BİLETLER EL YAKIYOR!

21-05-2017

Uçak biletlerinden bahsediyorum. Batmanlılar olarak pahalı uçuyoruz. Haftalardır gündeme gelen bir konu ama halen çözüme kavuşmuş değil. 

Diyarbakır’a göre daha pahalı uçuyoruz. Diğer ifadeyle Diyarbakırlılar bize göre ucuz uçuyor. Hal böyle olunca Batmanlılar Diyarbakır’ın yolunu tutuyor.

Bu da farklı sıkıntılar oluşturuyor.  Ekstra masraf göz önüne alınarak 100 kilometrelik yol gidiliyor.  Zaman kaybı ve yol yorgunluğu ucuz bilet peşinde olan Batmanlıları olumsuz etkiliyor.

***

Biraz geçmişe gidip günümüze dönelim.

Yıllar önce Batman Askeri havaalanı sivil uçuşlara açıldığında çok sevinmiştik. Derme çatma bekleme yerinde Batmanlılar mutlu bir şekilde uçağın inişini izler ve sevinçle uçağa binerdi. O zamanlar Ankara ve İstanbul seferleri vardı. Askeri havaalanı olduğu için silahların gölgesinde aprondan uçağa, uçaktan aprona eski model otobüslerle gidilirdi. Askerlerin sıkı denetimi vardı. Özellikle de fotoğraf çekilmemesi konusunda ciddi uyarılar yapılırdı. Buna rağmen haftanın 3-4 günü yapılan seferlere Batmanlılar rağbet ederdi. 

***

İyi hatırlıyorum. O tarihte sırf Batmanlıların uçağa rağbet etmesi için acenteler özel kampanyalar yapardı. Hatta bir seyahat acentesi yöneticisi arkadaşlarına jest olsun diye İstanbul’a gidiş geliş biletleri kesmiş, onlara İstanbul’da yemek ısmarlayıp geri getirmişti. Amaç, uçakların Batman’a gelişlerinin devamlılığını sağlamaktı. Bu konuda Batmanlılar başarılı oldu diyebilirim.

Yapılan modern havaalanı binasından sonra Batmanlıların uçağa ilgisi ve dolayısıyla beklentisi de yükseldi. Haftanın her günü İstanbul ve Ankara seferleri olduğu halde uçaklarda yer bulmak zor oluyor.

Havaalanı Apron binasının açılışında zamanın Ulaştırma Bakanı şimdiki Başbakan Binali Yıldırım, anlamlı bir cümle sarf etmişti:

Uçağa binmek lüks değil. Her yere havaalanı yapıyoruz. Benim memurum, işçim, çiftçim uçağa artık çok rahat ve ucuz şekilde biniyor.”

O zamanlar öyleydi. Uçak ile otobüs biletleri arasındaki ücret makası çok daralmıştı.

Neredeyse aynı fiyattı.

Ama şimdi durum çok farklı Uçağa binmek neredeyse lüks oldu!

Aynı gün değil, bir hafta önce Ankara veya İstanbul’a bilet keserseniz fiyat Aralığı 350- 400 TL civarında. Aynı gün acil bir işiniz çıktıysa uçak biletine 500 TL civarında ödeme yapmanız gerekiyor. 

Memur, işçi ve çiftçi bunu ödeyebilir mi?

***

Neden pahalı uçuyoruz?

Ana sebep arz-talep meselesi…

Batmanlılar olarak uçağa yoğun ilgimiz var.

Talep çok olunca fiyat artıyor.

Firmalar bilet fiyatlarında uçuşa geçiyor!

Batman’dan İstanbul ve Ankara’ya günde 4 sefer var. Diyarbakır’da ise Batman’ın neredeyse 4 katı bir uçuş var. Sonuç itibariyle kimse açıkta kalmıyor. Bu da fiyatların düşmesini sağlıyor.

Fiyatların düşmesi için öncelikle sefer sayısının arttırılması gerekiyor.

Ek seferler şart...

Askeri havaalanı olduğu için ne kadar ek sefer yapılabilir onu bilmiyorum. Ama Ankara ve İstanbul’a ek seferler dışında İzmir ve Antalya’ya da sefer istiyoruz.

Batman’ın yolcu potansiyeli var. Sadece bilet satışlarında adalet istiyoruz. Çok talep var diye fiyatları yüksek tutmak etik değil…

Şunu da unutmayalım. Siirt havaalanına sefer düzenleyen Bora jet şu an seferlerini durdurmuş durumda Siirtli yolcular da Batman’dan veya Diyarbakır’dan uçuyor.

Bunu da göz ardı etmeyerek ek sefer talebinde baskıcı olmalıyız.

Sadece biz gazetecilerin yazmasıyla bu konu çözülmez. Siyasiler, bürokratlar, STK temsilcileri de seslerini yükseltmelidir. 

Pahalı uçuşlar Batmanlıların kaderi olmamalıdır.

Dostçakalınız...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?