BİR BATMAN AŞIĞI HACI KADRİ YAMAN

05-01-2016

Zaman zaman Batman sevdalılarını, Batman aşıklarını arayıp bulmak, onları yalın ve objektif bir şekilde köşeme taşımak, hem ilkelerimden biri, hem de Batman Sonsöz’ün okurlarına vermiş olduğum güzel bir değerdir.

""

Bu saygın şahsiyetlere verilen değer ve hayata geçirilen bu eylem ve fikir, Sonsöz’ün farkından başka ne olabilir ki?

Batmanlıların hukuk, ekonomi ve haklar bazında birçok sorununu gerek Batman’da gerekse Ankara’da çözüme kavuşturan, dertlerine deva olan bir Batman aşığı, değerli bir siyasi kişilik olan Hacı Kadri Yaman Bey ile bir kaç ay önce Ankara Kızılay’da tanıştık.

Tanınmış ve çözülmesi gereken sorunu olan-isimlerinin bende gizli kalmasını istediğim-iki Batmanlı dostumla misafiri olmuştuk.

Son derece cömert ve dürüst bir kişiliğe sahip olan bu bey efendiyle günlerden bir gün gazetemiz ve yuvamız olan Sonsöz’de karşılıklı bir sohbet, kim bilir kabul ederse belki de bir röportaj yazmak isterdim.

İstanbul- Batman mesafesi hayli uzun ama bu Kadirşinas Beyefendi için inanın değer.

Rahmetli Özal (Eski Cumhurbaşkanlarımızdan önemli bir siyasi) derdi ki “Halka hizmet, Hakka hizmettir” böylesi bir sloganları vardı.

Bu deyiş ya da slogan bana Hacı Kadri Yaman Beyefendi’yi anımsatıyor.

Batmanlı, kimsesiz ve çaresiz insanların haklarını savunmasını, bana bunu hatırlattı.

Nitekim bu beyefendi, 89–94 yıllarında Anavatan Partisinde İl Genel Meclis Üyeliği ve Daimi Encümenlik yaptı.

2007–2011 yıllarında Demokratik Sol Parti Batman İl Başkanlığını yaptı.

2011 yılından bu güne kadar AK Parti’de aktif siyaset yaptı.

Ankara’da İl Danışma Kurulu Üyeliği yaptı.

Ankara’da ikamet ederken, Batman’ı da ihmal etmedi. Bir ayağı da hep aşık olduğu memleketi Batman’da oldu. Esasında ticaretle uğraşan Hacı Kadri Yaman Beyefendi, ticarette kazandıklarını da siyasete feda etti. Yani diyebilirim ki ticari hayatını da halkının faydasına olan işler için feda etti.

İnsanlara faydalı olduğu takdirde mutlu olacağına inandığı için hiç durmadan çalıştı. İşe ihtiyacı olanları işe yerleştirerek karnını doyurdu, yardıma ihtiyacı olanların elinden tuttu.

Batman’a yapılan yatırımlarda emeği geçti.

Bu dostumuz ve hemşerimiz uzun yıllardır hayatını böylesi kutsal bir işe ayırmış, son derece değerli bir misyona adamış, bendeniz de bir kaç saatimi bu güzel ve değerli insanı yazmaya adamışım çok mu?

AK Parti’li olan bu beyefendinin AK Parti Hükümetinde veya üst düzey kadrolarında çok güzel ve hak ettiği bir makamda olmasını inanın çok isterdim. Neden mi?

İnsanlara ve insanlığa faydaları, hizmeti arttıkça artardı. Bir yazar olarak parti ve siyaset ayırımı yapmaksızın insanların mutlu olmaları, sorunsuz olmaları, pozitif düşünüp yaşamaları özlemimdir.

Hedef kitle “insan” olan, mutlu olan, mutlu eden insan, her zaman değerlidir benim felsefemde, inancımda.

O yüzden onun AK Parti’de çok yetkili bir siyasi olmasını kalben arzulamaktayım.

Olmaması için hiç bir neden yok aksine olması için hizmetten ötürü, sorunları dostça ve hakkaniyet ilkesine dayanarak çözmesi açısından var da var. 

Bendeniz fakir fukarayı koruyan, kollayan, gerektiğinde ağırlayan bu naif beyefendiyi İstanbul- Ankara’daki bir görüşmemde tanıdım, teşhis koydum, değer verdim. Yaptıklarına şahit oldum, bilmem ki Batmanlılar onu gerektiği gibi ve yeterince tanıyabilmişler mi? İnanın merak ediyorum.

Bu yazıma gelecek yorumlar hem merakımı giderecek hem de teşhisime artı veya eksi not verecektir.

Değerli dostum Hacı Kadri Bey, bir gün yolun Batman’a düşerse gazetemize lütfet, uğra, ekip arkadaşlarımla, meslektaşlarımla tanış, Ercan Beyi, Hatice Hanımı, Medeni Beyi ve diğer yazar arkadaşlarımı tanı, onları dinle, bir çaylarını iç, beni de anmayı unutmayın.

Sonsöz, ailemiz ve sıcak yuvamızdır. Ailemize doğaçlama niteliğinde olan köşemle olsa da “Hoş Geldin” diyoruz. 

Sonuç olarak bu değerlerimize verdiğimiz ya da vereceğimiz değerle inanın onları değil kendimizi yükseltiriz.

Zaten bu saygın insanlar adeta her konuda doyuma ulaşmış şahsiyetlerdir.

Onu tanımama vesile olan akrabam Yunus Oghan Beyefendiye de selam olsun. İyi ki varsın Yunus, sayende bir elmas, bir zümrütle tanıştım, en önemlisi de bir bilge bey efendiyle tanıştım. 

Hacı Kadri Yaman beyi burada bitirmeyip noktalamak istemiyorum ama bir virgül olabilir. Devamını Batman’da ekstrem ve çarpıcı bir röportajla devam edeceğim Allah kısmet ederse.

Benden şiir rica eden ve beklentisi içinde olan, sizlerin de beğeneceğini umduğum minik bir şiirimle bitiriyorum. 

 

GEL

-Şiirlerimi Beğenen Okurlarıma İthafımdır.-

 Açık bırakacağım kapımı,

Sen pencereden gel.

Dilersen Yıldızlarla gel,

Mevsimsiz Güllerle gel.

Ne olur şiirlerle gel,

Henüz yazılmamış,

İmzasız ve tarihsiz mısralarla gel.

Yeter ki gel!

Gölge ol gel,

Rüzgar ol gel,

Dönüş yolunu unutarak gel.

 

                                                                                                 M.EKMEN 02/01/2016- İstanbul

 

Kalın sağlık ve sevgiyle siz Batmanlılar ve Sonsöz okurlarımız. Sizlerin bir Hacı Kadri Yaman dostunuz var Batman’da. Peki İstanbul’da bizlerin de böylesi dostları olsaydı fena mı olurdu, diye sizlere özeniyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?