BİLMEDİKLERİMİZ

BİLMEDİKLERİMİZ
08-09-2021

Dünya Nüfusunun yüzde 15’nin Engelli bireylerden oluştuğunu biliyormuydunuz?

Bu soruya birçoğumuz sanırım ‘Hayır’ cevabını verirdik.

Sevgili Dostlar;

Her ülke artık engeli bireylerin farkına varmış durumda.

Cadde, sokaklar, iş yerleri, apartman girişleri, artık bu gerçekten yola çıkılarak engeli bireylerin rahatı ve konforu için dizayn edilmektedir.

Bu konuda ülkemizde de iyileştirme konusunda ciddi çalışmalar yapılmakta genelgeler yayımlanmaktadır.

Batman ilimizde de yeni vizyon cadde ve kaldırım çalışmalarında bu detay gözümüze çarpmakta. Kaldırımlar da engeli rampası ve görme engeli vatandaşlar için de özel sarı parke taşı kullanılmakta.

Yeni yapılan çoğu apartman ve iş yerlerinde de, keza engeller için tekerlekli sandalye rampaları yapılmakta, bu da engeli vatandaşlarım rahatça tek başlarına seyahat ve hareket etmelerini kendi başlarına alışveriş yapmalarını, doktora gitmelerini sağlamakta, yani engelliler gün geçtikçe Batman da da dikkate alınmaya ve sorunları gidertilmeye başlanmış durumda bu da Batmandaki Engelliler ve yakınları adına sevindirici güzel düzenlemeler.

Geçtiğimiz günlerde Tokyo’da düzenlenen olimpiyat yarışmalarında Batmanlı engeli sporcumuz da madalya ile dönmüştü hatırlarsanız.

Bizi fazlası ile onure eden kardeşimizi tebrik ederim.

Tokyo Olimpiyatlarda yapılan bir etkinlikte Dünya nüfusunun %15’nin engellilerden oluştuğunu ve  “hepimiz  15 iz" sloganı ile dünya nüfusunun yüzde 15’nin engeli olduğunu resmi olarak ilan etmişlerdir.

Yani sevgili dostlar; dünyada %15 civarında engeli birey mevcut.

Dünyada her bireyin bir engeli adayı olduğu gerçeğinden yola çıkarsak, sanırım onlara olan düşüncemiz ve yaklaşımımız da farklı olur.

Tabi önce kafamızdaki engelleri kaldırmamız gerekir.

Yani, imkan varsa iş yerimizde iş imkanı sağlayıp, ekonomik ve sosyal özgüvenlerini engeli kardeşlerimize kazandırmalı ve engellerini ortadan kaldırmalıyız.

Yani Engelli kardeşlerimize balık yemeyi değil, balık tutmayı öğretmeliyiz.

Evimizde iş yerimde engellilerin rahat bir şekilde hareket edecek giriş rampaları yapmalı AVM gibi büyük yerlerde engeli wc tuvaletleri yapmalıyız.

Topluma engeli bir birey kazandırmak o toplumu güçlendirir ve sınıf artırır.

Çıkan yeni yasalarla engelliler koruma alına alınmış durumda maaşları var bakım ücretleri var.

Ama bunun yanında olmasa olmazlardan bir kaçı sevgi saygı ve anlayıştır.

Sosyal kullanım alanlarında onlara tahsis edilen yerleri işgal etmemek en büyük meziyettir.

{ asansör, otopark, otobüs, engeli rampası VS…}

Unutmayın ki herkes bir engeli adayıdır hayata.

Dip not : Engelliler için bir sürü dernek mevcut ve bu dernekler ihtiyaç duyulduğunuz takdirde engeli bireylerin tüm ihtiyacını karşılar yol gösterir ve yardımcı olurlar.

Hoşçakalın..

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?