Belediye Otobüsleri İnsan Konservesi mi?

Belediye Otobüsleri İnsan Konservesi mi?
13-01-2024

Aslında bu hafta çok daha başka bir konuda yazacakken sorunun artık kronik hale gelmesi, çözüme yönelik adım atılmaması ve ses getirecek şikâyetlerin olmamasından dolayı otobüs seferlerinin yetersizliği ve doluluğu üzerine yazmaya karar verdim.

Her gün aynı manzarayla karşılaşmaktan bıktım. Her gün aynı dolu otobüslerde yer bulabilmek için insanları itip kakmaktan ve kapılardan taşan insan seli içerisinde küçük bir çatlak bulup içeri sızmaktan usandım.

Özellikle iş çıkışı belediye otobüslerini görenler şahit olmuştur. Dev, tekerlekli insan konservelerine benziyor otobüsler.

Otobüslere binmek ayrı dert, o kalabalıkta hayatta kalmak ayrı…

Her bindiğimde neden bu kadar değersiziz diye sormaktan alamıyorum kendimi.

Çünkü kamyon kasalarında satılmaya götürülen inek ve koyunların Batman halkından daha konforlu bir şekilde seyahat ettiklerini bilmek canımı sıkıyor.

Çok fazla kurcalamak istemem, fakat 1500-1800 yılları arasında gemilerle kölelik için Amerika’ya götürülen Afrikalıların yolculuk koşullarının bile bizden daha iyi olması beni bir parça ürkütüyor!

***

Merkez ile üniversite arasındaki ulaşım sorununun çözülmesi adına hatırlarsanız 5 yeni körüklü otobüs alındı. Böylece hizmet veren otobüs sayısı 87 oldu. Günlük taşıma kapasitesi ise 52.500 kişiye çıktı. Peki, ulaşım sorunu çözüldü mü? Hayır!

Otobüsler tam kapasite çalışmalarına rağmen artık kronik hale gelen ulaşım sorunu çözülmüş değil. Merkez nüfusu 500.000’e dayanan Batman’a 87 otobüsün yetmeyeceği aşikâr. Belediye, bütçesinin el verdiği ölçüde otobüs takviyesi yapmaya çalıştı ve çalışıyor belki de. Fakat bu otobüs sayısıyla vatandaşın ulaşım ihtiyacını karşılamak zor.

Özellikle şehir merkezinin üniversite tarafına doğru genişlemesi buradaki nüfus yoğunluğunu artırmıştır. Okulların ve iş yerlerinin ekserisi şehir merkezinde bulunmaktadır. Üniversite öğrencileriyle birlikte her gün binlerce insan bu güzergâhta yolculuk yapmaktadır. Batman’daki en yoğun hat burası. Çünkü Batı Raman’dan başlayıp Kuyubaşı’nı, Yenişehir Mahallesi’ni, çevre yolunu, Tablabaşı’nı, Mobil’i, otogar ve Eğitim-Araştırma Hastanesi’ni de içine alan çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Hal böyle olunca da otobüsler yetersiz kalmaktadır.

***

Batman halkı insanca bir muameleyi hak ediyor. 

Batman gibi küçük şehirlerde ulaşım sorunu olmamalı. Batman gibi şehirlerde ulaşım sorunu devam ediyor ve halk mağdur ediliyorsa yetkililerin oturup şapkayı önlerine koymaları lazım.

***

Evet, aziz okur…

Otobüs sayıları artırılır mı? Zor!

Sefer sıklığında iyileştirme yapılır mı? Sanmıyorum.

Bir şeylerin düzeleceğine dair ümidim yok. Görünen köy kılavuz da istemez, üstüne konuşup soruna parmak basmak da...

Otobüs sayılarının ve seferlerinin yetersizliği konusunda homurdanmayı ve balık istifi yolculuk yapmayı sürdüreceğiz. İlerleyin diyecekler ilerleyeceğiz, sıkışın diyecekler sıkışacağız.

Uzaktan baktıklarında otobüsleri konserve kavanozu olarak görenler diye merak ediyorum bazen, acaba bizleri ne olarak görüyor?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?