BİZİM ÇOCUKLAR

BİZİM ÇOCUKLAR
03-07-2021

BİZİM ÇOCUKLAR

Değerli Batmanlılar, 

Geleceğimizin teminatı olan çocuklar bizim için çok büyük önem arz ediyor.

Batman' da son yıllarda cadde ve sokaklarında - özellikle  çocukların- daha küçük yaşta, kağıt toplayıcısı, mendil satıcısı gibi rollerde görmemiz hoş bir görüntü değil. Bu çocukların bu yaşta okulda veya oyun parkında olmaları gerekirdi fakat maalesef bu çocuklar yanlış yönlendiriliyor. Biz dahil bir çok kurum ve kuruluş bu durumu seyir ediyor. Bu doğru yaptığımız bir davranış değil! Bu çocuklar bu şekilde cadde ve sokaklarda, mendil satıp  kağıt toplayarak nasıl geleceğimizin mimarı  olacaklar? Tam tersi olacak, bu çocuklar gelecekte toplumun kamburu, yükü olacak.

Bu çocukları bu ağır iş ve güvensiz ortamından derhal çıkarmalıyız.

Okullarına, parklarına, oyunlarına eğitimlerine ve en önemlisi çocukluklarına geri dönmeliler... 

Batman bu konuda diğer illere örnek olmalı, çocuk işçiye dilenciye hayır demeyi bilmeli ve  bu çocukları bu kötü örneklerin içinden çıkarıp almalı!

Bu konuda özellikle Aile ve Sosyal Hizmetler ve de  zabıtaya  büyük görevler düşüyor. Tabi bu kurumlar işlerini yaparken bizler de rıza göstermeli; bu kuruluşlara işlerini yaparken yardımcı olmalıyız. Görevlerini yaparken engel olmamalıyız ki bu çocuk işçilerini bu çarktan çekip çıkaralım. Bu konuda ketun olmalıyız, duygusal davranmamalıyız. 

Ülkemizin ihtiyaç sahiplerine maaş,  yiyecek içececek ve ücretsiz sağlık hizmeti sunmakta; anne baba ve çocuklar da bu kapsamda aslında koruma altında. 

Ama buna rağmen aile büyükleri tarafından çalışmaya zorlanan, hatta dilendirilen  çocuklar maalesef Batman ' da çok fazla. Batmanlı olarak gelin hep beraber bu konuda  duyarlı bir vatandaş olalım ve geleceğimizin teminatı olan bu çocukları hep beraber koruyalım, eğitelim ve topluma kazandıralım. Bu konuda ısrarcı ve inatçı olalım.  Bu çocuklar geleceğimizin gururu mimarı ve kurtarıcısı olsun... 

Çocuk işçi, dilenci, satıcı Batman'da istemiyoruz. Onların geleceğine biz yön verelim ki, doğru zamanda doğru yerde olsunlar.

Onların  çocukluklarını  yaşamalarına yardımcı olalım Batman.Doğru olanı yapalım bu çocuklar bizim çocuklarımız bizim geleceğimiz.. 

 

***

Açık gıda satışı insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor...

Değerli okurlar;

Herkesin bildiği üzere, Batman'da çoğu temel gıda maddeleri sebzeler, atıştırmalıklar (döner, tatlı, çiğ köfte gibi) açıkta sarılmakta.

Bilirsiniz, Batman'ın petrolü kadar tozu da meşhur.

Bunu Batıraman veya Kıra Dağına çıktığımızda rahatça görebiliyoruz.

Batman'ın üstü toz bulutu ile kaplı adeta; buna Batman'ın çukurda oluşu neden oluyor. Batman’ın çukurda olması nedeniyle de cadde ve sokaklarda kalkan tozlar, tarımsal alandan gelen tozlar etkili oluyor.

Bu toz bulutunun içinde birçok mikrop hali ile kol geziyor.

Lağımdan oluşan tozlar, insan tükürüğü, kedi köpek idrarı ve bir sürü buna benzer bulaşıcı hastalık edici mikrop kol geziyor adeta.

Bu tozların hepsi açıkta satılan yiyecek ve içeceklerin üstüne kolayca konup yapışabiliyor ve biz bu açıkta satılan yiyecekleri sorgusuz sualsiz midemize indiriyor, afiyetle tüketiyoruz!

Bilim adamları bir insanın ömrü boyunca 3 kg üstünde tozu soluduğunu belirtiyor. Bu ciddi bir rakam. Demek ki, soluduğumuz havada görünmez tozlar var. Bir de yiyeceklerdeki toz - dumanı düşünürsek, maske aslında her zaman takılmalı diye düşünüyorum.

Çıkarılan yasalarla bir çok sebze meyve ve ekmeği poşeti içine alınmaya çalışsa da bu konuda ne kadar başarılı olunduğu aşikar.

Batman' da açıkta satılan temel gıda maddeleri yiyecek ve içecekler çok fazla, hali ile - özellikle çocuklar- bu açıkta satılan yiyecek ve içeceklerden çok fazla alıyor ve tüketiyor. Zira yetişkinler de aynı şekilde. Bu da birçok bulaş hastalığa davetiye çıkarmak anlamına geliyor.

Özellikle atıştırmalık ürünlerin korunaklı tezgahlarda cemakan içinde steril ortamlarda teşhir edilip satılması, toplum ve tüketici sağlığını korumak adına önemli. Bu konuda yetkili resmi koşulların kontrolü de satıcılara nasıl satış yapmaları konusunda yardımcı olacaktır.

Batman' da işini laiki ile yapan esnaflarımız da var tabi ki. Onları da tebrik edip teşekkür etmekte boynumuzun borcu... Müteşekkiriz...

Temizlik ve hijyen artık yaşamsal önem taşıyor.

Lütfen esnaflarımız bu konuda duyarlı olsunlar; ürünlerini daha temiz ve hijyen koşullarda sergileyip satsınlar. Bu günlük de bu kadar. Suç-u lisan ettiysem af ola.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?