı lüks bir araçla ve kalabalık bir konvoyla aday olduğu şehirde ve gerekirse trafiği tıkayarak turlamalıdır. Halk gücünü, kudretini ve sahip olduğu imkânları görmelidir. İnsanoğlu gücü sever,  zayıf tarafı budur. Zekâdan yana şeytanı sollayacak bir kurnazlıkla insanın zayıf noktasına hücum etmelidir başkan adayı.  Arkasındaki güç ve elindeki imkânlar, yapacaklarının teminatıdır mesajını kalın çizgilerle vatandaşın gözüne sokmalıdır.

*Sosyal medya hesaplarından her görüşten insana mavi boncuk dağıtmalıdır. Bir başkan adayı, hayatta ve ayakta kalmak için gerektiğinde siyaset simsarı bukalemunlardan da feyz alır düsturuyla hareket etmelidir.

*Asıl niyetini daima gizlemelidir. Herkesi memnun etmek mümkün olmadığı için kasaba kurnazı Kapıcı Seyit gibi nabza göre şerbet vermeli, saman altından su yürütmelidir. Altın vuruş için seçim sonrası doğru zamandır, zaferi perçinler.

*Süreç boyunca yanında tuttuğu, bilgi, tecrübe ve tavsiyelerinden faydalandığı insanları yeri geldiğinde ve tehlike sezdiğinde harcamaktan çekinmemelidir. Seçimi kazanıp başa geçtikten sonra kendisine ayak bağı olacak ve istikbaline gölge düşürecek her türlü ağırlıktan kurtulmanın devamlılık için esas olduğunu daima aklının bir köşesinde tutmalıdır.

*Aday oldukları şehirde bulunan önemli mabetleri ziyaret etmek mühimdir. Huşu içinde otururken çekilen fotoğraflar,  demeçler, birlik beraberlik mesajları… artı puandır. İnanç ayrımı gözetmeksizin herkese hizmet şiarıyla o makama aday olduğunu göstermek tesirli bir hamledir.

*Aday olduğu şehrin sorunlarını doğru tespit edip rakiplerini suçlamaktan geri durmamalıdır. Kâfi miktarda mübalağa, doğru kelimeler ve büyük yalanlarla mevzuyu dramatize ederek ikna yoluna gitmelidir.  Kesintisiz saldırı aziz okur, rakipleri nefessiz bırakır. Biliyorsunuz ki yalan bombardımanına maruz kalmış bir rakibin hareket ve görüş alanı daralır.

*Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra çözmeye söz verdiği sorunları halletmek için hemen işe koyulup seçim sürecinde zaten iyice yorulmuş olan kendisini daha da yıpratmamalıdır. Etrafında güvenli bir fanus inşa etmelidir önce. Aile efradını ihya etmeden ve hısım akrabanın başını okşayıp hayır duasını almadan mesaisini başka yere harcamamalıdır. Unutmamalı ki gemisini güvenle yüzdürmesi, kendisini çevreleyen suları her türlü tehlikeden arındırmasına bağlıdır.

*Destekçilerine işe alma sözü vermekten çekinmemelidir. Maddi vaatler, hedefe atılmış en isabetli oklardır.

*Televizyon kanallarına çıkacak ya da gazetelere demeç verecekse hoşa giden, toplumun genelini kuşatacak bir söylem tercih etmeli ve riskli konulardan kaçınmalıdır. Siyaset zemini kaygandır çünkü. İlk hatada adamı tepe taklak devirir. Başa geçene kadar küçük ama sağlam adımlarla ilerlemelidir bir başkan adayı. Her şeyin bir yeri ve zamanı olduğunu bilerek sabretmelidir. Dişini göstereceği yer, oturduğu makam koltuğudur. O gün gelinceye dek ışıltılı gülüşünü kimseden esirgememelidir.

İşte kazanmasını arzu ettiğim belediye başkan adayının profili... Ya sizin sevgili okur?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Barzan Baweri
Barzan Baweri 2 ay önce
Üfürükten tayyare..
Selam olsun ol yare..
Veysel Acar
Veysel Acar 2 ay önce
Okuduğum en ironik yazılardan biri. Kalemine sağlık. Tersi kastedilerek yazılan yazılar hep ilgimi çekmiştir.