Belediye Otobüsleri ve Hareket Saatleri

Belediye Otobüsleri ve Hareket Saatleri
30-11-2022

Eskiden Avrupa’ya gidenlere “Avrupa nasıl?” diye sorduğumuzda “Avrupalılar çok dakik. Zamanı iyi kullanıyorlar. Dakikanın hesabını yapıyorlar. Otobüsleri, trenleri tam zamanında geliyor, zamanında kalkıyor.” diye başlarlardı saymaya.

Bizlerde “Vay canına Avrupalılar ne kadar dakik adamlarmış biz de öyle mi ya…” diyerek hayıflanırdık.

Bizde ise “Biri bir söz verir, yarım saat beklersin anca gelir. Duraklara gidersin araçların kalkış saatleri belli olmaz. “Beş dakika” derler, yarım saat bir saat beklemek zorunda kalırsın. Kimsenin zamana önem verdiği yok maalesef. “ derdik.

Bu yönüyle Avrupalılara gıpta ederdik. Adamlar nasıl oluyorda birkaç dakikanın hesabını yapabiliyorlar?”diye şaşırır kalırdık.

Bizlerde onlar gibi dakik olmak istemez miyiz? Tabi ki isteriz.

En azından onları bu konuda örnek alabilirdik. Eğer taşımacılarımız dakik olabilseydiler. Zamanında ve saatinde istenen yere varabilseydiler…

Bizlerde Avrupalılar gibi En azından Toplu taşıma araçlarınavakti içinde binip zamanında hareket etmek isteriz.

Çünkü son zamanlarda bizlerde de teknik gelişmiş. Artık hangi otobüsün hangi duraktan hangi saatte kalktığını öğrenebiliyoruz. Her ilin ulaşım sistemi var. “Akıllı” dediğimiz telefonlara programı indirdik mi artık tüm illerin otobüslerinin kaçta ve nerden kalkabileceğini öğrenebiliyoruz.

Öğrenmekte ne demek “Otobüsüm nerede?” gibi modüllerle otobüsün nerede olduğunu bile öğrenebiliyoruz. Hatta ve hatta “Akıllı Durak” adı altındaki duraklarda otobüslerin kaç dakika sonra nerede olabileceğini bile öğrenebiliyoruz.

Sistem yapılmış. Teknik bir sorun yok. Alt yapı tamam. Fakat ne yazık ki bunları kullanacak kafalarda sorun var.Maalesef sistemi uygulayacak kafalar bu kadar tekniği uygulayamıyor. Bir türlü zamanında durağında olmayı öğrenemiyor veya yerine getiremiyor.

Otobüslerimizde akıllı chipler kullanılıyor. Anında her toplu Taşıma araçları hakkında her konudan haberdar olabiliyoruz. Ne güzel…

Artık teknik olarak ilerici çağdaş toplumların seviyesine ulaşmışız. Fakat uygulamada hayal kırıklığına uğruyoruz. Bu konuda asıl sorunumuz, Belediye Otobüslerinin düzensizliği…

Asıl mesele bu.

Koskoca Batman Belediyesinde şu Belediye otobüslerinin hareketleri ile ilgilenen, tertip eden düzenleyen, hesap soran bir yönetici yok mu? Ki ilimizin otobüs hareket saatlerine bir çekidüzen versin?

Bundan önce Batman Belediyesinin yapmış olduğu teknik yenilikler gerçekten bizleri sevindirmişti. Ama maalesef otobüslerin hareket saatlerinin düzensizliğibu altyapıyı iptal ediyor. Geçersiz kılıyor.

Yapılan bunca teknik çalışma, maalesef atıl kalmış durumda. Birçok otobüste navigasyon ile internet üzerinden takip edilmelerini sağlayan chipler ya işlem görmüyor ya da takılmadıkları için otobüslerin navigasyon üzerinden takip edilmesi mümkün olmuyor.

Anlaşılan o ki chipli takip projesi sekteye uğramış durumda.

Hadi cihpli takip sistemini geçelim. Aslolanotobüslerin duraklarda saatlerinin düzenli olması gerekirken sistem düzenli bir şekilde işlemiyor. Maalesef Belediye otobüslerinin hareket saatlerinde bir uyumsuzluk var. Saatinde Durakta olma gibi bir hesapları yok sanki. Bu konuda onları uyaran, takip eden, bilgilendiren de yok gibi…

On veya onbeş dakika da bir gelmesi gereken otobüsler, kimi zaman yarım saatten bile fazla kalabiliyor veya biri bir diğerinin hemen arkasından gelebiliyor.

Maalesef dakik olmak için gibi bir derdimiz yok.

Bazı zamanlar haricinde Otobüsün durağa saatinde ve zamanında geldiğine tanık olmadım desem yeridir. Dakik olalım derken otobüsün erken veya geç gelmesi nedeniyle dakik olamıyoruz.

Hele Cumartesi ve Pazar günleri…

Bu günlerde tamamen bir keyfilik hakim.

Şimdi Avrupalıları anlayabiliyoruz. Aslında onların dakikliğikendi dakikliklerinden değil çalışan sistem ve düzenin dakikliğinden ileri geliyor. Onlarda buna uyuyorlar.

Her ne kadar teknik olarak otobüslerimiz chipli,duraklarımızı akıllıve Toplu Taşıma Araçları ile ilgili bilgileri akıllı telefonlarayüklemiş olsak ta bu bilgileri kafalara yüklemedikten sonra bir anlam ifade etmiyor. Kafa yapımız ve yöneticilerimiz teknik çalışmalara uymadıktan sonra yapılan her alt yapı hep atıl kalıyor.

Halk adına soruyoruz…

“Şu Belediye otobüslerinin keşmekeşliğine, tutarsızlığına, düzensizliğine, ‘dur’ diyecek, onlara çeki düzen verecek, durak kalkış ve varış saatlerini düzene koyacak bir çalışma yapılmıyor mu? Eğer yapılıyorsa uygulanmıyor mu?Eğer uygulanıyorsa kontrol edilip denetlenmiyor mu? Eğer denetleniyorsa gereği yapılmıyor mu? Eğer gereği yapılıyorsa neden otobüslerin hareket saatlerinin bu keyfi uygulamalarına bir ‘dur’ denilmiyor?

Sayın Belediye Başkanı ve Yetkililerinden; Bir an önce Belediye otobüslerinin keşmekeşliğine son verilmesini ve bir düzene koyulmasını istiyoruz.

Bu ve benzeri meselelerde olduğu gibi sorumluların sorumluluklarını yerine getirmelerini talep etmek en doğal hakkımız olsa gerek.

Bu konuda halkımızın mağduriyetinin giderilmesini ve Belediyemizin her şeyde olduğu gibi bu konuda da çağdaş ve medeni yaşamın gerçekleşmesine katkılarını hakkıyla bekliyoruz.

Şimdi;baştasöylediğimiz Avrupalıların, aslında dakik olmadıklarını,onlarda dakik olan şeyin yönetim sistemleri olduğunu daha iyi anlıyoruz.

Dilek ve temennilerimiz sorunların giderilmesi…

Vesselam.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?